
BUDAPEŞTE (AA) – Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Macaristan'daki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi'nin hızla değişen ve öngörülmesi imkansız karmaşık süreçlerin yaşandığı bir dönemde yapıldığını belirterek "Jeopolitik ve jeoekonomik gerginlikler, bölgesel çatışmalar ve iklim değişikliğinin artan etkileri hepimiz için büyük bir zorluk oluşturuyor. Bu nedenle, güncel sorunların çözümünde ülkelerimizin ortak yaklaşım ve tutumlarını güçlendirmek her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır." dedi.
Mirziyoyev, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen TDT Gayriresmi Zirvesi'nde konuşma yaptı.
Yüzyıllardır Doğu ile Batı arasında güçlü bir köprü olan Budapeşte şehrinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Mirziyoyev, bu zirvenin hızla değişen ve öngörülmesi imkansız karmaşık süreçlerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşmekte olduğuna dikkati çekti.
Mirziyoyev, "Jeopolitik ve jeoekonomik gerginlikler, bölgesel çatışmalar ve iklim değişikliğinin artan etkileri hepimiz için büyük zorluk oluşturuyor. Bu nedenle, güncel sorunların çözümünde ülkelerimizin ortak yaklaşım ve tutumlarını güçlendirmek, her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.
En güncel sorunların uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Antlaşması temelinde çözülmesi gerektiğine inandığını dile getiren Mirziyoyev, Ukrayna çevresindeki durumun diplomasi ve müzakereler yoluyla çözülmesine yönelik yapıcı çabaları desteklediklerini ve bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son aylarda yaptığı değerli katkıları özellikle belirtmek istediğini söyledi.
– "Filistin-İsrail sorununun çözümü: İki halk için iki devlet"
Mirziyoyev, Gazze'de ateşkesin ihlali ve çatışmaların yeniden başlamasının kendilerini derinden kaygılandırdığının altını çizerek "İki halk için iki devletli çözüm gerçekleşmediği sürece Filistin-İsrail sorununa adil bir çözüm bulunması mümkün değildir." dedi.
Afganistan'daki karmaşık durumun da dikkate alınması ve soruna ortak çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Mirziyoyev, bu toplantıda Afganistan konusunda ortak bildirinin kabul edilmesinin, örgütün bu konuya ciddi önem verdiğini gösterdiğini aktardı.
Mirziyoyev, geçen yıl Türk devletleri arasında stratejik, ebedi ortaklık, dostluk ve kardeşlik ilişkilerine ilişkin bir anlaşmasının geliştirilmesi yönünde teklifte bulunduklarını anımsatarak bugün bu belgenin önemi ve güncelliğinin daha da arttığını, söz konusu anlaşmanın Türk halklarını daha da yakınlaştıracağını ve çok yönlü işbirliğinin hukuki temelini güçlendireceğini kaydetti.
Mirziyoyev, söz konusu belgenin Bakü Zirvesi'nde imzalanmasını teklif etti.
Teşkilata üye ülkeler arasında karşılıklı ticaret hacminin arttırılması ve bu amaçla bir platformun oluşturulması gerektiğini belirten Mirziyoyev, ayrıca Trans-Hazar uluslararası ulaşım koridoru üzerinden yük taşımacılığı hacminin arttırılması ve gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi amacıyla tek masa ve yeşil koridor sistemlerinin kurulmasını önerdi.
Mirziyoyev, bu alandaki işbirliğini genişletmek amacıyla kasım ayında Taşkent'te Türk Devletleri Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Forumu'nu düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.
Türk Yatırım Fonunun faaliyetlerinin örgüt üyesi ülkeler arasında karşılıklı yatırımların artmasına ivme kazandıracağını ifade eden Mirziyoyev, yenilikçi projelerin desteklenmesi amacıyla ortak girişim şirketi kurulması ve ortak yatırım portalı oluşturulmasının önemine dikkati çekti.
Mirziyoyev, geçen sene Özbekistan’ın Türk Kültür ve Mirası Vakfı üyeliğine ilişkin karar aldıklarını anımsatarak, bu vakfın bir sonraki toplantısının ülkesinde yapılmasını teklif etti.
Üç sene önce teşkilat kapsamında Türk Dünyası birliğine büyük katkı yapanların ödüllendirilmesi amacıyla ünlü şair ve devlet adamının adını taşıyan "Ali Şir Nevai Uluslararası Ödülü"nün tesis edildiğini anımsatan Mirziyoyev, bu toplantıda Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'a söz konusu ödülün takdim edilmesinin kendilerine memnuniyet verdiğini de sözlerine ekledi.