AK Parti neden kazanıyor? - Haber 1Haber 1

AK Parti neden kazanıyor?

03 Nisan 2014 - 11:10

ABONE OL

AK Parti ve onun lideri Recep Tayyip Erdoğan sekizinci seçim zaferini kazandı. Herkes bu partinin birinci parti olacağından emindi. Ama 2009 seçimlerinde aldığı oyları böylesine artırması beklenmiyordu. Hele ortaya dökülen bunca yolsuzluk ve rüşvet iddialarından sonra. Türk seçmeni hep önceden kestirilemeyen davranışlar sergilemiştir. AK Parti tek başına iktidara gelirken de, Nurettin Sözen’i getirip Dalan’ı gönderirken de, Özal’ın kurduğu partinin yüzde 36 ve yüzde 45 ile iktidarını perçinlerken de ve Ecevit’in DSP’sine önce yüzde 22 sonra yüzde 2 oy verirken de Türk seçmeni tüm gözlemcileri şaşırtmayı bilmiştir.

Ama şaşırtmak demokrasinin doğasında var. Halkın verdiği karardan daha doğru hiçbir şey olamaz. En iyi ve en doğru anket halkın sandıkta verdiği karardır. Türk seçkinleri bir kez daha yenildi. Ak Parti korkarak girdiği bu seçimden alnının akıyla çıkmasını bildi. Peki neden böyle oldu ?

1- Yerel seçimler bir güvenoyu haline dönüştü ve seçmen Erdoğan’dan daha iyi bir lider göremedi.

2- Ortaya yolsuzluk ve rüşvet söylentileri çıkmasaydı muhalefet ortaya yeni bir şey koyamayacaktı. Kaldı ki bu iddiaları ortaya koyan da muhalefet değildi.

3- Belediye seçimlerinin hizmete dönük bir seçim olduğunun herkes farkında. Beldesine daha iyi hizmet gelebilmesi için seçmen iktidar partisine yöneldi.

4- Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları seçmene inandırıcı gelmedi. Başta TRT olmak üzere hükümetin sesi olan medya, üzerine düşen vazifeyi yaptı.

5- Muhafazakar sağ seçmen Türkiye’nin belirleyici gücüdür ve Türkiye’de Ak Parti dışında bir sağ parti alternatifi yok.

Tüm bunlar biraraya geldiğinde büyük kan kaybına uğraması beklenen Ak Parti tam tersi oylarını artırdı ve gene birinci parti oldu. 2009′da yüzde 38 oy alan iktidar partisi, 2014 seçiminde yüzde 45 oy topladı.

Bu durumda muhalefet parti liderleri istifa etmeli mi ? Doğrusunu söylemek gerekirse onlar da oylarını artırdı. Hem CHP hem de MHP 2009′a göre oylarını yükseltti. Peki bu yeterli bir argüman mı ? Rüzgarın muhalefetin arkasından estiği bir konjonktürde asıl beklenen sadece oy artışı mıdır yoksa İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler dahil olmak üzere tüm Türkiye’de hakim bir siyasi güç haline gelmek midir ?

AK Parti’ye meydan okumayı bilen bir muhalefetin bunu yapması gerekiyordu ama yapamadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kendi memleketi Tunceli’de bile partisini birinci yapamadı.

Kılıçdaroğlu beş yıl önce İstanbul’dan aday olduğunda partisinin oylarını yükseltmiş ama kaybetmişti. Sonra kaybetmesine rağmen gidip CHP’nin Genel Başkanı oldu. Şimdi aynı durum Mustafa Sarıgül için gerçekleşir mi dersiniz ?

Yoksa Kemal Kılıçdaroğlu onun bu hamlesini beklemeden istifa mı eder ?

Ya Bahçeli ?

Göreceğiz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.