Bu hisse senedini iyi takip edin! - Haber 1Haber 1

Bu hisse senedini iyi takip edin!

03 Haziran 2012 - 7:50

ABONE OL

Turcomoney okurları için Mayıs ayında başladığım önerilerime bu ay da devam edeceğim. Çocuğunuzun geleceğini kurtarmak istiyorsanız aşağıda analiz etttiğim hisse senedini takibe alın, portföyünüze alarak uzun vadeli yatırım yapın.

Mayıs ayı sayısında önemli bir yazı dizisine başladık. Çok uzun vadeli olarak ayda çok küçük meblağlar ile hisse senedine yatırım yapılarak, iyi bir kazanç sağlanabileceğinden bahsettik. Çünkü geçmiş veriler incelendiğinde ortaya şu sonuç çıkıyor. Eğer her yıl istikrarlı bir şekilde kâr eden, dolayısıyla özvarlıklarını her yıl artıran şirketler genel olarak İMKB’den çok daha fazla kazanç sağlıyor. Hele bir de bu şirketler istikrarlı biçimde kâr dağıtıyorlarsa getiriler İMKB’nin 4-5 katından fazla olabiliyor. Bu yüzden biz de, geçen ay başlatmış olduğumuz bu yazı dizisini “Çocuklarımız için gelecek hazırlamak” bağlamında ele aldık.

Sizlere geçen ay Mardin Çimento hissesinden bahsettim ve 6.50 ile 7.00 TL arasında 100 TL’Lik (veya bu miktara yakın) hisse alınabileceğini vurguladım. Geçen ay içinde Mardin Çimento’nun 2012 yılına ait ilk üç aylık mali tabloları açıklandı. Bu mali tablolarda en çok dikkat çeken unsur Mardin Çimento’nun üç aylık satışlarının geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında belirgin bir şekilde düşmüş olması. Bundan dolayı da, karlılık hızla aşağıya geldi. Bu veriler açıklandıktan sonra, geçen ay 6.90 TL olan hissenin fiyatı 6.22 TL seviyesine kadar geriledi. Bildiğiniz üzere biz bu hisse senedini en az 5 yıl vadeli olarak seçtik. Acaba bu durumda bu hisse için yeniden değerlendirme yapmak gerekir mi? Geçen ay aldığımız hisseyi satıp başka hisseye mi geçmeliyiz? Aşağıdaki grafikte satışlar ve karların durumu geçmiş yılların Mart dönemleri ile karşılaştırılıyor.

Grafikte sarı barlar satış miktarını (Mart dönemleri itibariyle), mavi çizgi net kâr, kırmızı çizgi de esas faaliyet kârını gösteriyor. Görüldüğü üzere 2009’da ilk üç ayda ortalama 65 milyon TL olan satışlar 2010’da 51, 2011’de de 53 milyon TL civarında. Fakat 2012 Mart ayında bu rakam 33 milyon TL’nin altına düşüyor.

bu_hisse_senedini_iyi_takip_edin.jpg

İşte bu tür durumlarda uzun vadeli bakış açısı bize şunu söyler; eğer ortaya çıkan, “satışların azalması” sorunu yapısal bir durumdan kaynaklanıyorsa, bu öneri tekrar değerlendirmeye alınmalı. Yapısal bir sorun, bundan sonra da devam edecek bir sorun anlamına gelir. Yani şirketin satışları bundan böyle hep düşük seyredecekse, geçmiş yıllardaki karlılık ortaya çıkmayacak anlamına gelir. Ama “satışların azalması” sorunu geçici bir sebepten kaynaklanıyorsa ve bu sebep sürekli bir hal almayacaksa pozisyon bozmamak gerekir. Hatta bu tür durumlarda daha fazla alıma yönelebilinir. Piyasalar bu tür ani kâr düşüşlerinde hisseyi cezalandırırlar. Bir anda satışlar gelir.

bu_hisse_senedini_iyi_takip_edin_1.jpgBu grafikte görüldüğü üzere bilanço açıklandığı gün (dikey çizginin olduğu yer) fiyat 6.90 civarında iken düşen satışlar ve karlılık piyasa tarafından görüldüğünde hisse en düşük 6.20 TL seviyelerine kadar geriliyor. Dolayısıyla, bilançodaki son durum fiyatlara yansıyor. Önemli olan konu, bundan sonra da satışlar ve kârlardaki olumsuz durumun devam edip etmeyeceği. Bu tür durumlarda şirketin yayınlanmış olan faaliyet raporlarına başvurarak, satışlar ve kârlardaki gelişmelerin sebeplerine bakmak lazım. Mart 2012 tarihli faaliyet raporunu okuduğumuzda satışlardaki düşüş şu şekilde açıklanıyor;

“2012 yılı Ocak ayında çimento üretiminde geçen yıla oranla %28,68’lik azalma yaşandı. Bu dönemde üretilen çimentonun yaklaşık %17’si ihracata gitti. Yine bu dönemde iç satışlarda %33,36 ve ihracatta %46,49 oranlarında daralmalar yaşandı. Bu daralmaların başlıca sebebi olarak, ülkenin Ocak ayında çok sert bir kış geçirmesini söyleyebiliriz. Bölgesel olarak baktığımızda, üretimde, iç satışta ve ihracatta tüm bölgelerde düşüşler yaşandı. En sert düşüşler üretimde ve iç satışlarda yaklaşık %42 ile İç Anadolu bölgesinde görüldü. İhracatta ise yine İç Anadolu Bölgesinde %94 oranında düşüş gerçekleşti.”

Görüldüğü üzere satışlardaki gerilemenin en önemli sebebi ağır kış şartları oldu. Bir bakıma geçici bir sebep. Fakat, bu yılki kış şartları satışlarda 20 milyon TL’den, kârlarda da 10 milyon TL’den fazla düşüş yarattığı için, 2012 yılının kalan üç çeyreğinde eğer geçmiş yıl performansı aynen devam ettirilirse, bu yılın kârı geçen yıla göre en azından 10 milyon TL daha az olacak. Geçen yılın tamamında 250.5 milyon TL satış, 84.5 milyon TL net kâr elde edildi. Dolayısıyla bu yılın net satış rakamını 220-240 milyon arasında ve net kârını da 70-80 milyon TL arasında bekleyebiliriz. Bu da hisse fiyatının 6.70-7.20 arasında olmasını sağlayacak. Geçen ay web sitemde de duyurduğum üzere, Mardin Çimento hissesinden 15 lot 6.26 fiyatından alım yapıldı. Dolayısıyla toplamda 93.9 TL tutarında alım yaptık. Komisyonla beraber cebimizden 93.95 çıkmış oldu.

Bu ayın Hisse Önerisi:
Bu ay ele aldığımız hissenin, geçmiş beş yıldaki özet mali tablosunu şöyle verebiliriz.
Bu şirketin en önemli özelliği 2000 yılından beri her yıl özvarlıklarını ortalama olarak yüzde 20-30 arasında artırıyor olması. Özsermayesi 21.7 milyon TL olup, her yıl ortalama 5-8 milyon TL arası kâr elde etmekte. Bu da özsermaye kârlılığının yüksek olmasını sağlamakta.

Bu ay ki hisse önerimi “turcomoney Haziran Sayısı’nda” okuyabilirsiniz.

Doç. Dr. Yaşar ERDİNÇ

erdinc@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.