Hoş geldiniz - Haber 1Haber 1

Hoş geldiniz

03 Ocak 2012 - 17:11

ABONE OL

Benim gibi ömrünün uzun bir kısmını sermaye piyasalarında ve münhasıran İMKB kapısından girerek geçirmiş kimseler için 2 Ocak günü çok ilginç bir gündü. İMKB’nin yeni başkanı Dr. İbrahim Turhan yapılan devir teslim töreniyle önceki başkandan görevi devraldı.

Şimdi siz “Bunun neresi ilginç” diyebilirsiniz, söyleyeyim: Herşeyden önce idare “gördüğü lüzüm üzerine” mevcut başkan Hüseyin Erkan’ın ve yönetim kurulunun görevine yeni bir KHK çıkartarak son verdi. Bu İMKB tarihinde ilk kez olan ve hep hatırlanacak bir şey. Yönetim kurulu üyeleri eski yönteme göre üçlü kararnameyle seçilmediklerinden aracı kurumlar tarafından yapılan yeni genel kurulda seçilebilme hakkına sahiptiler ancak orada da bir kan değişimi oldu ve yerlerine yine kendileri gibi çok değerli üç üye geldi.

hos_geldiniz.jpg

İlginç ve sermaye piyasası tarihine mal olacak durumlar bunlar…

Eğer kendisi gibi çok genç insan kaynaklarıına sahip olan Sermaye Piyasası tarihine İMKB Başkanları açısından bakacak olursak; Kurucu Başkan Muharrem Karslı ile başlayan bu göreve Yaman Törüner Tahvil ve Bono piyasasının kurulması ve geliştirilmesiyle, ardından gelen müteveffa Başkanımız rahmetli Tuncay Artun hisse senetleri piyasasının geliştirilmesi ve genele yayılması İMKB’nin o dönem “İstinye Sarayı” diye de anılan yeni binasına taşınması ve eğitime katkı fonlarının MEB ‘e aktarılmasıyla, yine İMKB tarihinde bir ilk olarak iki dönem ardarda başkanlık yapan Osman Birsen ise Tuncay artun zamanında kısaca ELİT adı verilen elektronik iletimin yatırımcılara kadar ulaşmasıyla anılacaklar.

Yeni Başkanımız Sayın Dr. İbrahim Turhan Bey ise törende yaptığı konuşmasından edindiğim izlenime göre Sermaye Piyasası tarihine borsayı özelleştiren ve halka arz eden Başkan olarak geçecek gibi görünüyor. Yaptığı konuşmada ayrıca 2012 yılı için 1,5 trilyon liralık milli gelir hedefi olan Türkiye’de, Borsa’nın 2015 yılı sonuna kadar kapitalizasyonunu 1 trilyon liraya çıkarması gerektiğini kaydetti.

Turhan, “Bu hedef sadece İMKB’nin tek başına gerçekleştireceği bir şey değil, burada paydaşlara çok önemli rol düşüyor.” diye konuştu. İMKB’de işlem gören şirketlerin toplam değerinin 385,7 milyar lira olduğuna işaret eden Turhan, bu rakamların Türkiye’nin dünyadaki, ekonomideki yerini yansıtmaktan uzak olduğuna dikkat çekti.

Cari açığın Türkiye’nin kritik konularından biri olduğunu kaydeden İMKB Başkanı İbrahim Turhan, bu konuda anlamlı bir iyileşme için yurtiçi tasarruflarının artırılması gerektiğini bildiklerini söyledi. Tasarrufların artırılabilmesi için bu tasarrufların yönelebileceği, değerlendirilebileceği sermaye piyasası araçları ve bu araçların yaygınlaşmasına ihtiyaç bulunduğunu belirten Turhan şöyle konuştu:

hos_geldiniz_1.jpg“İMKB, bu stratejik hedefin gerçekleştirilmesinde de anahtar rol oynayacaktır. Tabii ki sistemik riskleri artırmadan bunları gerçekleştirebilmek, Borsa’mızın derinliğinin, genişliğinin ve çeşitliliğinin artırılmasını gerektiriyor. Gayrimenkule dayalı finansal ürünler, varlık teminatlı menkul kıymetler gibi çok sayıda ürünlerin mutlaka menkul kıymetlerimiz arasında ağırlık kazanması gerekiyor.”

İbrahim Turhan, İMKB’nin anonim şirket statüsünü kazanması ve bunun ardından da halka arzının, öncelikli hedefleri arasında en önemlilerinden biri olacağını da duyurmuş oldu. Turhan, “Borsa’mızın yapısal değişimini ve dönüşümünü de gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. İMKB’nin anonim şirket statüsünü kazanması ve bunun ardından da halka arzının gerçekleştirilmesi, yine yönetimimizin öncelikli hedefleri arasında en önemlilerinden birisi olarak her zaman yer alacaktır.” dedi

Başkan Turhan, İstanbul Finans Merkezi projesine de değinerek bu projenin sadece finansal bir proje olmayıp aynı zamanda Türkiye’nin merkez ülke olma vizyonunu da tamamlayacak bir proje olduğunu söyledi. Turhan, “Bu projenin omurgasını teşkil edecek olan İMKB olmalı. Bu vizyonun gerçekleşmesi için kapsamlı ve bütüncül yapısal değişikliklerin hayata geçirilmesi bir gereklilik. İMKB, İstanbul Finans Merkezi Projesi’nde merkezi bir rol oynamalı. Burada etkin ve etkili olmak mecburiyetindeyiz. Bu da yönetimimizin öncelikli hedefi olacaktır.” dedi.

Ben ve benim gibi düşündüğünü bildiğim bir çok dostum yeni Başkanımızın bu hedeflerine bir bir ulaşacağını biliyor ve kendisini can-ı gönülden tebrik ediyoruz.

Elde olmayan nedenlerle uzun süredir buluşamadığımız “güzel şeyler” e bugün çok güzel bir yenilikle döndük. Yeni güzel şeylerde daha sık buluşmak üzere.

Hülya Deniz

www.twitter.com/hlydnzz

hulya@kmedya.com

hulya.denniz@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.