Olanda hayır vardır - Haber 1Haber 1

Olanda hayır vardır

22 Mayıs 2012 - 10:36

ABONE OL

21 Mayıs günü İMKB Başkanı İbrahim Turhan’ın göreve geldiğinden bu yana yaptığı ilk basın toplantısını izlemek üzere İMKB ye gittim. Toplantı öncesi Kuveyt Türk Katılım Bankası tarafından ihraç edilen, Türkiye’nin ilk faizsiz ı gümüş borsa yatırım fonu KUVEYT TÜRK SILVER PLUS’ın borsada işlem görmeye başlaması nedeniyle İMKB’de düzenlenen “Gong Töreni”ne de iştirak ettim.

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı Murat Çetinkaya ve banka üst yönetiminin yanı sıra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı İbrahim Turhan ile sermaye piyasasının önemli şirket temsilcileri katıldığı bu tören ardından Başkan Turhan İMKB Konferans salonunda basın mensuplarını yanıtladı.

Başkan Turhan, toplantıya başında adaletli olmak adına bu ilk basın toplantısından önce hiçbir medya kurumuyla özel görüşmediğini belirterek nezaketle durumu aydınlattı. Yaptığı sunumda dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ile İMKB’nin ekonomiye sağladığı katkıya yer vererek bazı rakamlar paylaştı. İMKB Başkanı Turhan, enflasyonun orta vadede yüzde 5’e yaklaşmasının sermaye piyasalarının önünü açabilecek önemli bir unsur olduğunu ve “Bugün itibariyle hisseleri İMKB’de işlem gören şirketlerin toplam piyasa kapitalizasyonu 250 milyar dolar civarında. Burada 2010 yılında bunun çok daha üstünde bir rakam görüyoruz.

Oradaki farkın en önemli sebebi, Türk parasının değerindeki değişim” dedi ve “İMKB, gelişmekte olan ülkeler arasında bu yılın ilk çeyreği itibariyle hisse senetleri piyasalarındaki işlem hacminde 10. sırada olduğunu da açıklamalarına ekledi. Türkiye’nin şimdiye kadar gerçekleştirdiği büyüme performansı dikkate alındığında, önümüzdeki dönemde büyümenin daha ılımlı seyretmesini beklemek gerektiğini ifade eden Turhan, bir ekonominin başına gelebilecek en büyük felaketin yüksek enflasyon olduğunu ve eski bir Merkez Bankası yöneticisi olarak Merkez Bankası’nın enflasyonla ilgili taahhütlerini yerine getirebileceğiyle ilgili en ufak bir tereddütünün bulunmadığını vurguladı.

Gelen İMKB’ nin şirketleşmesi hakkında sorular üzerine “İMKB’nin şirketleşmesi öncelikle yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle ilişkili. Sermaye Piyasası Kanunu yürürlüğe girer girmez, çok kısa süre içinde çalışmaların tamamlanacağını umut ediyorum. Kanun, Parlamentomuz tatile girmeden yürürlüğe girerse, biz de 2012 yılında inşallah şirketleşmemizi tamamlamış oluruz.” Şeklinde yanıt veren Başkan Turhan çalışmalarının devam ettiğini çalışmalara başlamak için yasanın çıkmasını beklemediklerini de sözlerine ekledi. Borsa’nın yerine ilişkin açıklamalarda da bulunan Turhan, şunları kaydetti:

olanda_hayir_vardir.jpg”Borsa’nın burada kalmasının da bazı avantajları var, Ataşehir’de planlanan finans merkezine taşınması da değerlendirilebilir. Bunun, daha geniş çerçevede değerlendirilmesi doğru olur. Ancak nerede olması daha yararlıysa oraya gideriz.Benim hiçbir konuda sabit fikrim yok ” dedi. Dünyadaki gelişmeler izlendiğinde, Türkiye’deki sermaye piyasalarının ciddi bir konsolidasyona ihtiyacı olduğunun da altını çizen Turhan, ”Bu çerçevede İMKB’nin, VOB’un, İstanbul Altın Borsası’nın ve gelecekte kurulabilecek diğer borsaların ortak bir işlem platformunda, tek bir erişim noktasından, tek bir takas ve saklama sistemi üzerinden ve tek bir düzenleme çerçevesinden yatırımcıya sunulması son derece büyük önem taşır” şeklinde konuştu.

Ancak bu konuda karar verici durumda olmadıklarını ifade eden Turhan, ”Fakat bu konuda doğruları söylemek tabii ki bizim görevimiz” dedi. İbrahim Turhan, ”İstanbul bir finans merkezi olacaksa, Borsamızın bölgenin merkez borsası olması son derece önemli. Bunu yapabilmek için de bu vizyonu hayata geçirmemiz çok büyük destek sağlayacaktır” diye konuştu. ”Önümüzde bir sürecimiz var. İlk sürecimiz şirketleşme, yatay ve dikey entegrasyon ile sonunda halka arza gidiyor. Bu yol haritasında İstanbul Borsası’nın değerinin olabildiğince yükseltilebilmesi, sermaye piyasalarımızın, şirketlerimizin, yatırımcılarımızın, kamunun faydasının olabildiğince artırılabilmesi açısından bu büyük önem taşıyor. Bu yatay ve dikey entegrasyonun sağlanması ve sağlanmaması arasında yaklaşık bire dörtlük fark olacağını söyleyebilirim, sadece Borsa’nın değeriyle ilgili.

olanda_hayir_vardir_1.jpgBorsa’nın görülmeyen, hesaplanamayan etkilerini dikkate alırsanız, Türkiye’nin asla tolare edemeyeceği bir durumla karşı karşıya kalabileceğimizi söyleyebilirim. ‘Yatay ve dikey entegrasyonu yapmazsak ne olur?’ sorusunu bile sormaya bizim tahammülümüzün olmadığını düşünüyorum.” diye belirtti. Bu entegrasyon süreci içinde seans saatlerinin değişmesinin de söz konusu olabileceğini ancak bu konunun çok düşünülmesi ve piyasa paydaşlarıyla uyumlu ve insani şartlarla yapılmasından yana olduğunu belirten Turhan İMKB’nin uluslararası düzeydeki çalışmalarına da değindi. Yapılan bir protokolle İMKB ve Kore Borsası arasında piyasa bağlantısı sağlanacağını ve bununla birlikte hisse senetlerinin karşılıklı alınıp satılmasının mümkün hale geleceğini belirtti. Ortak bir borsa yatırım fonu gerçekleştirilmesinin de planlandığını anlatan Turhan, ”Asya borsaları likidite yönünden dünyanın lokomotifi.Bizim o piyasalara bu şekilde ulaşmamız son derece önemli olacak” dedi.

Viyana Borsası ile de yakında ortak bir endeks hazırlayacaklarını kaydeden Turhan, endeksin İMKB hisse senetlerinden oluşacağını, hesaplamayı onların yapacağını, hem Viyana Borsası’nda hem de Viyana Borsası’nın etkili olduğu Budapeşte, Prag gibi piyasalarda bu endeks üzerinden oluşturulacak menkul kıymetlerin işlem göreceğini söyledi.

Turhan, ayrıca geçtiğimiz günlerde çok önemli bir ev sahipliği yaptıklarını, Suudi Arabistan Borsası yöneticileri ve teknik düzeyde çalışanlarından oluşan grubu Borsa’da ağırladıklarını, önümüzdeki dönemde işbirliği yönünde önemli adımlar atılacağını belirtti.

9.5 TRİLYON DOLARI YÖNETEN KULÜP TÜRKİYE’YE GELECEK
Russell 20-20 Association adlı finans kulüp ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın gerişimiyle temas sağlandığını ifade eden Turhan, ”Kulüp 37 yatırımcıdan oluşuyor. Yönettikleri toplam fon miktarı 9,5 trilyon dolar. Bu yıl sonbaharda Russell 20-20 Grubu’nu İstanbul ve Ankara’da misafir edeceğiz. Gelip Türkiye’de toplantı yapacaklar ve burada şirketlerimizle temas sağlayacaklar. Sayın Başbakan Yardımcımızın talimatıyla, Türkiye sadece İstanbul ve Ankara’dan ibaret değil, hem onlara vizyon sağlansın, hem Türkiye’nin tanıtımına daha etkili katkı olsun diye bu yatırımcı grubunu Gaziantep’e de götürmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

İMKB’nin önümüzdeki dönem gerçekleştireceği faaliyetleri de anlatan Turhan, Eylül 2012’de Asya Borsaları Zirvesi’ni yapmayı planladıklarını, yine Eylül ayında İslam Konferansı Teşkilatı’na üye ülke borsalarının 6. Forum Toplantısı’nın İstanbul’da yapılacağını, aynı tarihlerde İstanbul Finans Zirvesi’nin de gerçekleştirileceğini kaydetti.

Yeni dönem hedeflerinde İstanbul Borsası, İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin belkemiği, en önemli unsuru gören ve 2023 vizyonuyla da uyumlu olarak baktığımızda kendisine 1 trilyon dolarlık piyasa değerini hedef koyan, İMKB’nin şirketleşme ve halka arzı yolunda, insan kaynakları , taşınma şartları ve uluslar arası çalışmalar konusunda içtenlikle bilgi veren ve sorunları yanıtlayan Başkan İbrahim Turhan, “Keşke ” demekten hoşlanmadığını elinden geleni yaptıktan sonra “olanda hayır vardır” dediğini belirtti. Ben de kendisinde gördüğüm kararlık ve inançtan sonra ” Olanda hayır olmuş ” diyorum.

Bugünkü “Güzel Şey” imiz İstanbul Borsasını daha uluslar arası borsalara entegre, daha derinlikli bir hal almasına çalışan vizyon sahibi bir kimseden İMKB Başkanı İbrahim Turhan’dan geldi.

Yeni güzel şeylerde buluşmak üzere….

Hülya Deniz

www.twitter.com/hlydnzz
huyla@kmedya.com
huyla.denniz@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.