CHP her zamanki muhalefet anlayışıyla hükümetin önünü kesmeye çalışıyor. Suriye olaylarında gerçek nerede? Türkiye ne yapmalı? Uluslararası ilişkilerden nasibini almış kişilerin çok iyi bildikleri bir temel gerçek vardır: Uluslararası plan güçlü ülkelerin at oynattıkları acımasız bir arenadır. Tam bir çifte standart sahasıdır. Güçlüler oyunun kurallarını belirler. Şaka yapar gibi de uluslararası hukuku küçük ülkeler için uygularlar.
Bu duruma en iyi örnek yakın zamanda Libya’da görüldü. Libya ile Suriye’nin ne farkı var? Suriye’de çok daha fazla insan öldürüldü.
Fark nerede? Cevap: fark güçlü devletlerin liderleri düzeyinde. Libya’da Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy harekete geçmeye karar verdi. Stratejik ortağı İngiltere’yi peşine taktı. Çekimser Merkel’i ikna etti. ABD’yi ve Birleşmiş Milletleri oluşturduğu koalisyon içine çekerek ve NATO’yu kullanarak Libya’da yoğun hava bombardımanı başlattı. Netice: Kaddafi öldürüldü.
Suriye’de durum: Fransa’da şimdi zayıf bir hükümet var. Avrupa ürkek. Amerika seçim ortamında. Hiçbir büyük devlet BM’de Suriye konusunda ağırlığını koymak niyetinde değil.
Türkiye yanlız bırakılıyor. Türkiye ne yapmalı? Türkiye’nin elinde çok büyük imkanlar var. Bunları yanlız askeri planda düşünmemek gerek. 2014 arifesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan uluslararası liderliğini bir kez daha Suriye konusunda kanıtlayabilir. Bu nasıl olacak? Bunun yolunu da danışmanlarının detaylandırması gerekiyor.
Prof. Dr. Bener Karakartal