6 parti "güçlendirilmiş parlamenter sistem" için toplandı - Haber 1Haber 1

6 parti “güçlendirilmiş parlamenter sistem” için toplandı

6 parti “güçlendirilmiş parlamenter sistem” için toplandı

05 Ekim 2021 - 18:07

ABONE OL
Muhalefet partileri, “güçlendirilmiş parlamenter sistem” çalışmaları için TBMM’de bir araya geldi. Toplantıya; CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün katıldı.
– 6 siyasi parti, TBMM’de “güçlendirilmiş parlamenter sistem” için toplantı yaptı.
– CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Çalışmalar güzel gidiyor. Ortak bir metin oluştu. Genel başkanlara sunacağız” dedi.
– İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ise, ” Ortak ilkelerde aynı şeyleri düşünüyoruz” şeklinde konuştu…
TBMM (AA) – CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi yetkilileri, “parlamenter sistemin temel ilkeleri”ni ele almak üzere bir araya geldi.
Toplantıya; CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün katıldı.
Toplantıda; partilerin parlamenter sistem çalışmalarında yer alan “tarafsız, partisiz cumhurbaşkanı”, “güçlü meclis” ve “bağımsız yargı” ilkeleriyle ilgili görüş ve önerilerin ele alınması bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre bu toplantılarda ana ilkelerle ilgili yol haritası üzerinde mutabakat sağlanmış durumda. Toplantılarda, Cumhurbaşkanının tarafsız olması ve atama yetkisinin kısıtlanması, TBMM’nin güçlendirilmesi konusunda uzlaşıldı.

Parti yetkilileri, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarında mutabık kalınan noktaların ilk kez bu toplantıda kaleme alınacağını aktardı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ile İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, Meclis’te gerçekleştirdikleri toplantı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.
“ÇALIŞMALAR ÇOK GÜZEL GİDİYOR”
Erkek, çalışmalarının son derece verimli geçtiğini, temel ilkelerde uzlaştıklarını belirtti. Erkek, bugünkü toplantıda güçlendirilmiş parlamenter sistemin temel ilkelerini görüştüklerini, sık sık toplanacaklarını ifade etti. Erkek, “Çalışmalar güzel gidiyor. Çok acelemiz de yok. Sonuçta ortak bir metin oluştu. Genel başkanlara sunacağız.” dedi.
“ORTAK İLKELERDE AYNI ŞEYLERİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Erdem de çok verimli bir çalışma olduğunu, her salı Meclis’te toplanacaklarını aktardı. Büyük bir heves ve gayretle bu çalışmaları sürdüreceklerini dile getiren Erdem, “Ana başlıklarımızın ne olduğuna baktık. Ne kadar zaman dilimi içinde bitirebileceğimize ilişkin görüşmemiz oldu. Ortak ilkelerde aynı şeyleri düşünüyoruz. Bu ortak ilkelerin içindeki en önemli şeyleri bütün olarak hazırlayıp genel başkanlarımızın önüne sunacağız. Zannediyorum hepimiz, 6 parti de yaptığımız işten son derece memnunuz.” diye konuştu.
“Nihai metin yazımı ne zaman sonuçlanır?” sorusu üzerine Erdem, “Şu anda bunun için bir şey söylemek erken ama herhalde önümüzdeki yılbaşını bulur diye tahmin ediyoruz.” dedi.

TOPLANTILAR HAFTADA BİR YAPILACAK

İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikaları Başkanı Bahadır Erdem toplantının bitiminde yaptığı açıklamada “Ana başlıklarımızın ne olduğuna baktık, ne kadar zaman dilimi içerisinde bitirebileceğimize ilişkin görüşmemiz oldu. Çok iyi gidiyor. Ortak ilkelerde aynı şeyleri düşünüyoruz. Bu ortak ilkelerin içinde en önemli şeyleri, bütün olarak hazırlayıp genel başkanlarımıza sunacağız. 6 parti de yaptığımız işten son derece memnununuz” dedi.

“Toplantıların yeni katılımlarla genişleme olasılığı var mı” sorusuna Erdem, “Hayır. Bunu genel başkanlarımızın talimatlarıyla 6 partinin hukuktan sorumlu genel başkan yardımcısı, başkanları olarak sürdürüyoruz. Yanımıza sadece bir yardımcımızı işleri biraz daha kolaylaşsın diye alacağız” yanıtı verdi.

YENEROĞLU: BÜTÜN ADIMLAR MUTABAKATLA

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ise şöyle konuştu:

“Güçlendirilmiş parlamenter sistem başlığı altında, gerçekten Türkiye’nin hukuk devletin demokrasiye dönmesi, bu başlık altında anayasanın değişmesi; Meclis İçtüzüğü’nün değiştirilmesi, Siyasi Partiler Kanunu’nun değiştirilmesi… Siyasi partilerin zaten bu konularda önerileri var. Mutabakat olasılıklarının çok yüksek olduğunu tespit ettik. Burada bu meseleleri tekrar masaya yatıracağız. Başta Anayasa olmak üzere, Meclis İçtüzüğü ve Siyasi Partiler Kanunu olmak üzere, Seçim Kanunu olmak üzere, belki Siyasi Etik Kanunu da görüşülebilir. Bütün atacağımız adımlar, altı partinin birlikte karar verebileceği, mutabakat içerisinde belirleyebileceği hususlar olacak.”

Parti yetkilileri, her toplantının ardından genel başkanlarını bilgilendiriyor ve sonraki süreç planlanıyor.

6 partinin temsilcisinin katıldığı toplantılar haftada bir olarak yapılmaya devam edecek.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.