AİHM'den Demirtaş kararı: "Derhal serbest kalmalı" - Haber 1Haber 1

AİHM’den Demirtaş kararı: “Derhal serbest kalmalı”

AİHM’den Demirtaş kararı: “Derhal serbest kalmalı”

22 Aralık 2020 - 18:05

ABONE OL

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş kararı belli oldu. Mahkeme, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmetti

AİHM, Demirtaş’ın tutukluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin beş maddesini ihlal ettiğine ve Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğine karar verdi.

Selahattin Demirtaş’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiği ifade edilen kararda şu maddeler öne çıktı:

* “Demirtaş’ın tutukluluğu hukuki değil, siyasi gerekçelere dayanıyor.”

* Serbest bırakılmaması, hakk*ndaki ihlal hükmünün devamı anlamına gelecek.”

Kararın hemen ardından HDP’nin resmi Twitter hesabından açıklama yapıldı. Açıklamada, “AİHM Büyük Dairesi’nin kararıyla demokratik siyasete yönelik kumpas çökmüş, alınan siyasi kararlar hükümsüz hâle gelmiştir. Demirtaş başta olmak üzere derhal rehin tutulan bütün siyasetçilerimiz serbest kalmalıdır” denildi.

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman ise kararla ilgili şu ifadelere yer verdi:

*AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi, Sayın Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar ile derhal tahliye kararı vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki tüm suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu gerçeği tescil edilmiştir.

*AİHM Daire kararından sonra “karar kesin değil” bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve emredicidir. Türkiye yargısının, “karşı hamle yapar işi bitiririz” anlayışına prim vermeden Sayın Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.”

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.