Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz? - Haber 1Haber 1

Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?

Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?

02 Ocak 2020 - 22:02

ABONE OL

“Cumhur İttifakı”na yakınlığıyla bilinen Murat Pösteki’nin sahibi olduğu ORC Araştırma Şirketi, son anket çalışmasının yayınladı.

Ak Parti ve MHP’nin oluşturduğu “Cumhur İttifakı”na yakınlığıyla bilinen Murat Pösteki’nin sahibi olduğu ORC Araştırma Şirketi, Ocak 2020 “Siyasi Eğilimler Araştırması”nı yayımladı. ORC’nin anketine göre, Ak Parti’nin genel seçimlerdeki oy oranı, 24 Haziran 2018 seçimlerine göre daha düşük çıktı.

Euronews’ten  Gizem Sade’nin haberine göre, 28 – 31 Aralık 2019 tarihleri arasında, 36 İl’de toplam 2 bin 980 kişiyle görüşen ORC Araştırma Merkezi, “Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna yanıt aradı. Katılımcıların yüzde 31’i Ak Parti; yüzde 23,4’ü CHP; yüzde 14,1’i MHP; yüzde 8,0’ı HDP; yüzde 4,2’siyse İYİ Parti’den yana tercih kullanırken yüzde 1,9’u Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi dedi.

AKP oylarının yüzde 42,6’sını aldığı 2018 genel seçimlerinden bugüne ciddi oy kaybedeceği tahmini yapıldı. AKP’nin en çok oy kaybettiği iller Aydın, Manisa, Antalya, Bursa, Bilecik, Batman ve Kayseri olarak belirtildi.

ERDOĞAN AÇIK ARA ÖNDE

Araştırma kapsamında katılımcılara ayrıca “Sadece Recep Tayyip Erdoğan ve Ekrem İmamoğlu’nun yarışacağı iki adaylı bir cumhurbaşkanlığı seçiminde, oy tercihiniz hangi isimden yana olur?” sorusu iletildi. Katılımcılardan yüzde 50,9’u Recep Tayyip Erdoğan cevabı verirken yüzde 34,2’si Ekrem İmamoğlu dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Meral Akşener ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında oy tercihi yapması istenen katılımcılar, yüzde 50,2 Erdoğan, yüzde 38 oranında Akşener yanıtı verdi.

Öte yandan katılımcılara AKP’den ayrılan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın yeni partiler kurarak siyasete devam kararı almalarının oy tercihlerinde değişikliğe yol açıp açmayacağı da soruldu. Yüzde 8,5 değişikliğe neden olur derken yüzde 81,2’si hayır yanıtı verdi.

MAK’ın anketinde kim önde?

Öte yandan MAK Araştırma Şirketi de, son anket sonuçlarını açıkladı. Paylaşılan verilere göre katılımcıların yüzde 53’ü Başkanlık sistemini başarısız bulurken, yüzde 10’u da kararsızlar oluşturuyor. Ayrıca AKP’lilerin yüzde 40’ı yeni parti kurulmasını istiyor.

MAK Araştırma Şirketi’nin açıkladığı anket sonuçları Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kızdıracak cinsten.

Kamuoyu ile paylaşılan verilere göre, vatandaş Cumhur İttifakı’nın ısrarıyla getirilen Başkanlık sisteminden rahatsız.

Diğer yandan açıklanan sonuçlarda AKP’lilerin dikkat çeken bir bölümünün de yeni parti kurulmasını beklediği belirtiliyor.

AKP’lilerin yüzde 40’ı yeni parti kurulması gerektiğini düşünürken, bu rakam HDP’de yüzde 30, CHP’de yüzde 20, İYİ Parti’de yüzde 19, MHP’de yüzde 10.

1-121.png

YÜZDE 53, BAŞKANLIK SİSTEMİNİ BAŞARISIZ BULUYOR

Ankete katılanların yüzde 53’ü başkanlık sistemini başarısız buluyor. Yüzde 10 kararsız.Yüzde 48 ise revize edilerek parlamenter sisteme geçilmesini istiyor.

3-069.png4-049.png

EN BÜYÜK PROBLEM EKONOMİ

Katılımcılar, “Çözülmesi gereken en önemli ve öncelikle problem hangisi?” şeklinde yöneltilen soruya ise ‘Ekonomi’ cevabını verdi.

Ankete katılanların yüzde 31’i ekonomi, yüzde 13’ü adalet, yüzde 12’si sosyal ve ahlaki sorunlar, yüzde 11’i ise Suriyeliler şeklinde fikir beyan etti.

6-021.png

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.