KEFEK Başkanı Aksal, Şili Temsilciler Meclisi Milletvekili Fries'i kabul etti - Haber 1Haber 1

KEFEK Başkanı Aksal, Şili Temsilciler Meclisi Milletvekili Fries'i kabul etti

KEFEK Başkanı Aksal, Şili Temsilciler Meclisi Milletvekili Fries'i kabul etti

23 Kasım 2022 - 13:10

ABONE OL

TBMM (AA) – TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Şili Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu Üyesi Milletvekili Lorena Fries'i kabul etti.

Makamında gerçekleşen kabulde Aksal, Türkiye ile Şili'nin, önemli ilişkilerinin olduğunu söyledi.

Türkiye-Şili Parlamentolararası Dostluk Grubu üyelerinin bugün Şili'de temaslarda bulunduğunu bildiren Aksal, "Eş zamanlı ilişkileri hem orada hem de burada ilerletmek çok güzel olmuş." dedi.

Komisyon hakkında bilgi veren Aksal, son 20 yılda kız çocuklarının eğitimi için büyük yatırımlar yaptıklarını anlattı.

Aksal, Türkiye'de kız çocukları ile erkek çocuklarının eğitim oranının eşit olduğunu, aynı yaş grubundaki kız çocuklarının yüzde 49'u, erkek çocuklarının ise yüzde 40'ının üniversite eğitimi aldığını dile getirdi.

Kadına yönelik şiddetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çözülmesi gereken problemlerin başında geldiğine işaret eden Aksal, son 20 yılda hem mevzuatta hem uygulamada devrim niteliğinde değişiklikler yaptıklarını, kadına yönelik şiddete ağırlaştırılmış cezalar getirdiklerini hatırlattı.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinin uzun bir süreç olduğunu kaydeden Aksal, "Toplumun bütün kesimleriyle, sivil toplum kesimleri, aile, kamu kurumları, siyasetçiler ancak birlikte hareket edersek bu sorunu çözebiliriz. Türkiye Anayasası'nda kadınlara pozitif ayrımcılık var." diye konuştu.

– Fries, Aksal ve kadın milletvekillerini Şili'ye davet etti

Şili Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu Üyesi Milletvekili Lorena Fries ise Türkiye ile Şili arasındaki ilişkileri güçlendirmenin önem taşıdığını belirterek, parlamentoda Türkiye-Şili Dostluk Grubu üyesi olduğunu kaydetti.

Aynı sorunların dünyada olduğu gibi kendi ülkelerinde de mevcut olduğunu dile getiren Fries, "Bizim de 2012 yılında komisyonumuz kuruldu. Hem Senatoda hem Kongrede aynı işlevi gören bir komisyon. Amacımız; kadın erkek fırsat eşitliğini toplum içinde en üst seviyeye ulaştırabilmek." ifadesini kullandı.

KEFEK Başkanı Aksal ve kadın milletvekillerini Şili'ye davet eden Fries, ilişkileri başka açıdan geliştirmek için bunun bir fırsat olacağını sözlerine ekledi.

Aksal ise Fries'in bu teklifini kabul etti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.