KKTC heyetinden TBMM'yi ziyaret - Haber 1Haber 1

KKTC heyetinden TBMM'yi ziyaret

– KKTC Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Canaltay, TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Altunyaldız ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yılmaz ile ayrı ayrı görüştü

KKTC heyetinden TBMM'yi ziyaret

25 Ocak 2023 - 15:40

ABONE OL

TBMM (AA) – KKTC Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay ve beraberindeki heyet, TBMM'de temaslarda bulundu.

Canaltay, Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Fikri Toros ve Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Çavuş ile ilk olarak TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ile görüştü.

Altunyaldız, KKTC'nin güçlendirilmesine ve Kıbrıs Türkünün refah düzeyinin artırılmasına her zaman öncelik verdiklerini, iki ülke arasındaki dayanışma ruhunun önemli olduğunu belirtti.

Kıbrıs meselesine eski parametrelerle çözüm aramanın doğru görünmediğini söyleyen Altunyaldız, bu bağlamda KKTC'nin uluslararası statüsüne ilişkin haklı davanın sürdürüleceğine işaret etti.

KKTC'nin, Türk Devletleri Teşkilatı'na "gözlemci üye" kabul edildiğini anımsatan Altunyaldız, bunun dünyaya önemli mesaj olduğunu kaydetti.

Altunyaldız, KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti'nin, egemen kara ve deniz alanlarında her türlü doğal kaynağın çıkarılması için uluslararası kurallar ve haklar çerçevesinde çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. Komşu ülkelerin tutumları nedeniyle bu konudaki kararlılıklarından vazgeçmeyeceklerini dile getiren Altunyaldız, uluslararası toplumun egemen ülkenin haklarını teslim etmekte gecikmemesini istedi.

Türkiye ile KKTC arasında deniz üstü enerji santrallerinin kurulması ve işletilmesi ile tarıma elverişli olmayan alanlarda güneş enerjisi santralleri kurulması gibi çalışmaların hayata geçirilebileceğini anlatan Altunyaldız, öte yandan iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin daha çok geliştirilmesini önemsediklerini söyledi. Altunyaldız, başkanlığını yürüttüğü komisyon ile KKTC komitesinin işbirliği içerisinde çalışma konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

KKTC Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Canaltay, enerji sektöründeki çalışmaları konusunda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmaktan duyacağı memnuniyeti dile getirdi.

İki ayrı parlamento heyetleri de olsalar Türkiye ve KKTC'nin etle tırnak gibi olduğuna dikkati çeken Canaltay, KKTC'yi tek tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu ve ülke olarak Türkiye'nin desteğiyle ayakta durmayı başarabildiklerini belirtti.

Canaltay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, KKTC'nin haklarını savunduğunu anımsatarak, KKTC'nin Türkiye'ye ihracatını artırmak ve bazı sorunları çözüme kavuşturmak istediklerini söyledi.

– "Refah arayışında ve kalkınmasında da KKTC'nin yanındayız"

Heyet, daha sonra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz'ı ziyaret etti.

KKTC'nin uzun yıllardır haksız ambargolarla karşı karşıya kaldığını belirten Yılmaz, Türkiye ve KKTC'nin ilişkilerinin sarsılmaz olduğunu vurguladı.

Kıbrıs sorununun, gerçekçi olmayan, dayatma önerilerle çözülemeyeceğini dile getiren Yılmaz, eşit statüye dayalı iki devletli bir çözüm gerektiğini bildirdi. Yılmaz, bu konuda Erdoğan'ın son derece açık ifadeleri bulunduğunu aktardı.

Yılmaz, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarını korumaya devam edeceklerini belirterek, Kıbrıs'taki kaynakların adada yaşayan iki halka ait olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, KKTC'nin Maraş açılımına desteğinin tam olduğuna işaret eden Yılmaz, "Türkiye, hak ve hukuk mücadelesinde her daim KKTC'nin yanında yer almıştır, yer almaya da devam edecektir. Bu, bizim için siyaset üstü bir mesele. Refah arayışında ve kalkınmasında da KKTC'nin yanındayız." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, öte yandan KKTC Cumhuriyet Meclisi ile işbirliği ve dayanışmaya hazır olduklarını bildirdi.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Komite Başkanı Canaltay, Türkiye'nin maddi ve manevi katkılarıyla bugünlere kadar geldiklerini anlatarak, bugün de kalkınmaları ve Türkiye'ye ihracatlarını nasıl artıracaklarına ilişkin görüş alışverişi yapmak için ziyarette bulunduklarını söyledi.

Güçlü Türkiye'nin, güçlü KKTC anlamına geldiğinin altını çizen Canaltay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna savaşında üstlendiği başarılı rolün, tüm dünya liderlerine örnek olması gerektiğini belirtti.

Canaltay, "Güçlü, kendine güvenen bir Türkiye yarattınız. Aynı zamanda Türkiye'nin kalkınmasını sağladınız. Komite olarak sizlerin bilgi ve tecrübelerinize çok ihtiyaç duyuyoruz. Ülkemizin önünü açabilecek yasaları en hızlı şekilde nasıl çıkarabileceğimizi istişare etmek istiyoruz." diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.