Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu Amasya'da konuştu: - Haber 1Haber 1

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu Amasya'da konuştu:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu Amasya'da konuştu:

28 Nisan 2022 - 17:20

ABONE OL

AMASYA (AA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "2003'ten 2021 yılı sonuna kadar kara yolu, demir yolu, hava yolu, deniz yolu ve haberleşmeye yaptığımız yatırımlar 172 milyar dolara ulaştı." dedi.

Karaismailoğlu, Merzifon ilçesinde yapımı tamamlanan Meray Kavşağı'nda incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından gazetecilere açıklama yapan Karaismailoğlu, Türkiye'nin uzun bir süredir, ekonomik bağımsızlığına kavuşabilmek adına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çok önemli mücadeleler verdiğini ifade etti.

Üretimde, istihdamda, ihracatta, büyümede yerli ve milli çözümlerle yeni Türkiye'nin geleceğini planladıklarını söyleyen Karaismailoğlu, "Ulaştırma ve altyapı yatırımlarımızla Türkiye'yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yükseltmek için çalışıyoruz. 2003'ten 2021 yılı sonuna kadar kara yolu, demir yolu, hava yolu, deniz yolu ve haberleşmeye yaptığımız yatırımlar 172 milyar dolara ulaştı." diye konuştu.

– Havalimanlarının sayısı artıyor

AK Parti hükumetleri döneminde Türkiye'nin bölünmüş kara yolu uzunluğunun 4,5 kat artırılarak 28 bin 650 kilometreye çıkarıldığına işaret eden Karaismailoğlu, "Ülkemizin yalçın kayalarını, derin vadilerini tünel ve viyadüklerle aştık. Tünellerimizin toplam uzunluğu yalnızca 50 kilometreydi. Bunu 13 kat artırdık, 651 kilometreye çıkardık. Milletimizin yarım asırlık hayali Yüksek Hızlı Tren hatlarını inşa ettik. Havalimanlarımızı 26'dan 57'ye yükselttik. Sıradaki hedefimiz 61 havalimanına ulaşmak." ifadesini kullandı.

– Rize-Artvin Havalimanı 14 Mayıs'ta açılıyor

Bakan Karaismailoğlu, 2021 yılında 26 milyon 500 bin yolcusuyla İstanbul Havalimanı'nın, dünya ikincisi olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müjdeyi verdik. Ülkemizin ikinci, dünyanın beşinci, deniz dolgusu yaparak inşa ettiğimiz; Rize-Artvin Havalimanını 14 Mayıs'ta açacağız. Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydusunu başarı ile uzaya gönderdik. Aynı yıl 2 uydu birden gönderen nadir ülkelerden olduk. Yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı Cumhuriyet'imizin 100. yılında uzaya göndereceğiz. Mobil abone sayımız da 28 milyondan, 87 milyona yükseldi."

– Amasya'da ulaşım ve iletişim yatırımları

Amasya'daki yatırımlara da değinen Karaismailoğlu, kentin ulaşım ve haberleşme yatırımlarımdan hak ettiği payı aldığını söyledi.

Tüm şehirlerde devlet titizliği ile ortak akılla, yarınları, gençleri düşünerek 5 sektörde gerekli yatırımları planladıklarını ifade eden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Hükümetlerimiz döneminde Amasya'nın ulaşım ve iletişim yatırımları için 9 milyar 346 milyon liranın üzerinde harcama gerçekleştirdik. Amasya'nın bölünmüş yol uzunluğunu, 29 kilometreden alıp 9 kat artırarak, 272 kilometreye çıkardık. İl genelindeki tüm kara yolu ağı içindeki bölünmüş yol oranı yüzde 58'dir. Yine ayrıca son yirmi yılda Amasya'daki bitümlü sıcak kaplamalı yol uzunluğunu, 28 kilometreden alıp 10 kattan fazla artırarak 300 kilometreye yaklaştırdık. Amasya'da, tıpkı Ferhat gibi dağları deldik. İl genelinde biri tek tüp ve beşi de çift tüp olmak üzere yaptığımız 6 tünelin toplam uzunluğu 7 bin 666 metreye ulaştı. Şehzadeler şehrimiz Amasya'da tamamlayıp hizmete açtığımız 94 köprünün toplam uzunluğu 7 bin 466 metreyi buldu."

– Amasya Çevre Yolu

Amasya şehir merkezi için hayati önem taşıyan Amasya Çevre Yolu'nu hizmete açarak transit trafiği şehir dışına aldıklarını anımsatan Karaismailoğlu, şu bilgileri paylaştı:

"12 kilometre uzunluğundaki Amasya Çevre Yolu sayesinde trafik güvenliği ve konforunu arttırarak yakıttan ve zamandan yıllık 291 milyon TL tasarruf sağladık, egzoz gazı salınımını 5 bin 497 ton azalttık. Bütün bunlar emek ve değer vermenin göstergesidir. Bizler laf değil, iş üreten, millet sevdası ile çalışan, memleketin her köşesine aynı hizmeti sunma gayretinde olan Türkiye sevdalılarıyız. Biz asla yapılanla yetinmedik, milletimiz için de ülkemiz için de hep daha iyisini, daha faydalısını istedik. Bu nedenle Amasya için de 'Durmak yok yola devam' diyoruz. İl genelinde, yapımı devam eden 9 adet kara yolu yatırımının proje toplamı 6 milyar 254 milyon lirayı aşıyor. Amasya'nın tarihini korurken, hizmet alanımızdaki yapıların modernleşmesine katkıda bulunduk. Merzifon Havalimanı terminal binasını genişletme çalışmalarına devam ediyoruz. Projeyi, haziranda tamamlayacağız."

– "Yapımı tamamlanan Badal Tüneli'mizi yakın zamanda hizmete açacağız"

Amasya'da yapımını tamamladıkları diğer önemli yatırımlardan olan Badal Tüneli ve Merzifon Meray Farklı Seviyeli Kavşak projelerinin kara yolu ulaşımına nefes aldıracağının altını çizen Karaismailoğlu, "Badal Tüneli ve Meray Kavşak Projesi, İran sınırından Bulgaristan'a kadar devam eden Türkiye Transit Ulaştırma Koridoru (TETEK) hattı üzerinde yer alan, Osmancık-Merzifon yolu üzerinde yer alan iki önemli nokta. Yolun, Merzifon kesiminde yatay ve düşey standartlarını yükseltmek için Badal Tüneli'ni inşa ettik. Araç trafiğine 2×2 şeritli, bölünmüş yol standardında hizmet verecek olan tünelimiz, 905 metre uzunluğunda. Bağlantı yolları ile birlikte proje 4,5 kilometreye ulaşıyor. Proje kapsamında, 65,3 metre uzunluğunda iki köprü ve iki de altgeçit var. Yüzde yüz yerli mühendislik imkanları kullanılarak yapılan Badal Tüneli'miz, Türk mühendislerinin ve işçilerinin aklıyla, alın terleri ile yapıldı. Yapımı tamamlanan Badal Tüneli'mizi yakın zamanda hizmete açacağız." diye konuştu.

– "Kavşak ile her yıl 187 ton karbon salınımının önüne geçeceğiz"

Türkiye Transit Ulaştırma Koridoru hattının Amasya geçişinde yol standardını artırmak amacıyla yaptıkları Badal Tüneli'nin, kış aylarında kar ve bahar aylarındaki yoğun yağış ile buzlanmalardan kaynaklanan aksamaları ortadan kaldıracağını anlatan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Kara yolu hattının trafiğin yoğun olduğu yerde yaptığımız Meray Farklı Seviyeli Kavşağı Köprüsü 114 metre uzunluğunda. Bölünmüş yol standardındaki kavşak, 4 açıklıklı olup, platform genişliği 2×12 metredir. Kavşak imalatında toplam 1,6 kilometre yol yapımı gerçekleştirdik. Badal Tüneli'nde olduğu gibi Meray Kavşağı'nda da yüzde yüz yerli ve milli kaynaklar kullandık. Günlük ortalama 13 bin aracın geçtiği Meray Kavşağı'nda inşa edilen Merzifon Meray Farklı Seviyeli Kavşağı ile hattaki dur-kalkları ortadan kaldırdık. Çok daha hızlı, güvenli ve konforlu yolculuğa imkan veren kavşak ile zamandan 21 milyon lira ve akaryakıttan da 1 milyon lira olmak üzere yıllık ortalama 22 milyon lira tasarruf sağlayacağız. Kavşak ile aynı zamanda her yıl 187 ton karbon salınımının önüne de geçeceğiz."

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.