Üç kez tekrar eden kolon kanserinden sitoredüktif cerrahi ve sıcak kemoterapiyle kurtuldu - Haber 1Haber 1

Üç kez tekrar eden kolon kanserinden sitoredüktif cerrahi ve sıcak kemoterapiyle kurtuldu

Üç kez tekrar eden kolon kanserinden sitoredüktif cerrahi ve sıcak kemoterapiyle kurtuldu

16 Şubat 2022 - 11:45

ABONE OL

BURSA (AA) – Bursa'da, 35 yaşındaki kolon kanseri kadın hasta, gastroenteroloji cerrahisi ve genel cerrahi doktorları tarafından başarılı bir şekilde uygulanan sitoredüktif cerrahi ve sıcak kemoterapiyle sağlığına kavuştu.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, daha önce üç defa kolon kanseri nedeniyle ameliyat edilen Sade Kurt, şikayetlerinin tekrarlaması nedeniyle hastaneye başvurdu.

Kolon kanserinin tekrar nüksettiğinin tespit edilmesi üzerine gastroenteroloji cerrahisi ve genel cerrahi doktorlarının tetkikleri sonrası ameliyat kararı alındı. Ameliyatta "sitoredüktif" adlı prosedürle tümörlü dokuların tamamının çıkarılmasının ardından karın içi sıcak kemoterapi uygulandı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahı Doç. Dr. Mehmet Akif Üstüner, Türkiye'de sayılı merkezde olan sıcak kemoterapi yönteminin hastanede uygulanmaya başlandığını belirtti.

Sıcak kemoterapinin karın zarı, apendiks, son evre kolon-rektum, over kanserlerinde ve seçilmiş mide kanseri gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını aktaran Üstüner, bu tedavi yöntemine karar vermek için hastaların önce gastroenteroloji cerrahisi, genel cerrahi, medikal onkoloji, patoloji ve radyoloji hekimlerinden oluşan multidisipliner cerrahi onkoloji konseyince değerlendirildiğini anlattı.

Üstüner şunları kaydetti:

"Cerrahi onkoloji konseyi tarafından bir skorlama yapılıyor. Skorlamada hastanın durumu, kanserin yayılımı gibi parametreler dikkate alınıyor. Ameliyat sonrasında özel kemoterapi ilaçları, özel bir alet yardımıyla 42-43 dereceye kadar ısıtılarak karın içerisine yaklaşık 60-120 dakika arasında uygulanıyor. Ameliyat 8-10 saat kadar sürebiliyor. Burada asıl önemli olan yapılan cerrahidir. Gözle görülen tümör bırakmamak, yapılan cerrahi işin temelini oluşturuyor. Cerrahiye sıcak kemoterapi eklendiği zaman da kalan mikroskobik odaklar temizleniyor."

Kolon kanseri tekrar eden hastayla ilgili bilgi veren Üstüner, "Hastamızı ameliyat ettiğimizde bütün karın zarına yayılmış tümör vardı. Karın zarını temizledik. Kanserin yayıldığı bağırsak segmentlerini çıkardık ve karın içerisine özel bir alet yardımıyla ısıtılmış özel bir kemoterapi ajanı uyguladık. Yaklaşık bir saat kadar uyguladık ameliyat sorunsuz şekilde tamamlandı. Hastamızı 6 aydır sorunsuz bir şekilde takip ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kolon kanseri sebebiyle 4 yıldır tedavi gördüğünü ifade eden Sade Kurt da "En son karın içinde yaygın olan tümörler için yapılabilecek yeni bir operasyon olduğunu öğrendim. 'Bunu nasıl yapabiliriz' diye araştırdık. Burası zaten tedavi olduğum hastaneydi. Doktor Akif Üstüner'in bu konuda uzman olduğunu öğrendim. Başarılı bir operasyon oldu. Zor süreçlerden geçtim ama şu anda çok iyiyim. Akif Bey ve ekibine çok teşekkür ederim." dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.