Hun askerinin 2 bin yıllık dizgin ve eyeri Kazakistan'da müzede sergileniyor - Haber 1Haber 1

Hun askerinin 2 bin yıllık dizgin ve eyeri Kazakistan'da müzede sergileniyor

Hun askerinin 2 bin yıllık dizgin ve eyeri Kazakistan'da müzede sergileniyor

11 Temmuz 2022 - 11:25

ABONE OL

AKTAU (AA) – MEİRAMGÜL KUSSAİNOVA – Kazakistan'ın Hazar Denizi kıyısındaki Mangistau eyaletinin idari merkezi olan Aktau şehrindeki Abiş Kekilbayev Bölge Tanıtımı Müzesi'nde, şimdiye kadar yapılan kazı çalışmalarında eşi görülmeyen 2 bin yıllık Hun askerine ait saf altın ve gümüşten işlenen dizgin ve eyer sergileniyor.

Kazakların ünlü yazarı Abiş Kekilbayev’in ismini taşıyan müze, yaklaşık 57 bin orijinal eseriyle bölgenin kadim tarihine ışık tutuyor.

Müzede, 2014'te Mangistau’daki "Altın Kazgan" kazı bölgesinde keşfedilen 97 Hun dönemi eseri de sergileniyor.

Bunların arasında milattan sonra 5. yüzyılda Hun askerinin kullandığı saf altın ile gümüş karışımından işlenen eyer ve dizgin dikkati çekiyor.

Yaklaşık 2 bin yıllık Hun askerine ait dizgin ve eyeri görmek için müzeye her yıl ülke içi ve dışından yüzlerce ziyaretçi geliyor.

Abiş Kekilbayev Bölge Tanıtımı Müzesi Uzmanı Bakıtcan Kudaybergenulı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hun savaşçısına ait dizgin ile eyerin müzenin gözde eserleri arasında yer aldığını söyledi.

Kudaybergenulı, Hunların at üstünde yaşayan savaşçı bir halk olduğunu belirterek, şunları anlattı:

"Söz konusu dönemde, bir asker öldüğü zaman yanında bindiği at ile defnetme töreni yaygındı. Hun savaşçısına ait bu at dizgini ve eyerinde 5. yüzyılda Hunların geliştirdiği polikrom stilinin kullanıldığını görüyoruz. At dizgininde insan yüzü, at eyerinde ise hayvan resimleri çizilmiş."

At dizginin saf altın, eyerinin ise gümüşten yapıldığını belirten Kudaybergenulı, "Hun dönemine ait bu eserin şimdilik eşi benzeri yok." ifadesini kullandı.

– Müzede geleneksel ağaç ev de sergileniyor

Müzede, ayrıca UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Mangistau yöresine ait geleneksel çadır evi de görmek mümkün.

Kudaybergenulı, göçebe kültüründen gelen Kazakların yüzyıllardır yaşadığı geleneksel çadır evlerin Mangistau bölgesinde ağaç evi olarak bilindiğini anlatarak, "Mangistau’da diğer bölgelere göre çadır evlerin ustaları hala var. Bunun için onun orijinal halini koruyabildik." dedi.

Müzede sergiledikleri çadır evin her detayının bölgenin önde gelen ustaları tarafından yapıldığını aktaran Kudaybergenulı, "Çadır evin dış kısmında kaliteli koyun yünü kullanıldı. Böylelikle, yazın içerisi serin, kışın ise sıcak oluyor." diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.