Kırgızistan'da "Kırgız-Kazak halkının manevi zenginliği Cengiz Aytmatov" forumu düzenlendi - Haber 1Haber 1

Kırgızistan'da “Kırgız-Kazak halkının manevi zenginliği Cengiz Aytmatov” forumu düzenlendi

Kırgızistan'da “Kırgız-Kazak halkının manevi zenginliği Cengiz Aytmatov” forumu düzenlendi

24 Ocak 2023 - 21:35

ABONE OL

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, "Kırgız-Kazak halkının manevi zenginliği Cengiz Aytmatov" konulu forum düzenlendi.

Kazakistan Senato Başkanı Maulen Aşimbayev'in Kırgızistan ziyareti kapsamında tertip edilen forum, Kırgızistan ile Kazakistan'ın ilim dünyasının temsilcilerini buluşturdu.

Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev, forumda yaptığı konuşmada, "Yazar ve düşünür Cengiz Aytmatov, Kırgızlar ve Kazakların yakınlığını, iki halkın ruh ve kan bağını eserlerine yansıtmıştır." dedi.

Şakiyev, Aytmatov'un, Kazak yazar Muhtar Avezov'u akıl hocası olarak gördüğünü ve Kazak edebiyatının önde gelen temsilcileriyle ilişkileri olduğunun altını çizdiğini hatırlattı.

Yazarın adının, iki halkın dostluğuyla doğrudan ve ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu kaydeden Aşimbayev de Aytmatov'un eserlerinin, birkaç kuşak hayranının bilincinin oluşmasına büyük katkı yaptığını vurguladı.

Aşimbayev, büyük sanatçı ve yazarın eserlerini okuyarak büyüdüğünü belirterek çocukluk anılarını paylaştı.

Forumun sonunda Aşimbayev, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi üyesi, devlet adamı Medetkan Şerimkulov'a, devlet adamı Apas Cumagulov'a ve Kırgızistan Devlet Sekreteri Suyunbek Kasmambetov'a, Kazakistan Cumhurbaşkanlığının Dostluk Madalyası takdim etti.

Aşimbayev ayrıca, Cengiz Aytmatov'un müzeye dönüştürülen evini ve Ata-Beyit Ulusal Tarih ve Anıt Kompleksi'ndeki kabrini ziyaret etti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.