Ressam Ahmet Güneştekin'in mübadele temalı sergisi İzmir'de sanatseverlerle buluştu - Haber 1Haber 1

Ressam Ahmet Güneştekin'in mübadele temalı sergisi İzmir'de sanatseverlerle buluştu

Ressam Ahmet Güneştekin'in mübadele temalı sergisi İzmir'de sanatseverlerle buluştu

03 Kasım 2022 - 21:15

ABONE OL

İZMİR (AA) – Ressam Ahmet Güneştekin'in mübadele temasıyla hazırladığı büyük boyutlu enstalasyon, video ve heykel çalışmalarının yer aldığı "Gavur Mahallesi" adlı sergi, Kültürpark Atlas Pavyonu'nda açıldı.

Serginin açılış törenine, sanatçı Ahmet Güneştekin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, belediye bürokratları, sanat ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Güneştekin, törende yaptığı konuşmada, sanatını götürdüğü her yeri, kendi mahallesi ve kendi evi olarak gördüğünü söyledi.

İzmir'in bir mübadele coğrafyası olmasını çok önemsediğini kaydeden Güneştekin, bu kentte bir sergi hazırlama fikri üzerine çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Güneştekin, Diyarbakır'da açtığı Hafıza Odası sergisinin her gün binlerce insan tarafından ziyaret edilmesine rağmen çok eleştiri aldığını, Soyer'in eleştirilere rağmen İzmir'deki sergi önerisinden ve heyecanından vazgeçmediğini anlattı.

Kapsamlı bir sergiyi sanatseverlerle buluşturduğunu aktaran Güneştekin, "Her coğrafya benim için farklı şey ifade ediyor ve hafıza odasında birikiyor. Bence hafıza odasını güçlendiren ve dolduran da İzmir oldu." diye konuştu.

Güneştekin, sergide mübadeleyi anlatırken soğukluğu ve sertliği anlatmak için taşın gücünü, göç ile çekilen acıları anlatmak için de 20. yüzyılın ilk yarısından kalma kullanılmış valizleri kullandığını ifade etti.

Soyer ise Güneştekin'in evrensel bir sanatçı olduğunu, "Gavur Mahallesi" adlı sergisinde bir kez daha cesareti ve vicdanı ile gösterdiğini belirtti.

Güneştekin'in eserini, her izleyenin farklı yorumladığına işaret eden Soyer, "Sanatı herkesin malı oldu. Her şeyi ile o sanat bizim. Hepimiz ayrı ayrı kendi yaratıcılığımızla hissiyatımızla onu anlamlandırıyoruz ve Ahmet Güneştekin'e ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi ve katılımcılar Atlas Pavyonu'ndaki eserleri ziyaret etti.

– Serginin detayları

Kültürpark Atlas Pavyonu'nda, 5 Mart 2023'e kadar ziyaret edilebilecek serginin küratörlüğünü Şener Özmen üstleniyor.

Güneştekin Vakfı iş birliğiyle açılan sergide, büyük boyutlu enstalasyonlar, video işleri ve metal formların taşla tamamlandığı heykel çalışmaları sergileniyor.

Mübadele ve ayrıştırıcı uygulamaların uluslararası mülteci ve göçmen dalgalarıyla daha görünür hale geldiğine vurgu yapan "Gavur Mahallesi" sergisine, Güneştekin Vakfının yayımladığı kapsamlı bir kitap da eşlik ediyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.