"Türkiye Ulus Markalama Forumu"nda dijital platformlar ve Türk dizi ihracatının sorunları konuşuldu - Haber 1Haber 1

“Türkiye Ulus Markalama Forumu”nda dijital platformlar ve Türk dizi ihracatının sorunları konuşuldu

“Türkiye Ulus Markalama Forumu”nda dijital platformlar ve Türk dizi ihracatının sorunları konuşuldu

17 Aralık 2022 - 17:41

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca düzenlenen "Türkiye Ulus Markalama Forumu"nun ikinci gününde, "Yayın, Yapım ve Kültür İhracatında Ulus Markalama" başlığı konuşuldu.

Moderatörlüğünü Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen üstlendiği oturumda senarist ve yapımcı Mehmet Bozdağ, Ticaret Bakanlığı Kültürel Hizmetler ve Yaratıcı Endüstriler Daire Başkanı Duygu Yaygır, yapımcı İsrafil Kuralay ve oyuncu Reshad Strik konuşmacı olarak yer aldı.

Maslak TİM Gösteri Merkezi'nde gerçekleşen programda konuşan yapımcı Bozdağ, Türk dizi sektörünün dünyada bir marka haline gelmesinde Türkiye'nin 20 yıldır siyasal ve ekonomik istikrarının büyük rol oynadığını söyledi.

– "Türk dizi ihracatındaki en büyük engel küresel dijital platformlar"

Bozdağ, bugün Türkiye'nin dizi sektörünün uluslararası alanda büyümesinin önündeki sorunlara dikkati çekerek, "Şu anda Türk dizi ihracatındaki en büyük engel küresel dijital platformlar. Yapımcıyı sadece taşeron konumuna getiriyorlar. Oyuncu ve çalışan ekiplere korkunç bütçeler vererek sistemi kilitliyorlar. Eğer bunlara birisi dur demezse kesinlikle sektörün yıkılmasına sebebiyet verecekler." diye konuştu.

Devlet kurumlarının özellikle son yıllarda dizi film sektörünü ihracat konusunda fazlasıyla desteklediğini aktaran Mehmet Bozdağ, şu bilgileri verdi:

"Yapımlarımızın pazarlaması konusunda ciddi destekler veriliyor. Biz şu anda 4 farklı ülkede filmler yapıyoruz. Özbekistan, Katar, Azerbaycan ve Venezuela'da onların hikayelerini anlatan filmler yapmaya başladık. Bu sayede biz de uluslararası çalışmayı öğrendik. Venezuela Devlet Başkanı Maduro setimizi ziyaret ettiğinde, Diriliş Ertuğrul'un, zalimlere karşı vermiş olduğu adalet mücadelesinden çok etkilendiğini söylemişti. Aslında bunlar evrensel duygular, her insanın fıtratında kahraman hayali var, o yüzden dünyanın her yerinde izleniyor. Çok büyük bir film platosu yaptık, Avrupa'nın en büyük platosu oldu. Onu da yakın zamanda turizme açacağız, dünyanın dört bir yanında hayranların gelip ziyaret edebilecekleri organizasyonlar yapacağız. Tüm bu tarihi yapımların yanında yavaş yavaş güncel işler de yapmak istiyoruz, günümüzle ilgili de söylemek istediğimiz sözlerimiz var. Yakında onlara başlayacağız inşallah."

Yapımcı İsrafil Kuralay da Türkiye'nin kitap konusunda da "Ulus Markalama" bakımından önemli bir pozisyondan olduğundan bahsederek, "Türk yayıncılığı şu anda başlık itibariyle 5. sırada, yayın bakımından ise 10. sırada yer alıyor. Bizim dışarıdaki algı ve marka gücümüzün içerdekinden daha fazla olduğunu düşünüyorum. Türk markalarıyla yurt dışına gidince çok mutlu oluyoruz ve gururlanıyoruz." dedi.

– "Türklerin hikayelerini bekleyen bir dünya var"

Türkiye'nin medya tarihi açısından 2000 yılı öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılması gerektiğine işaret eden Kuralay, "Türkiye'nin 2000'li yıllardan sonra sadece ulus marka değil de küresel bir marka haline geldiğini söyleyebilirim. Türk milletinin hikayesi çok fazla, bunları dinlemek için bizi bekleyen bir dünya olduğunun altını çizmek istiyorum." diye konuştu.

Ticaret Bakanlığı Kültürel Hizmetler ve Yaratıcı Endüstriler Daire Başkanı Duygu Yaygır ise Türkiye'nin dizileriyle her akşam 160'ı aşkın ülkede farklı sosyo-ekonomik çevreden insanın oturma odalarına misafir olduklarını aktardı.

– "Türk yapımların ihracatı 700 milyon dolara ulaştı"

Yaygır, Türk yapımlarının dijital platformların katkısıyla 1 milyara yakın izleyiciye ulaştığını aktararak, "İhracat verilerine bakıldığında, Türk dizi ihracat rakamları 550-600 milyon dolar civarında, yeni yeni ölçümlemeye çalıştığımız dijital platformlarla birlikte bu rakamın 700 milyon dolara yakın olduğunu görüyoruz. Bunun yanında son yıllarda yaygınlaşan ortak yapımlara değinmek istiyorum. Şu anda ihracatımızın yaklaşık 8'de 1'i gibi bir rakama tekabül ediyor. Bu metodu, Türk yapımcıların tecrübelerini aktarmasını sağlayan hizmet ihracatı olarak görüyoruz. Ayrıca Türk yapımcıların uluslararası fuarlara katılımları konusunda çok ciddi desteklerimiz oluyor." ifadelerini kullandı.

Oyuncu Reshad Strik, Türkiye'nin daha çok kültürel ve tarihi yapımlara ağırlık vermesi gerektiğini ifade ederek, "Türkiye dizi film yapımları konusunda belki de 5 sene sonra dünyada 1 numara olacak. Çünkü Türkiye'nin tarihi yapımlarını tüm dünya izliyor. Uzun zamandır yeni hikayeler kalmamıştı. İnsanlar artık farklı hikayeler görmek istiyor. Ben Türk yapımlarını çok seviyorum, Türkiye benim evim." dedi.

"Türkiye'nin Gerçek Renkleriyle Tanışın" temasıyla düzenlenen "Türkiye Ulus Markalama Forumu" bugüne sona erecek.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.