Türkiye'de coronavirüs vakası var mı? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı... - Haber 1Haber 1

Türkiye’de coronavirüs vakası var mı? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı…

Türkiye’de coronavirüs vakası var mı? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı…

26 Şubat 2020 - 19:29

ABONE OL

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ankara’da Corona virüsü şüphesi nedeniyle karantinaya alınan kişiler ve virüse karşı alınan önlemlerle ilgili açıklama yaptı. Türkiye’de Corona virüsü vakasının olmadığını belirten Koca, İran’dan getirilen 142 kişide hastalık belirtisinin olmadığını ifade ederek, testlerinin negatif çıktığını açıkladı.

Bakan Fahrettin Koca’nın konuşmasından öne çıkan sözler şöyle…

* Komşumuz İran’da ölü sayısının arttığını görüyoruz. Aldığımız kara sınırı tedbirlerini ve uçuş sınırlarını hatırlatmıştı. Kara sınırı kapılarımızda hastaneleri oluşturup gelen kişileri, İran’da kimseyi almamaya ve gelmek isteyen Türk vatandaşlarımızı da 14 günlük karantina dönemini nasıl uygulayacağımızı gelen kişilere anlatma girişiminde bilim kurumunun bir yaklaşımı oldu.

* Kum ve Meşhed geçmişi olan kişilerin 14 gün boyunca gözetilmesi, bulgusu olan kişilerin hastanede takibi, bu bölgelerde geçmişi olmayan kişilerin de değerlendirmesi yapıldıktan sonra gözlemevi, hastane ve misafirhane gibi yerlerde en az 7 gün bekletilmesi ve yine gerektiğinde bilim kurulunun analizi sonucu 14 gün bekletilmesi yaklaşımı benimsendi.

* Ayrıca yarın sınır kapılarımızda alınan tedbirleri yerinde görmek üzere hareket etmiş olacağım. Hem izolasyon alacağımız hastaneleri ve sınırdaki uygulamaları yerinde görmek açısından gideceğim.

* Tahran’dan gelen vatandaşlarımızı iki merkezde gözlem altına aldık. Şu anda hastalık ya da ateş anlamında farklılık bulunmuyor, herhangi yolcumuzda bir ateş durumu yok. Öksürük ve boğaz ağrısı olan hastalarımız vardı ama klinik olarak da virüse rastlamadık, kötüleşmeye rastlamadık.

* Şu ana kadar testlerin pozitif çıktığı hiçbir ilimiz olmadı, Corona virüsüne şu ana kadar rastlanmadı. Ama yarın olmayacağı anlamına gelmez.

* Birçok hastanemizde karantina odalarımızı, yoğun bakım odalarımızı aktif hale getirdik. Pozitif çıktığında nerede, nasıl bu tedavinin sürdürülmesi gerektiğini bilim kurulunda tartışacağız.

* Şu andan sınırdan geçişler kapalı, hava yolu kapalı, dolayısıyla kaç kişinin gelmek istediğine ilişkin net bir bilgi yok.

* Hac dönemine daha zaman olduğu için bilim kurulu gündemine almadı, şu an için önümüzdeki haftalar, bölgede, ülkemizdeki ve dünyadaki seyri bunu belirlemiş olur. Ama hac için epey bir zamanımız var.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.