Küresel ısınma hız kesmiyor - Haber 1Haber 1

Küresel ısınma hız kesmiyor

Küresel ısınma hız kesmiyor

24 Aralık 2020 - 11:44

ABONE OL

Küresel ısınma sebebiyle 2017’de Antarktika’dan ayrılan dünyanın en büyük yüzen buzdağı, parçalarına ayrılmaya devam ediyor

İlk ölçümlerinde İstanbul’la aynı yüzölçümüne sahip olan A68a isimli buzdağı, meydana gelen son parçalanma sonrasında alanının yarısından fazlasını kaybetti. Bununla birlikte, bilim insanları yüzen buzdağlarının Güney Georgia adasındaki vahşi yaşamı tehdit etmesinden kaygı duyuyor.

Atlantik Okyanusu’nda yer alan Güney Georgia Adası’ndaki vahşi yaşamı tehdit eden dünyanın en büyük buzdağı, geçtiğimiz iki gün  boyunca daha küçük parçalara ayrıldı ve “parmak” şeklinde bir yapıya dönüştü.

A68a Antartika’dan ayrıldığına, yaklaşık 6 bin kilometrekarelik yani İstanbul büyüklüğünde bir alanı kapsıyordu, parçalandıktan sonra ise alanın yarısından fazlasını kaybederek, yüzölçümü Düzce büyüklüğündeki bir alan olan 2 bin 600 kilometrekareye düştü.

Dünyanın en büyük buzdağı parçalanmaya devam ediyor: Milyonlarca penguen ve deniz canlısı tehdit altında - 4

Bununla beraber, İngiltere yer alan Ulusal Buz Merkezi, A68a adlı buzdağından ayrılan parçaları A86d, 168e ve A68f olarak adlandırıldı. Haritalama uzmanı Laura Gerrish, çeşitli parçaların alanlarını şu şekilde hesapladı:

A68a- 2 bin 600 kilometrekare
A68d- 144 kilometrekare
A68e- 655 kilometrekare
A68f- 225 kilometrekare

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.