İBB eski Başkanı Kadir Topbaş, hayatını kaybetti - Haber 1Haber 1

İBB eski Başkanı Kadir Topbaş, hayatını kaybetti

İBB eski Başkanı Kadir Topbaş, hayatını kaybetti

14 Şubat 2021 - 1:35

ABONE OL

Bir süre önce corona virüse yakalanan ve hastanede tedavi gören İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, hayatını kaybetti. 16 Kasım’da hastaneye yatırılan Topbaş, 76 yaşındaydı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Kadir Topbaş hayatını kaybetti.  16 Kasım’da conona virüse yakalanan Topbaş, uzun süre hastanede tedavi gördü. Ancak doktorların tüm müdahalelerine rağmen Topbaş, turtarılamadı.  İBB eski Başkanı Topbaş 76 yaşındaydı.

Topbaş’ın hastanede geçirdiği sürede durumunun kötüye gitmesi nedeniyle entübe edilmiş, son olarak da yoğun bakıma kaldırılarak geçen hafta diyalize bağlanmıştı.

Topbaş bugün öğlen namazı vakti Fatih Camii’nde düzenlenecek törenin ardından Fatih Camii haziresine defnedilecek. Topbaş’ın ölüm haberinin ardından Twitter hesabından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kadir Bey’i, İstanbul’a ve ülkemize kattıklarını unutmayacağız” dedi.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE CENAZE TÖRENİ DÜZENLENECEK

İBB, eski başkan Kadir Topbaş’ın vefatı ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, Topbaş için bugün saat 12.30’da, Saraçhane Yerleşkesi önünde cenaze töreni düzenleneceği belirtildi. Açıklamada, “Merhum Topbaş’a, sizlerle birlikte tüm meslektaşlarımız adına da Allah’tan rahmet diliyoruz” denildi.

 İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU’DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu vefat haberinin ardından İBB eski Başkanı Kadir Topbaş için taziye mesajı paylaştı. İmamoğlu, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Covid-19 tedavisi nedeniyle bir süredir yoğun bakımda olan, 13 yıl boyunca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak şehrimize önemli hizmetler sunan Kadir Topbaş’ın vefat haberini derin bir üzüntüyle öğrendim. Yakınlarına, sevenlerine ve İBB ailemize baş sağlığı dilerim” ifadelerini kullandı.

KADİR TOPBAŞ KİMDİR?

Kadir Topbaş, 8 Ocak 1945 tarihinde Artvin ilinin Yusufeli ilçesi’nde doğdu.  Ailesi, aynı yıl içinde İstanbul’a taşındı. Topbaş orta öğrenimine Işık Lisesi’nde başladı, İstanbul İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. 1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden, 1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Doktora tezini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nde “Hidiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri” başlığıyla tamamladı.

Topbaş uzun yıllar serbest mimar olarak çalıştı. 1994–1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yaptı. Danışmanlığı süresince, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan saray, kasır ve tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına katkıları oldu. Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu başkan yardımcılığı görevini yürüttü. Bir süre aile şirketlerinin yönetiminde bulundu.

1996 yerel ara seçimlerinde Refah Partisi’nden Bakırköy Belediye Başkanlığı’na aday oldu, ancak seçilemedi. 1999 yerel seçimlerinde Fazilet Partisi’den Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçildi. 28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AK Parti’den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. 2017 yılına kadar İBB Başkanlığı görevini yürüten Kadir Topbaş’ın istifası etmesi istenmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde yaşanan ‘veto krizinin’ ardından Başkan Kadir Topbaş, 13 yıl sürdürdüğü görevinden 22 Eylül 2017’de istifa etti.  Topbaş istifasıyla da Ak Parti tarihinde ‘görevinden istifa eden ilk belediye başkanı’ oldu.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.