
ANKARA (AA) – NATO’nun inovasyon odaklı girişimcilik programı DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – Kuzey Atlantik için Savunma İnovasyon Hızlandırma Programı) kapsamında "Demo Günü", ODTÜ TEKNOKENT yerleşkesinde gerçekleştirildi.
Etkinlikte, DIANA programı kapsamında eğitim ve mentörlük alan 5 derin teknoloji girişimi, sivil teknolojilerini savunma ve güvenlik alanlarına başarıyla uyarlayarak somut uygulama senaryoları sundu.
DIANA, NATO müttefikleri arasında savunma alanında "çift kullanımlı" teknolojilerin geliştirilmesini ve hızlandırılmasını amaçlayan, Avrupa ve Kuzey Amerika’da seçilen merkezler üzerinden yürütülen çok uluslu bir destek programı olarak öne çıkıyor.
ODTÜ TEKNOKENT, bu küresel ağda Türkiye’yi temsilen yer alıyor. Program kapsamında NATO ülkelerinden 5 firmaya, ODTÜ TEKNOKENT koordinasyonunda 6 ay boyunca eğitim ve mentörlük süreçleri uygulandı. Bu girişimler, sivil sektörlere yönelik olarak geliştirdikleri teknolojilerin savunma uygulamalarına uyarlanabilirliğini değerlendirerek bu yönde ürünleştirme çalışmaları yürüttü.
Ocak ayından bu yana ODTÜ TEKNOKENT’te düzenlenen yoğun inovasyon kamplarına katılan firmalar, teknik mentörlük, senaryo tabanlı geliştirme ve ürün uyarlama gibi adımlardan geçerek savunma teknolojilerine katkı sunabilecek çözümler geliştirdi.
ODTÜ TEKNOKENT, NATO DIANA programının Avrupa’daki 23 hızlandırıcı merkezinden biri olarak Türkiye’yi temsil ediyor.
Etkinlikte verilen bilgilere göre, programın 74 firmadan oluşan bu yılki birinci faz katılımcı grubu içerisinden seçilecek 30 girişim, 300 bin avroya kadar fon desteği ve ürünlerini hem ticari hem de savunma pazarına taşıyabilmeleri için kapsamlı danışmanlık hizmeti alacak. Programın sona ermesinin ardından da katılımcıların teknik araçlara ve kaynaklara erişimi devam edecek.
Haziran ayında Londra’da yapılacak uluslararası final etkinliğiyle, girişimlerin NATO ekosistemindeki karar vericilerle doğrudan buluşturulması hedefleniyor.
– "İnovasyonu DNA’mızın bir parçası"
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Güvenlik ve teknoloji alanında hayal gücü, cesaret ve iş birliğiyle geleceği şekillendirme iddiasına sahip liderlerle bir aradayız. ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT olarak inovasyonu yalnızca bir söylem değil, kurumsal DNA’mızın bir parçası olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kasım Gönüllü, Türkiye’nin savunma sanayisindeki dönüşümüne dikkat çekerek, "2000’li yılların başında 240 milyon dolar civarında olan ihracatımız bugün 7 milyar doları aştı. Hedefimiz, 2028’e kadar bu rakamı 11 milyar dolara taşımak." dedi.
Gönüllü, ayrıca TEKNOFEST gibi etkinliklerle milyonlarca gencin teknoloji üretim süreçlerine dahil edildiğini, girişimcilik ekosisteminin de kamu destekli mekanizmalarla hızla geliştiğini vurguladı.
Gönüllü, Türkiye’nin, savunma sanayisinde yüzde 80’i aşan yerlilik oranı ve 180’den fazla ülkeye yapılan ihracatla küresel düzeyde stratejik bir aktör haline geldiğini dile getirdi.
– Savunma sanayisine katkı sağlayacak teknolojiler
Öte yandan, etkinlikte sunulan çözümler arasında, savunma sanayisinde kullanılabilecek farklı teknolojiler dikkati çekti.
Girişimler arasında insan vücudunu çok küçük bir cihazla çoklu modda izlemeye olanak tanıyan giyilebilir sağlık teknolojileri, hava yoluyla taşınan bakteri ve virüsleri temas ettiği anda yok eden hava dezenfeksiyon sistemi, biyolojik tehditlerin tespiti için geliştirilen biyozeka tabanlı analiz çözümü, her an ve her yerde kandan plazma elde etmeye imkan sağlayan mobil biyomedikal teknoloji, askerlerin sırt çantası, mühimmat gibi ağır ekipmanları kolayca taşımasını sağlayan dış iskelet ekipmanı ve biyolojik ajanlara karşı hızlı reaksiyon kabiliyeti sunan biyotehdit algılama sistemleri yer aldı.
Bu çözümlerin, özellikle kimyasal-biyolojik güvenlik, sahra şartlarında sağlık takibi ve personel korunması gibi alanlarda savunma sanayisine katkı sunması bekleniyor.