
BARSELONA (AA) – Limak Vakfı, Türkiye'de başlattığı, 10. yılını dolduran "Küresel Mühendis Kızlar" Projesi'ni İspanya’ya taşıdı.
Limak'ın 2015 yılında "Türkiye’nin Mühendis Kızları" adıyla hayata geçirdiği, geçen 10 yıl içinde büyüyerek "Küresel Mühendis Kızlar (GEG)" ismini alan projesi, dünyanın dört bir yanına yayılmaya devam ediyor.
Üniversitede bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında öğrenim gören kızlara destek vermeyi amaçlayan proje, Türkiye’de başlangıç fişeğini attıktan sonra Kosova, Kuzey Makedonya, Suudi Arabistan, Mozambik ve Fildişi Sahili’nin ardından uluslararası ağına İspanya’yı da dahil etti.
Limak’ın uluslararası alanda iş yaptığı bölgelere taşıdığı “Küresel Mühendis Kızlar” Projesi'nin İspanya ayağının tanıtımı Barselona’da gerçekleştirildi.
Limak Şirketler Grubu ile Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) arasındaki işbirliği anlaşmasının tanıtımına Limak Şirketler Grubu ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, UPC Terrassa Endüstri, Havacılık ve Görsel-İşitsel Mühendislik Yüksek Okulu (ESEIAAT) Direktörü Jordi Voltas Aguilar ve davetliler katıldı.
Limak’ın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında ilk durağı İspanya’da attığı adımın, GEG'in Avrupa'da büyümesinde önemli kilometre taşı olarak görüldüğü belirtildi.
– "Amacımız, mühendislik ve teknoloji alanlarında kadınların karşılaştığı sistematik engelleri kırmak"
Özdemir, Barselona’daki tanıtımda yaptığı konuşmada, "Faaliyet gösterdiğimiz tüm coğrafyalarda olduğu gibi, İspanya ve Barselona ile bağımız da yalnızca inşaat alanıyla kısıtlı kalmıyor, sosyal etki alanında da kadınların güçlenmesi ve bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eşit temsil hedefiyle bu bağı bir adım öteye taşıyoruz." dedi.
Limak’ın yürüttüğü, Barcelona kulübünün maçlarını oynadığı Camp Nou Stadı’nın yenilenmesi projesinin sadece mühendislik ve inovasyonda yakaladıkları başarıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal katkı anlayışına da yansıdığını anlatan Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı:
"Amacımız, faaliyet gösterdiğimiz her coğrafyada mühendislik ve teknoloji alanlarında kadınların karşılaştığı sistematik engelleri kırmak. Kadınların bu alanlarda yalnızca var olmasını değil liderlik etmesini sağlamak için eğitimden mentörlüğe, istihdamdan uluslararası işbirliklerine kadar kapsamlı bir ekosistem inşa etmek."
– "Limak’ın kadın mühendisleri destekleyen, eğiten ve güçlendiren dönüştürücü programını ülkemizde başlatmaktan gurur duyuyoruz"
İspanyollar da GEG Projesi'ne dahil olmaktan büyük memnuniyet yaşadıklarını vurguladı.
Barselona'daki Havacılık ve Görsel-İşitsel Mühendislik Yüksek Okulunun Direktörü Jordi Voltas Aguilar, "GEG'i toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda ilerleme kaydetmek için bir fırsat olarak görüyoruz." dedi.
Womenalia CEO'su Maria Gomez de "GEG ile eşitlik konusunda kararlılığını somut şekilde gösteren Limak’ın kadın mühendisleri profesyonel kariyerlerinin başından itibaren destekleyen, eğiten ve güçlendiren dönüştürücü programını ülkemizde başlatmaktan gurur duyuyoruz." şeklinde konuştu.
Türkiye'de 2015 yılındaki kuruluşundan bu yana 83’ten fazla üniversite ve 40 mühendislik bölümüyle işbirliği yapan GEG, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Yönetimi, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği ve Bilgi Teknolojileri gibi alanlarda 1700'den fazla genç kadını destekledi.
GEG, mühendis kızların daha fazla görünür olmasını ve küresel çapta kadın mühendis adaylarına ilham vererek daha kapsayıcı ve eşit gelecek inşa etmeyi hedefliyor.