Aralık'ta piyasaları Merkez Bankası'nın faiz kararı belirleyecek - Haber 1Haber 1

Aralık’ta piyasaları Merkez Bankası’nın faiz kararı belirleyecek

Aralık’ta piyasaları Merkez Bankası’nın faiz kararı belirleyecek

01 Aralık 2021 - 14:21

ABONE OL

-Aralık ayında global piyasaların ana gündemi hızla yayılan yeni varyantın ekonomi üzerindeki etkileri ve varlık alımlarını azaltmaya başlayan FED’in faiz kararları olacak. Piyasaların diğer gündemi ise FED faiz kararı ve üyelerin ekonomik verilere ilişkin yeni tahminleri olacak.  FED’in enflasyon endişeleri ile sıklaştırma adımlarını hızlandırması durumunda, özellikle EM’lerde güçlü negatif ayrışmaya neden olabilir.

-Aralık ayında yurtiçi piyasalar için en önemli konulardan biri TCMB’nin faiz kararı olacak. Bunun yanında pandemideki gelişmeler, makro veriler, AB ve ABD ile ilişiklere yönelik gelişmeler yakından takip edilmeye devam edecek. Mevcut beklentiler, TCMB’nin faiz indirimine Aralık ayında da 100 baz puan ile devam edeceği yönündedir. BIST hariç TL varlıklarda negatif ayrışmanın devam etmesi bekleniyor.

-Kasım ayının ilk üç haftasında hisse senedi piyasasına net 1,14 milyar dolarlık güçlü yabancı girişi gerçekleşirken, bu yabancı girişi BIST’te yükselişi destekledi. Bu güçlü giriş, BIST’te kar satışları yaşansa da bunun alım fırsatı olacağı ve endekste yükseliş trendinin bir sonraki bilanço dönemine kadar düzeltmelerle devam edebileceğine işaret ediyor.

-Piyasa beklentisine paralel faizleri 100 baz puan düşürerek yüzde 15 seviyesine indiren TCMB, faiz indirimleri için geriye kalan sınırlı alanın kullanımını Aralık’ta tamamlamayı değerlendireceğini belirtti. Bu TCMB’nin kısa vade de faiz indirimlerine devam edebileceği sinyali olarak algılandı ve TL’deki dalgalanmanın kısa vadede devam edebileceği beklentisini kuvvetlendirdi.

-Kasım ayına 9.55 seviyesinde başlayan Dolar/TL paritesi, yüzde 25’i aşan yükseliş yaşadı. Kurdaki bu büyük sıçramanın enflasyona olan etkisi de göz önüne alındığında, önümüzdeki günlerde de TL’deki değer kaybı devam edebilir. Dolar/TL’de 13.50 ve 15.00 seviyeleri direnç, 11.50 ve 10.00 seviyeleri ise destek noktaları olarak izlenebilir.

Afrika’da ortaya çıkan Omricon varyantı, Covid-19 pandemisini yeniden piyasaların ana gündemine taşıdı. Birçok ülkenin uçuş yasaklarını ve kısıtlamaları gündeme almasıyla global risk alma iştahı zayıflarken ayı sonu itibariyle piyasalarda satışlar yaşanmaya başladı. Kasım ayında yurtdışı majör borsalarda yükseliş eğilimini genel olarak devam etse de ay sonuna doğru gelen güçlü satışlarla kazançlarını büyük bir kısmını geri verdi. FED’in varlık alımlarını azaltmaya başlamasıyla Dolar endeksinde (DXY Endeksi) yükseliş eğilimi güçlendi.

Gelişmekte olan piyasa (EM) para birimleri DXY’deki güçlenme ile Kasım ayında değer kaybı yaşarken, EM borsaları genel olarak negatif ayrıştı. BIST, TL’deki sert değer kayıplarına rağmen güçlü pozitif ayrışarak TL bazında Kasım ayında yaklaşık yüzde 17’ye yakın değer kazandı.

TCMB’nin enflasyondaki yüksek seyre rağmen büyüme endişeleri ile faiz indirimine devam etmesi, Dolar/TL paritesinin Kasım ayında yüzde 25’i aşan bir değer kaybı ile 12.50 seviyelerine yükselmesine neden olurken Hazine’nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 21’in, CDS’ler ise 500 seviyesi üzerine yükseldi.

BIST 100 ENDEKSİ KISA VADELİ TARİHİ EN GÜÇLÜ YÜKSELİŞLERİNDEN BİRİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

BIST-100 Endeksi, Kasım ayında 1.491-1.834 aralığında geniş bir bantta dalgalanırken, diğer TL varlıklardan ve yurtdışı borsalardan yerel para birimi cinsinden güçlü pozitif ayrıştı ve kısa vadeli tarihi en güçlü yükselişlerinden birini gerçekleştirdi. BIST 100 Endeksi ay içinde 1.834 ile tarihi yeni zirve seviyelerini test ederken, Bankacılık Endeksi yüzde 14’ü aşan, Sınai Endeksi ise yüzde 15’i aşan yükseliş gerçekleştirdi.

TL’deki sert değer kayıplarına ve tahvil faizlerindeki yükselişe rağmen TL’deki değer kaybından ihracat yapan endeks ağırlığı yüksek olan şirketlerin pozitif etkileneceği beklentisiyle BİST yükselişini devam ettirdi.

Bununla beraber, mevduat faizlerindeki düşüş ve TL’deki sert değer kaybı sonrası getiri arayışında olan yerli yatırımcının BIST’e yönelmesi ve dolar bazında oldukça düşük seviyelerde olan BIST’e ay içinde güçlü yabancı girişi gerçekleşmesi de bu yükselişi destekledi.

Ayrıca, ay içinde Garanti Bankası’nın hakim ortağı BBVA’nın kendisine ait olmayan borsadaki hisseleri piyasa değerinin üzerinden almak için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdiğini açıklaması da bankacılık endeksindeki yükselişi destekleyen ana unsur oldu.

HİSSE SENEDİ PİYASASINA NET 1,14 MİLYAR DOLARLIK GÜÇLÜ YABANCI GİRİŞİ GERÇEKLEŞTİ

Kasım ayının ilk üç haftasında hisse senedi piyasasına net 1,14 milyar dolarlık güçlü yabancı girişi gerçekleşirken, bu yabancı girişi BIST’te yükselişi destekledi. Bu güçlü giriş, BIST’te kar satışları yaşansa da bunun alım fırsatı olacağı ve endekste yükseliş trendinin bir sonraki bilanço dönemine kadar düzeltmelerle devam edebileceğine işaret ediyor.

BIST’teki güçlü girişe karşın yabancıların aynı dönemde DİBS tarafında sadece 75 milyon dolarlık net alım yaptığı görülüyor. TCMB faiz indirimleri sonrası yabancıların BIST dışındaki TL varlıklara ilgi göstermediği ancak halen cazip değerlemelere sahip olan ve kurdaki yükselişle dolar bazında tarihi dip seviyelere yaklaşan hisse senetlerine yabancı talebinin arttığını görüyoruz.

TCMB Kasım ayı toplantısında piyasa beklentisine paralel faizleri 100 baz puan düşürerek yüzde 15,00 seviyesine indirdi. TCMB enflasyon üzerinde geçici olarak nitelendirdiği arz yönlü baskılara vurgu yaparak politika faizini indirmeye devam etti.

TL’DEKİ DALGALANMANIN KISA VADEDE DEVAM EDEBİLECEĞİ BEKLENTİSİNİ KUVVETLENDİ

Küresel enflasyondaki yükselişin geçici etkilerle gerçekleştiğini vurgulamaya devam eden TCMB, Kasım ayı PPK metninde faiz indirimleri için geriye kalan sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendireceğini belirtti. Bu açıklama TCMB’nin kısa vade de faiz indirimlerine devam edebileceği sinyali olarak algılanması nedeniyle TL’deki dalgalanmanın kısa vadede devam edebileceği beklentisini kuvvetlendirdi.

Ekim ayı FED faiz kararı tutanakları; FED üyelerinin yüksek enflasyonun devamı durumunda varlık alımlarının azaltım hızının artırılabileceğine ve böylece gerekmesi durumunda faizleri yükseltmek için beklenenden daha önce aksiyon almaya açık olduklarına işaret etti. FED tutanakları ABD ekonomisinde 2022 yılında sağlam bir büyümenin beklendiğine işaret etti.

Tutanaklarda, enflasyon tahminleri yukarı yönde revize edilirken, enflasyondaki gerilemenin beklenenden daha uzun sürebileceği ancak enflasyonun 2022 yılında önemli oranda düşeceğine işaret edildi. Ancak, Afrika’da ortaya çıkan Omricon varyantındaki gelişmeleri takip edeceğini açıklayan FED, ekonominin etkilenmesi durumunda geri adım atarak tahvil alımlarını azaltmaya düşük hızda devam edebilir ve faiz artışını öteleyebilir. Bu durum, başta TL varlıklar olmak üzere gelişmekte olan ülke piyasaları üzerindeki negatif baskıyı azaltacaktır.

EURO/DOLAR PARİTESİNDE YÜKSELİŞİN DEVAM ETMESİ HALİNDE 1.1420 TEST EDİLEBİLİR

FED’in varlık alımlarını azaltmaya başlaması ve akabinde faiz artışlarına gidecek olması, doların tüm para birimlerine karşı değer kazanmasına neden oluyor. EUR/USD paritesi 1.16’lardan başladığı Kasım ayının büyük bir bölümünü satışlarla geçirdi. Parite ay sonuna doğru 1.12’nin altına sarkarken Afrika’da ortaya çıkan yeni varyanta önlem olarak kapanmaların tekrar başlaması risk iştahını azalttı.

Parite 1.12’den verdiği tepkide bir günde 1.13’ün üzerine çıktı. Yükselişin devam etmesi halinde 1.1420 test edilebilir. Bu nokta geçilirse 1.16 seviyesi ikinci direnç olacaktır. Paritede 1.12 ve 1.1070 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kasım ayında beklentilere paralel olarak TCMB, faizleri 100 baz puan indirmenin yanı sıra, faiz indirimlerinin henüz bitmediğinin sinyalini verdi. Bu gelişmeyle birlikte Türk Lirası’ndaki değer kaybı artarak devam ederken, Kasım ayına 9.55 seviyesinde başlayan Dolar/TL paritesi, yüzde 25’i aşan yükseliş yaşadı. Kurdaki bu büyük sıçramanın enflasyona olan etkisi de göz önüne alındığında, önümüzdeki günlerde de TL’deki değer kaybı devam edebilir. Dolar/TL’de 13.50 ve 15.00 seviyeleri direnç, 11.50 ve 10.00 seviyeleri ise destek noktaları olarak izlenebilir.

ABD’DE FAİZLERİN DAHA ERKEN ARTIRILACAĞI BEKLENTİLERİ DE BU VARYANTA GÖRE YENİDEN ŞEKİLLENEBİLİR

Omricon varyantının etkileri ve ülkelerin kapanma durumları emtialar için yön konusunda belirleyici olacaktır. Ayrıca, FED’in artan enflasyon sonrası tapering miktarını artırma durumu ve faizlerin daha erken artırılacağı beklentileri de bu varyanta göre yeniden şekillenebilir.

Kasım ayında 1870 direncini kıramayıp yaklaşık 100 dolarlık düşüş yaşayan ons altında yön için FED’in atacağı adımlar dikkatle takip edilmelidir. Ons altında 1870 ve 1910 seviyeleri direnç, 1760 ve 1700 seviyeleri ise destek noktaları olarak izlenebilir.

Aralık ayında global piyasaların ana gündemi hızla yayılan yeni varyantın ekonomi üzerindeki etkileri ve varlık alımlarını azaltmaya başlayan FED’in faiz kararları olacak. AB’de artan vaka sayıları sonrası bazı ülkelerin yeniden kısıtlama tedbirlerini başvurması ve birçok ülkenin yeniden uçuş yasaklarına başvurması sonrası Kasım ayı sonunda yaşanan risk alma iştahındaki zayıflama Aralık ayında da devam edebilir.

Aralık ayında piyasaların diğer bir ana gündemi ise FED faiz kararı ve üyelerin ekonomik verilere ilişkin yeni tahminleri olacak. Omricon varyantının ekonomilere etkisini takip eden FED’in enflasyon endişeleri ile sıklaştırma adımlarını hızlandırması durumunda, riskten kaçış eğiliminin hızlanarak özellikle EM’lerde güçlü negatif ayrışmaya neden olabilir.

ÇİN BÜYÜMESİNE YÖNELİK ENDİŞELERİN GÜÇLENMESİ PİYASALARDAKİ PANİĞİ GÜÇLENDİREREK SATIŞLARI DERİNLEŞTİREBİLİR

Tam tersi durumda, pandemi endişelerinin yükselmesi ve FED’in sıkılaştırma adımlarını ötelemesi ise risk alma iştahını destekleyecek. Bununla beraber, son dönemde tartışılan Çin büyümesine ilişkin gelişmeler de piyasaların takibinde olacak. Çin büyümesine yönelik endişelerin güçlenmesi global büyüme endişelerini tetikleyerek piyasalardaki paniğin güçlenerek satışların derinleşmesine neden olabilir.

Omricon varyantının sanıldığı kadar tehlikeli olmadığı ve mevcut aşıların bu varyanta karşıda etkili olduğunun tespit edilmesi durumunda riskten kaçışın Aralık ayı ortalarına kadar sonlanması ve Noel rallisi olarak adlandırılan yılsonlarında yaşanan yükselişlerin bu yılda tekrarlanarak oluşan kayıpların geri alınması beklenebilir.

Ancak, yeni varyanta karşı aşıların etkisinin düşük olduğunun açıklanması ve kısıtlamaların artması durumunda is tarihi yüksek seviyelerde bulunan borsaların yılın son ayını güçlü düşüşlerle tamamlaması ve riskten kaçışın güçlenerek kısa süreli finansal türbülansa dönüşmesi beklenir.

ARALIK AYINDA YURTİÇİ PİYASALAR İÇİN EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ TCMB’NİN FAİZ KARARI OLACAK

Aralık ayında yurtiçi piyasalar için en önemli konulardan biri TCMB’nin faiz kararı olacak. Bunun yanında pandemideki gelişmeler, makro veriler, AB ve ABD ile ilişiklere yönelik gelişmeler yakından takip edilmeye devam edecek. Mevcut beklentiler, TCMB’nin faiz indirimine Aralık ayında da 100 baz puan ile devam edeceği yönündedir. BIST hariç TL varlıklar Kasım ayında güçlü negatif ayrışırken, global riskten kaçış eğilimi ve faiz indirimi beklentileriyle Aralık ayında da BIST hariç TL varlıklarda negatif ayrışmanın devam etmesi bekleniyor.

BIST ise iki aylık güçlü yükseliş sonrası global riskten kaçış eğilimi ile kazançlarının bir kısmını geri vererek kar satışlarıyla karşılaşsa da güçlü bilanço beklentileri ile yükseliş trendinin sonraki bilanço dönemine kadar düzeltmelerle devam etmesi bekleniyor.

Bu beklentiler ışığında BIST’in kısa vadeli güçlü yükseliş sonrası Aralık ayı ilk yarısında yurtdışı borsalardaki zayıf seyrinde etkisiyle kar satışlarıyla karşılaşmasını bekliyoruz. Bununla beraber, BIST’te yaşanabilecek kar satışlarının belli seviyelerde alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve ayın sonuna doğru yeniden güçlenmeye başlayarak ay içindeki olası kayıplarını telafi ederek orta vadeli yükseliş trendini koruması bekleniyor.

Bu beklentiler ışığında BIST-100 endeksinin Aralık ayında 1.670-1.900 aralığında geniş bir bantta dalgalanabileceğini düşünüyoruz. Ay içinde 1.680 ve altına gerilemelerin alım fırsatı olacağını, 1.890 ve üzerine yükselişlerin ise satış fırsatı olabileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.