Demokrasinin beşiği İngiltere'de monarşi karşıtları gözaltına alındı - Haber 1Haber 1

Demokrasinin beşiği İngiltere’de monarşi karşıtları gözaltına alındı

Demokrasinin beşiği İngiltere’de monarşi karşıtları gözaltına alındı

13 Eylül 2022 - 10:28

ABONE OL

ANKARA (AA) – İngiltere’de ifade özgürlüğü savunucuları, hayatını kaybeden Kraliçe 2. Elizabeth’in anıldığı ve oğlu Charles’ın kral ilan edildiği törenler sırasında yapılan gözaltılardan “son derece” endişeli olduklarını bildirdi.

BCC’nin haberine göre, Sansür İndeksi (Index on Censorship) Üst Yöneticisi (CEO) Ruth Smeeth, Charles’ın yeni kral ilan edildiği törenlerde protesto amaçlı gösteri yapan 2 kişinin gözaltına alınmasının “derinden endişe verici” olduğunu belirtti.

Smeeth, protestoların ardından gelen gözaltıların bilerek ya da bilmeyerek vatandaşların ifade özgürlüğünü herhangi bir şekilde aşındırmak için kullanılmasına karşı dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.

İngiliz sivil özgürlükler sivil toplum kuruluşu BigBrother Watch’ın direktörü Silkie Carlo da polisin “insanların destek, üzüntü veya saygılarını ifade etme haklarını kolaylaştırmak gibi görevleri olduğu kadar insanların protesto hakkını korumakla da görevli” olduğunu ileri sürdü.

İskoçya’nın Edinburgh ve İngiltere’nin Oxford kentlerinde Kral 3. Charles’ın hükümdarlık ilanı sırasında eylem yapan 2 kişi, gözaltına alındıktan bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

Dün ise Kral 3. Charles’ın parlamento binasındaki Westminster Hall’e gelişinden önce bina önünde “Benim kralım değil” yazan pankart tutan bir protestocu da polis tarafından uzaklaştırılmıştı.

BBC Türkçe’nin haberine göre de Kraliçe’nin cenazenin bulunduğu İskoçya’da polis iki eylemci hakkında işlem yaptı. Bu kişiler huzuru bozma iddiası ile suçlandı. Edinburgh kentinde, Kral 3. Charles’ın hükümdarlık ilanı sırasında eylem yapan bir kadın gözaltına alındı. Daha sonra serbest bırakılan 22 yaşındaki eylemci, ileri bir tarihte mahkemeye çıkacak.

Pazartesi günü Kraliçe’nin cenaze konvoyu Edinburgh’taki Royal Mile caddesinde ilerlerken bağıran bir kişi çevredekiler tarafından tartaklandı ve polis tarafından oradan uzaklaştırıldı.

Bu kişinin Prens Andrew hakkındaki iddiaları dile getirdiği aktarılıyor.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.