İngiltere'de terör tehdit seviyesi "ciddi"ye yükseltildi - Haber 1Haber 1

İngiltere’de terör tehdit seviyesi “ciddi”ye yükseltildi

İngiltere’de terör tehdit seviyesi “ciddi”ye yükseltildi

15 Kasım 2021 - 18:28

ABONE OL

İngiltere’de ulusal terör tehdidi seviyesinin “önemli”den “ciddi”ye yükseltildiği bildirildi.

LONDRA (AA) – İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, dün Liverpool’da bir hastanenin önündeki takside meydana gelen patlamanın “terör olayı” ilan edilmesinin ardından bugün yaptığı açıklamada, ulusal terör tehdidi seviyesinin ciddiye yükseltildiğini açıkladı.

İngiltere’de “kritik”, “ciddi”, “önemli”, “orta” ve “düşük” olmak üzere beş tehdit seviyesi bulunuyor.

“Kritik” seviyesi, her an bir terör saldırısı olabileceğine dair somut bir istihbaratın olduğu anlamına gelirken, “ciddi” seviyesi, böyle bir istihbarat olmamakla birlikte saldırının kuvvetle muhtemel görüldüğünü gösteriyor.

Tehdit seviyesi, Müşterek Terörizm Analiz Merkezi (JTAC) tarafından belirleniyor. İngiliz istihbarat kurumu MI5’in bünyesinde çalışmalarını yürüten JTAC; polis, hükümet ve bazı güvenlik kurumlarında görev yapan terörle mücadele uzmanlarından oluşuyor.

İngiltere'de dün hastane önündeki patlamanın 'terör olayı' olduğu açıklandı

Milletvekilinin öldürülmesi ve hastanedeki patlama “terör olayı” ilan edilmişti

İngiltere’de 1997’den bu yana milletvekili olan 69 yaşındaki David Amess, seçim bölgesi Essex’teki toplantı sırasında 15 Ekim’de bıçaklı saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti.

Saldırı sonrası 25 yaşındaki zanlı gözaltına alınırken, olayın “terör eylemi” olduğu açıklanmıştı.

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel de Amess’in öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, parlamenterlerin karşı karşıya kaldığı tehdidin artık “önemli” düzeyde kabul edildiğini bildirmişti.

Ne olmuştu?

İngiltere’nin Liverpool kentinde dün yerel saatle 10.59’da Liverpool Woman’s Hospital önündeki bir araçta patlama meydana gelmişti.

Patlamada, araçtaki bir kişinin öldüğü, yaralanan bir kişinin ise tedavi altına alındığı belirtilmişti.

Merseyside Polisinden bir sözcü de olayın halihazırda “bir terör olayı olarak ilan edilmediğini” ancak terörle mücadele dedektiflerinin soruşturma yürüttüğünü ifade etmişti.

Kuzeybatı Terörizmle Mücadele Polisi, daha sonra yaptığı açıklamada, patlamayla bağlantılı olduğu belirtilen 21, 26 ve 29 yaşlarındaki 3 erkeğin, Terörizmle Mücadele Yasası uyarınca gözaltına alındığını bildirmişti.

Olaya ilişkin görüntülerde, otomobilin yandığı ve dumanların binayı kapladığı görülmüştü.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.