Kayseri Anafartalar-Şehir Hastanesi-Mobilya Kent Tramvay Hattı'nın ilk tramvay aracı banttan indirildi - Haber 1Haber 1

Kayseri Anafartalar-Şehir Hastanesi-Mobilya Kent Tramvay Hattı'nın ilk tramvay aracı banttan indirildi

Kayseri Anafartalar-Şehir Hastanesi-Mobilya Kent Tramvay Hattı'nın ilk tramvay aracı banttan indirildi

03 Kasım 2022 - 14:10

ABONE OL

ANKARA (AA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kayseri Anafartalar-Şehir Hastanesi-Mobilya Kent Tramvay Hattı'nın ilk tramvay aracının yerlilik oranının yüzde 61'in üzerinde olduğunu belirterek, "Tasarım, mühendislik ve proje yönetiminde teknik birikimimizi kullandık. Testlerine başlayacağımız tramvaylarımızı, en kısa zamanda hattımızda işletmeye alacağız." dedi.

Karaismailoğlu, Kayseri Anafartalar-Şehir Hastanesi-Mobilya Kent Tramvay Hattı'nın ilk tramvay aracının banttan indirilmesi programında yaptığı konuşmada, Türkiye'de yeni yatırımları bir an önce hizmete sunmak için aralıksız çalıştıklarını söyledi.

Yerli ve milli geliştirdikleri raylı sistem yatırımlarında bir başka önemli güne daha şahit olduklarını belirten Karaismailoğlu, "Kent içi raylı sistemiyle, konvansiyonel hatlarıyla, hızlı sistemleriyle demir yollarımız, bu toprakların ekonomik hayatının yanında sosyal, kültürel ve stratejik öneme sahiptir." diye konuştu.

Karaismailoğlu, hükümetleri döneminde Türkiye'nin ulaştırma ve haberleşmesi için harcadıkları 1 trilyon 653 milyar 450 milyon liranın yüzde 20'sini demir yollarına, kent içi raylı sistemlere ayırdıklarını bildirdi.

Sürdürülebilir, çevreci bir yaklaşımla Türkiye'nin gelişimine katkı sunma çabalarının meyvelerini topladıklarını dile getiren Karaismailoğlu, demir yollarındaki lokomotif ve tren setlerinde de yerli ve milli üretime ağırlık verdiklerinin altını çizdi.

Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"2023 ve 2024 yıllarında 20 adet E 5000 anahat lokomotifi üretip TCDD Taşımacılık AŞ envanterine kaydedeceğiz. Milli Elektrikli Tren Seti projesinde üretim çalışmaları da yoğun şekilde devam ediyor. Saatte 160 kilometre hız kapasitesine sahip olan set üretiminde prototip hazır. Saatte 225 kilometre hızında Elektrikli Tren Seti Tasarım ve Prototip Üretim Projemizin tasarım çalışmaları sürüyor."

Karaismailoğlu, demir yollarındaki, şehirlerarası hatlardaki iyileştirmelerle birlikte kent içi raylı sistemlerde de önemli projelere imza attıklarına işaret ederek, 5 şehirde, uzunlukları 152,4 kilometreyi bulan 12 projenin yapımına Bakanlık tarafından devam edildiğini söyledi.

– "Kayseri'de raylı sistem uzunluğu 35 kilometreden 42 kilometreye çıkacak"

Yapımı devam eden hatlardan birinin de Kayseri-Anafartalar-Şehir Hastanesi-Mobilya Kent Tramvay Hattı olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Söz konusu hattımızın uzunluğu 6,7 kilometre ve istasyon sayısı ise 11. İlk ray kaynağını 16 Aralık 2021'de attığımız, tamamlama aşamasına yaklaştığımız projemizde dolgu, beton imalatları, ray montajları, kataner direk ve tel montajları, elektrik ve fiber optik kablo işlerimizi bitirdik. Genel olarak yüzde 95 ilerleme katettiğimiz projemizde sinyalizasyon, peyzaj ve istasyon işlerimiz hızla sürüyor. Kayseri'deki mevcut tramvay hatlarıyla entegre olacak bu hattımızın hizmete girmesiyle, şehrimizdeki raylı sistem uzunluğu 35 kilometreden 42 kilometreye çıkacak. İstasyon sayısı ise 55'ten 66'ya yükselecek. 69 olan raylı sistem araç sayımızı 74'e yükselteceğiz. Kayseri Şehir Hastanesi'ne, şehirlerarası otobüs terminaline, Nuh Naci Yazgan Üniversitemize ve Mobilyacılar Sitesi'ne çok daha hızlı, konforlu ve emniyetli şekilde ulaşılabilecek.”

Karaismailoğlu, Kayseri-Anafartalar-Şehir Hastanesi-Mobilya Kent Tramvay projesini hizmete almak için yoğun bir şekilde çalışırken, tramvay hattında hizmet verecek araçları da Ankara da yerli olarak ürettiklerine dikkati çekti.

Kayseri de çalışacak ilk aracın banttan indirdikleri tramvaylardan 5 adet ürettiklerini belirten Karaismailoğlu, "Tramvaylarımızın uzunluğu 32,7 metre, genişliği 2,65 metre, yolcu kapasitesi 288 ve hızı da saatte 70 kilometre olacak. Araçlarımızın tasarımında şehrin ihtiyacına uygun teknik ve sosyal açıdan uyumunu ön planda tuttuk." ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, tramvayların imalatında yeni teknolojiler ve çevre dostu enerji kullanmasını sağlayacak motor ve hareket aksamlarını kullandıklarını aktardı.

Ergonomik, konforlu ve engelli dostu tasarımlara azami özen gösterdiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, üç aşamalı üstün konforlu koltuklar yerleştirdiklerini ve koltuk döşemelerinde Erciyes motifleri kullandıklarını söyledi.

Karaismailoğlu, tramvaylarda bisiklet ve skuter bağlama yerleri ve şarj üniteleri yaptıklarını ve kolay bakım gerektiren ekipmanlar kullandıklarını dile getirerek, "Bugün ilkini banttan alacağımız araçlarımızın üretimindeki yerlilik oranı yüzde 61'in üzerinde. Tasarım, mühendislik ve proje yönetiminde teknik birikimimizi kullandık. Testlerine başlayacağımız tramvaylarımızı, en kısa zamanda hattımızda işletmeye alacağız." diye konuştu.

– "Gaziray'ı cumartesi açıyoruz"

2003 yılından bugüne 81 ili ulaştırma ve haberleşme yatırımları açısından ihya ettiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, "Gaziantep'in bugüne kadar yapılan en önemli ulaşım projesi Gaziray'ı, cumartesi günü Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açıyoruz. Gaziray'ın da trenleri ülkemiz raylı sistemler sektörünün en büyük temsilcisi TÜRASAŞ tarafından üretiliyor." dedi.

Nihai hedeflerinin tam bağımsız Türkiye için yerli ve milli kabiliyetlerini her alanda artırmak olduğunu anlatan Karaismailoğlu, bakanlığın desteği ile ASELSAN tarafından geliştirilen sinyalizasyon sistemlerinin kullanılacağı Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nın açılışı için de gün saydıklarını kaydetti.

Karaismailoğlu, yine şu an Bozankaya fabrikasında eş zamanlı üretilen Kocaeli Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı'nda kullanılacak araçları da 2023'ün ilk çeyreğinde raya indirerek testlerine başlayacakları bilgisini verdi.

Törene ayrıca AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü (AYGM) Yalçın Eyigün ve Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay da katıldı.

Konuşmaların ardından Karaismailoğlu, beraberindeki heyetle aracın içerisinde incelemelerde bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.