Tiryaki Agro ile Tüpraş arasında "Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı" anlaşması - Haber 1Haber 1

Tiryaki Agro ile Tüpraş arasında “Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı” anlaşması

Tiryaki Agro ile Tüpraş arasında “Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı” anlaşması

13 Mayıs 2024 - 14:22

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Tiryaki Agro, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF-Sustainable Aviation Fuel) üretiminde hammadde sağlamak için Tüpraş ile anlaşma yaptı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Tiryaki Agro, büyüme stratejisinin temelini oluşturan sürdürülebilir biyoekonomik faaliyetler konusunda anlaşma gerçekleştirdi.

Tiryaki Agro, Tüpraş ile SAF üretimine yönelik atık ve kalıntı yağlar kaynaklı hammaddelerin uzun süreli tedariki için anlaşma imzaladı. Bu anlaşmayla, Tiryaki Agro'nun tarım ürünleri tedarik zinciri konusundaki global uzmanlığıyla, Tüpraş'ın deneyimi bir araya gelecek.

Şirket, söz konusu proje için tedarik zinciri yönetimindeki global gücünü kullanarak, temizleme ve ön işleme tesisleri kurmak üzere 100 milyon dolara yakın yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor.

Anlaşma çerçevesinde, Tüpraş ve Tiryaki Agro arasında 2025'ten itibaren SAF hammaddelerinin ticaretine başlanması ve Tüpraş'ın planladığı SAF üretimine ilişkin tesisin tamamlanmasının ardından, 10 yıl süreyle Tüpraş'a hammadde tedarik edilmesi hedefleniyor.

-"Enerji, kimya ve tarımın kesişim kümesi, belirgin şekilde büyüdü"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tiryaki Agro Üst Yöneticisi (CEO) Süleyman Tiryakioğlu, Tiryaki Agro'yu biyoekonomi alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak tanımladıklarını belirtti.

Biyoekonominin, yenilenebilir biyolojik kaynakların işlenmesi ve bunun sonucunda çıkan ürünlerin gıda, yem, kimya ve enerjide kullanılarak değer yaratılmasını kapsadığını kaydeden Tiryakioğlu, enerji, kimya ve tarımın kesişim kümesinin belirgin şekilde büyüdüğünün altını çizdi.

Tiryakioğlu, yaşanan gelişmelere paralel olarak endüstriyel tarım ürünlerinin tedarik zincirinde, gıda ve yem güvenliği, biyoçeşitlilik ve etkin toprak kullanımı gibi konulara da dikkat ettiklerini belirterek, atık ve kalıntı yağlardan oluşan jet yakıtı hammaddeleriyle çeşitli biyoendüstriyel ürünlerin üretimi konusunda yatırım kararları aldıklarını ifade etti.

Tüpraş'ın Türkiye'de gerçekleştirmeyi planladığı SAF üretim tesisi için uzun vadeli hammadde tedariki anlaşması imzalamaktan büyük mutluluk duyduklarını aktaran Tiryakioğlu, "Yenilenebilir yakıtlar alanındaki katma değerli çalışmalarımızı, Türkiye'nin lider ve bölgenin önde gelen SAF üreticilerinden biri olmaya aday Tüpraş'ın kullanımına sunarak, Türkiye'nin bu alanda öncü ülkelerden biri olmasına hizmet etmeyi hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tiryaki Agro, tarıma dayalı enerji projeleri, sürdürülebilir-rejeneratif tarım uygulamalarının geniş coğrafyalarda uygulanması, AR-GE tabanlı yeni ürünlerin geliştirilmesi, tarım ürünlerinin ileri işlemesi yoluyla fonksiyonel gıda ve yem üretimi ile değer yaratan tarım ürünleri tedarik zinciri entegrasyonları alanlarında yatırımlarını sürdürüyor.

Yatırımların odağında, Türkiye ve yakın coğrafyalarda bitki bazlı protein üretimi, soya kırım tesisleri, Afrika'da yağ tesisleri ile nişastalar ve türevlerine ilişkin planlar da bulunuyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.