Bosnalı Sırplar Banja Luka'da gösteri düzenledi - Haber 1Haber 1

Bosnalı Sırplar Banja Luka'da gösteri düzenledi

Bosnalı Sırplar Banja Luka'da gösteri düzenledi

25 Ekim 2022 - 21:55

ABONE OL

BANJA LUKA (AA) – Bosna Hersekli Sırplar, ülkenin Banja Luka kentinde, "Vatan Çağırıyor" isimli gösteri düzenledi.

Ülkede 2 Ekim Pazar günü yapılan seçimde Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanlığına ilişkin oyların yeniden sayılmasına karar verilmesi, başkanlığını Sırp lider Milorad Dodik'in yaptığı Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliğince (SNSD) düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı gösteriyle protesto edildi.

Banja Luka'daki Mladen Stojanovic Parkı'nda düzenlenen ve "Gerçeği savunuyoruz çünkü Sırp Cumhuriyeti'ni seviyoruz" yazılı pankartların ve Sırp Cumhuriyeti bayraklarının taşındığı "Vatan Çağırıyor" isimli gösteriye Dodik, SNSD ve koalisyon partileri liderleri de katıldı. Gösterilerde ünlü Sırp film yönetmeni Emir Kusturica'nın da yer alması dikkati çekti.

Dodik burada yaptığı açıklamada, "Yaşam tarzımızı değiştirmek isteyenlere direnme gücümüz var." diye konuştu.

Sırp lider, "Yorulmadık, yeniden kazanacağız çünkü halk için çalışıyoruz. Halkımız, burada olmam gerektiğini söylediği sürece, burada olacağım ve bunu asla halkın iradesi dışında yapmayacağım. Biz başkalarına ders veren ve nefret eden bir halk değiliz." dedi.

Dodik konuşmasına şöyle devam etti:

"Gücümüz bu halkın iradesidir. İyi günlerimiz olacağından eminim. Bosna Hersek bizim istediğimiz 'yer' değil. Muhalefet yapılarında Sırp Cumhuriyeti'ni seven insanlar olduğunu biliyorum ama bugün başka emirleri yerine getirenlerin pençesindeler. Seçim sürecini Sırp Cumhuriyeti'ne geri getireceğiz, bunu önümüzdeki yıllarda yapacağız. Oylarımız bir daha asla Saraybosna'da sayılmayacak, Sırp Cumhuriyeti'nde sayılacak."

Ayrıca, Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı resmi sitesinde yapılan yazılı açıklamada, Banja Luka'da düzenlenen gösteride yaklaşık 30 bin kişinin toplandığı, polis teşkilatının güvenliği sağlamak için tüm tedbirleri aldığı ifade edildi.

– Bosna Hersek'in Sırp entitesindeki tartışmalı oyların yeniden sayımı

Bosna Hersek Merkez Seçim Komisyonunun (CIK) kararıyla, ülkenin iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'ndeki (RS) tartışmalı RS Başkanlığı oylarının yeniden sayımına 13 Ekim'de başlanmıştı.

Ülkede 2 Ekim Pazar günü yapılan seçimde RS Başkanlığına ilişkin oylarda, sonucu yanıltıcı kanıtlar bulunduğuna işaret edilerek sandıkların yeniden açılıp oyların sayılmasına karar verilmesi üzerine, yeniden sayılma işlemi, ülkenin başkenti Saraybosna'daki Zetra Spor Salonu'nda başlamış, CIK Başkanı Suad Arnautovic, burada yaptığı açıklamada, oyların yeniden sayılmasının hiçbir siyasi amaç içermediğini, bunun yasa dışı bir eylem olmadığını ve bu işlemin "kamuoyuna açık bir şekilde" yapıldığını kaydetmişti.

CIK, 10 Ekim'deki oturumunda tartışmalı RS Başkanlığı oylarını yeniden sayma kararı aldığını açıklamıştı.

– RS Başkanlığı tartışması

RS Başkanlığı için yarışan iki aday Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) Başkanı Milorad Dodik ve Demokratik İlerleme Partisi (PDP) adayı Jelena Trivic arasında "Seçimi biz kazandık." yarışı yaşanmıştı.

Seçim akşamı iki parti kanadı da kendi adaylarının seçimi kazandığına dair açıklamalar, Dodik de Trivic de zafer konuşması yapmıştı.

CIK'in yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Dodik'in seçimi önde tamamlayarak yeni RS Başkanı olduğu açıklanmıştı.

Tüm bu yaşananlar üzerine RS'deki muhalefet partileri Dodik'in seçimi "hileyle" kazandığını belirterek oyların yeniden sayılması için CIK'e başvurmuştu.

Muhalefet partileri binlerce kişinin katılımıyla önceki haftalarda protestolar düzenlemişti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.