Bursa'da "Yalın Belediyecilik" uygulamasında 196 milyon lira tasarruf sağlandı - Haber 1Haber 1

Bursa'da “Yalın Belediyecilik” uygulamasında 196 milyon lira tasarruf sağlandı

Bursa'da “Yalın Belediyecilik” uygulamasında 196 milyon lira tasarruf sağlandı

11 Mayıs 2022 - 18:15

ABONE OL

BURSA (AA) – Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılında başlatılan "Yalın Belediyecilik" uygulamasının kurum kültürü haline gelmesiyle bugüne kadar 196 milyon liralık tasarruf sağlandı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Bursa Büyükşehir Belediyesi, var olan kaynakların en etkin şekilde kullanılarak en verimli hizmetin sunulabilmesi amacıyla yalın yönetim sistemini 2020'de uygulamaya başladı.

Uygulama kapsamında yapılan çalışmalarla akaryakıt verimliliği yüzde 5 arttı, ihtiyaç duyulan fazla mesai miktarı yüzde 17 ve ihtiyaç duyulan kiralık araç miktarı da yüzde 16 azaldı. Araçların tamir ya da bakım için bekleme süreleri yüzde 17 azalırken tüm bakım onarım maliyetleri yüzde 42 düştü.

Modern çağrı yönetim sistemiyle pik saatlerde çağrı bekleme süreleri yüzde 65 oranında iyileştirildi. Binalarda ihtiyaç duyulan temizlik personeli sayısı yüzde 37 azalırken buna karşın memnuniyet oranı yüzde 12 arttı.

Ambar stok miktarları üçte bir oranında azaldı, cenaze nakil hizmeti kapasitesi yüzde 84 arttı. Buna karşın cenaze nakil hizmetinde yıllık maliyet yüzde 18 azaldı. Toplam elektrik tüketiminde de yüzde 2'lik azalma sağlanırken yalın belediyecilik uygulamalarıyla toplam 196 milyon liralık tasarruf sağlandı ve elde edilen kaynak yine Bursalılar için hizmete dönüştü.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, belediyeciliğin doğumdan ölüme kadar hayatın her alanına temas ettiğini, ihtiyaçların sonsuz ancak eldeki kaynakların sınırlı olduğunu kaydetti.

Vatandaş memnuniyetini artırırken diğer taraftan tasarruf yoluyla kaynak üretme anlamında yalın belediyecilik sistemine geçtiklerini aktaran Aktaş, "Bu süreç dönemlik değil. Sürekli iyileştirme var ve devamlı takip edilmesi gereken bir süreç. Dolayısıyla bunun kurum kültürü haline dönüşmesi gerekiyor. Bu kentte ne yaptığımız kadar nasıl yaptığımız da çok önemli. Farklı lokasyonlarda, karmaşık işlerde çok sayıda personel ve 600'e yakın şantiyemiz var. Yani bu karmaşayı yönetmek de ciddi zaman ve maliyet gerektiriyor." ifadelerini kullandı.

Aktaş, Türkiye'de en büyük 500 firmanın büyük çoğunluğunda yalın yönetim modelinin uygulandığına ancak bunun kamuda uygulanmasının hayli zor olduğuna işaret ederek şu değerlendirmede bulundu:

"Değişim ve dönüşüm, hayatın kaçınılmaz gerçeği. İnancımıza ve kültürümüze göre 'İki günü bir olan ziyandadır'. Kullandığımız kaynaklarda tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Bunu 7 gün 24 saat, 365 gün sürdürebilir hale getirip tıkır tıkır bir makine gibi çalışan sisteme dönüşmek gibi derdimiz var. Bursa ölçeğinde kaynakları en verimli şekilde kullanıp bu güzel şehrin hizmetine sunmanın derdindeyiz. Hep beraber bu kadim şehre sahip çıkmak, geliştirmek gibi bir zorunluluğumuz var ama her şeyden öte bize miras kalan bu güzel şehri daha güzel şekilde geleceğe bırakmak, en büyük mutluluğumuz ve sorumluluğumuz olacaktır."

Yalın Enstitü Başkanı Yalçın İpbüken de belediyeciliğin insana hizmeti esas alan bir organizasyon olduğuna değinerek, "21'inci yüzyılın karışık ortamı içinde insanın yalnızlıklarını gidermek bakımından belediyeciliğin ülkemiz ve dünya ortamında önemi her geçen gün artıyor. Yalın yönetimle ilgili birçok paylaşım toplantısına gidiyorum. Gördüğüm en iyi yerlerden biri burası." ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.