"Filistin'de Çocuk Hakkı İhlalleri Raporu" açıklandı: - Haber 1Haber 1

“Filistin'de Çocuk Hakkı İhlalleri Raporu” açıklandı:

“Filistin'de Çocuk Hakkı İhlalleri Raporu” açıklandı:

20 Kasım 2022 - 18:44

ABONE OL

ANKARA (AA) – Kudüs Şurası Hukuk Komisyonu üyesi ve uluslararası hukuk alanında çalışan hukukçular tarafından hazırlanan 2022'nin ilk 6 ayına ait "Filistin'de Çocuk Hakkı İhlalleri Raporu" açıklandı.

Kudüs Şurası Genel Sekreteri Mehmet Fatih Serenli, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla Önder İmam Hatipliler Derneği Ankara Temsilciliği'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, İslam coğrafyasında çok büyük çatışma ve hak ihlallerinin söz konusu olduğunu söyledi.

Şu anda yeryüzündeki çatışmaların yüzde 70'ten fazlasının İslam coğrafyasında cereyan ettiğini belirten Serenli, "Bu çatışmaların en büyük mağdurlarından birisi de çocuklarımız. En zayıf halkamız, toplumun en hassas, en kırılgan halkası. Eğer çocuklar güven içindeyse o toplumda güvenlik var demektir. Çocuklar refah içindeyse o toplumda refah var demektir. Çocuklar gülümseyebiliyorsa o toplumda tebessüm var demektir." diye konuştu.

Çocukların haklarını, hem bu coğrafyada hem de küresel anlamda teminat altına almanın herkesin görevi olduğunu; çocukların, beşeri olarak haklarını kendilerinin savunabileceği donanımda bulunmadığını dile getiren Serenli, şunları kaydetti:

"Onların hakları bize, yetişkinlere, yöneticilere emanettir. Öncelikle onların haklarından bizler sorumluyuz. Bugün coğrafyamızda ne yazık ki birçok çocuk ihlali var. Bunların en önemlilerinden biri de hukuki ve evrensel değerleri inkar eden ve insanlığın da en büyük ayıbı diyebileceğimiz işgalci İsrail. Haksız gözaltına almalardan, gözaltında işkenceye tabi tutulmaktan ve hatta öldürülmeye varıncaya kadar son derece büyük hak ihlalleri, bugün Filistin'de işgalci rejim tarafından hemen hemen her gün icra ediliyor. İster bizim ülkemizde ister Filistin'de isterse Latin Amerika'da olsun fark etmiyor; eğer bir ihlal varsa, bir hak tecavüzü varsa ona sahip çıkmak, bizim Müslüman olmamızın bir görevi."

Konuşmaların ardından, Kudüs Şurası Hukuk Komisyonu üyesi ve uluslararası hukuk alanında çalışan hukukçular tarafından hazırlanan rapor açıklandı.

Raporda, İsrail güvenlik güçlerince haksız yere tutuklanan, yaralanan ve öldürülen çocukların isim ve yaşlarına yer verildi. Filistinli ailelere fiziksel şiddetin yanında psikolojik şiddetin de uygulandığına ilişkin bilgilerin de bulunduğu raporda, İsrail'in açıkça Filistinli çocukların eğitim hakkını engellediği tespiti yer aldı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.