STK'ler iftar sofralarını depremzedeler için kuracak - Haber 1Haber 1

STK'ler iftar sofralarını depremzedeler için kuracak

STK'ler iftar sofralarını depremzedeler için kuracak

22 Mart 2023 - 13:15

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – ZEYNEP RAKİPOĞLU – KAAN BOZDOĞAN – Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yaraları sarmak için canla başla çalışan sivil toplum kuruluşları (STK), bu yıl insani yardım faaliyetleri ve iftar sofralarıyla ramazanın bereketini depremzedelerle paylaşacak.

Dünyanın dört bir yanına insani yardım ulaştıran Türkiye'deki bazı dernek ve vakıflar, 2023 ramazan çalışmalarında afet bölgesine öncelik verecek.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından bölgeye başlattıkları yardım çalışmalarını sürdüren STK'ler, "11 ayın sultanı" ramazanda hayırseverlerin bağışlarını depremzedelere ulaştıracak.

Hazırlıklarını tamamlayan birçok STK, kumanya, sıcak yemek, battaniye, giysi ve bebek gıda ürünleri dağıtımının yanı sıra bölgede iftar sofraları kuracak. Yardım kuruluşları, bağışçılarından emanet aldığı zekat, fitre ve fidyeleri de depremzedelere ulaştırmayı planlıyor.

– İHH gönüllü ekipleriyle en ücra köylere ulaşacak

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, depremlerden etkilenen illerde ramazan boyunca sahur ve iftar ikramlarında bulunacak.

İhtiyacın çok ve ulaşımın zor olduğu yerleri önceleyen vakıf, gönüllü ekipleriyle en ücra köylere kadar gıda, hijyen ve yakacak malzemelerini ramazanda ulaştırmayı planlıyor. İHH, emanet aldığı zekatları da ramazanda depremden etkilenen ailelere verecek.

Vakıf, depremden etkilenen çocuklar için psikososyal destek çalışmaları kapsamında çizgi film gösterimleri ve oyunlar planlıyor. Başka illere göç eden ailelere kumanya ve hijyen paketi dağıtımı yapan vakıf, bunların yanı sıra ev eşyası desteğini il şubeleri ve temsilcilikleri vasıtasıyla ulaştırıyor.

– Deniz Feneri 5 ilde günlük 1000'er kişilik iftar ve sahur sofraları kuracak

Bu yıl "Bağışlayın Bereketlensin" sloganıyla Türkiye ve insani kriz yaşanan ülkelerde yaklaşık 500 bin kişiye ramazan yardımı ulaştırmayı hedefleyen Deniz Feneri Derneği, insani yardım çalışmalarını depremin vurduğu illerde yoğunlaştıracak.

Türkiye'de dağılacak gıda kolilerinin ve ihtiyaç malzemelerinin tamamını depremden etkilenen illere ayıran dernek, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep'te günlük 1000'er kişilik iftar ve sahur sofraları kurup sıcak yemek ikramında bulunacak.

Afet bölgesinde 100 bin aileye hijyen seti ve temizlik kolisi dağıtımı da planlanırken, ünlü yemek şefleri deprem bölgesinde çocuklar için hamburger ve patates ziyafeti verecek. Dernek, aralarında depremzede çocukların da olduğu 100 bin yetim ve ihtiyaç sahibi çocuğa bayramlık hediye edecek.

– İDDEF'in aşevlerinde her gün 20 bin kişilik iftar yemeği pişecek

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), "İyilik Seninle" sloganıyla hayırseverlerin bağışladığı zekat, fitre, fidye, kumanya, iftar, sahur ve diğer yardımları, depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Gaziantep ve Hatay'daki afetzede ailelere ulaştıracak.

Depremin ilk gününden bu yana bölgeye 210 tır yardım ulaştıran dernek, 5 lojistik merkezi, 2 İyilik Çarşısı, 5 aşevi ve 500'ün üzerinde görevli ve gönüllüsüyle ramazanda da depremzedelerin yaralarını sarmaya devam edecek.

İDDEF, ramazanda 50 bin aileye kumanya ve hijyen paketi ulaştırmayı hedefliyor. Yardım çalışması yapacağı illerdeki aşevlerinde her gün 20 bin kişilik iftar yemeği ve sahurluk ikram etmeyi planlayan dernek, mobil araçlarda köylere de iftar bereketini götürecek.

İftar sonrasında bölgelerde sosyal etkinlikler de düzenleyecek dernek, İyilik Çarşısı ile vatandaşların kıyafet, ayakkabı, bot, iç çamaşırı ve havlu gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak.

– Yardımeli Derneğinden 20 bin kişiye bayramlık ve harçlık

Yardımeli Uluslararası İnsani Yardım Derneği, bu yıl ramazan çalışmalarını depremlerin hemen ardından yardım ulaştırmaya başladığı afet bölgesinde yürütecek.

Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta günlük 2 bin kişiye iftar vermeyi planlayan dernek, depremden etkilenen illerdeki ve başka kentlere göç eden afetzedelere 30 bin kumanya hediye kartı ve kumanya paketi ulaştıracak.

Dernek, 20 bin kişiye bayramlık kıyafet hediye edecek ve bayram harçlığı dağıtacak. Ayrıca Kardeş Aile Projesi ve Yetim Eğitim Destekleri kapsamında, ailelere nakdi yardımlar ve yetimlere eğitim destekleri verilecek.

– Yetim Vakfı kumanyaların dağıtımında deprem bölgesine öncelik verecek

"Bu Ramazan Kardeşliğe Tutun" sloganıyla Türkiye ve kardeş coğrafyalarda yürüteceği yardım faaliyetleriyle 500 bini aşkın kişiye ulaşmayı hedefleyen Yetim Vakfının çalışmalarının odağında deprem bölgesindeki 11 il yer alacak.

Şefkat eli bekleyen ailelere gıda kumanyaları, zekat, fitre dağıtımlarının yanı sıra iftariyelikler ikram edilecek. Yetim çocuklara yönelik psikososyal destek faaliyetlerinin yanı sıra gıda, sağlık, eğitim ve sosyal aktivitelerin yer aldığı sponsorluk destekleri daha da artırılırken, binlerce çocuğa bayramlık giysiler hediye edilecek.

Vakıf, yardımseverlerin katkılarıyla hazırlanan kumanyaları depremden etkilenen 11 il öncelikli olmak üzere yurt genelinde toplam 100 bin kişiye ulaştırmayı hedefliyor. Çalışmalar kapsamında bağışçılardan gelen zekat ve fitrelerin de ramazanda binlerce ihtiyaç sahibine verilmesi planlanıyor.

– Hayrat Derneği 1 milyon iftar ve sahur yemeği dağıtmayı hedefliyor

Bu yıl "Hoş Geldin Umut" mesajıyla ramazan kampanyasını başlatan Hayrat İnsani Yardım Derneği, deprem bölgesinde aşevleri aracılığıyla sürdürdüğü sıcak yemek ve çorba dağıtımlarına ramazanda iftar ve sahur olarak devam edecek.

Dernek, ekmek, kıyafet, ikramlık, su, battaniye, halı, yatak, bebek bezi ve maması, oyuncak, konserve gıda, gıda kolisi, sebze ve meyve, hijyen ve temizlik malzemeleri, soba, ısıtıcı, yakacak ve jeneratör yardımlarını ramazan boyunca sürdürecek. Kesilen sadaka kurbanları ihtiyaç sahiplerine yemek olarak dağıtılacak.

Ramazanda 1 milyon iftar ve sahur yemeği dağıtmayı hedefleyen dernek, Ramazan Bayramı öncesi ihtiyaç sahibi çocuk ve yetişkinlere bayramlık hediye edecek.

– Sadakataşı Derneği deprem bölgesinde "kardeşlik sofraları" kuracak

Sadakataşı Derneği, bu yıl "Türkiye İçin Birlik Vakti" çağrısıyla ramazanda başta deprem bölgeleri olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafında yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere yardım ulaştıracak.

Dernek, deprem bölgesindekiler öncelikli olmak üzere ihtiyaç sahibi ailelere 500 liralık market kartı ile 25 bin aileye kumanya dağıtacak.

Ramazanın bereketini yaşatmak amacıyla Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta iftar ve sahurda kurulacak "kardeşlik sofraları"nda depremzedelerle bir araya gelinecek.

Sadakataşı, depremden etkilenenlerle birlikte ihtiyaç sahibi 10 binin üzerinde aileye zekat, fidye ve fitre yardımları ulaştırmayı hedefliyor.

Bayramın sevincini yaşayan çocukları da unutmayan dernek, depremden etkilenen 11 ilde binlerce çocuğa bayramlık kıyafet ve oyuncak hediye edecek.

– "Bir Kap Bir Kalp" projesiyle depremzedeler için iftar sofraları kurulacak

Beşir Derneği, afetin yaralarını sarmak için Deprem Acil Yardım Kampanyası'na bağış toplamaya ramazanda da devam edecek. Hayırseverlerin zekat, fitre, fidye, bayramlık gibi bağışları depremzedelerin ihtiyaçlarına yönlendirilecek.

Dernek, ramazanın paylaşım ayı olduğuna dikkati çekmek için her yıl düzenlediği "Bir Kap Bir Kalp" projesini bu sene depremzedeleri önceleyerek gerçekleştirecek. Projeye başvuran bağışçıların hazırladıkları yemeklerle depremzedeler için iftar sofraları kurulacak.

Beşir Derneği, her ramazan düzenlediği Gönül İftarları'nı da bu yıl deprem bölgesinde gerçekleştirmeyi planlıyor.

– Ensar Vakfı, İslahiye'de günlük 1000 kişilik iftar yemeği dağıtacak

Deprem bölgesindeki yardım çalışmalarına ramazanda da devam etmeyi planlayan Ensar Vakfı, gıda ve hijyen malzemelerini mobil ekipler tarafından çadır kentlere, köylere ve ücra noktalara ulaştıracak.

Ayrıca vakfın Gaziantep Şubesince İslahiye'de günlük 1000 kişilik iftar yemeği dağıtımı gerçekleştirilecek. Dernek, Ramazan Bayramı'nda çadır kentlere yapacağı ziyaretlerde depremzede ailelere ve çocuklara çeşitli hediyeler dağıtacak.

– ÖNDER'in geleneksel iftar programı deprem bölgesinde düzenlenecek

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, depremin ardından 450 dernekle başladığı bölgedeki çalışmalarını ramazanda da sürdürecek.

Koordineli ve ihtiyaçlar çerçevesinde çalışmalar planlayan dernek, Hatay ve Kahramanmaraş'taki 4 aşeviyle ramazan boyunca iftar ve sahur verecek. Bir gezici aşevi de deprem bölgesinde ay boyunca hizmet yapacak.

Derneğin kuruluşundan itibaren yapılan ve her yıl camiayı tek sofrada buluşturan 65. ÖNDER Geleneksel İftarları kapsamında deprem bölgesinde iftar sofrası kurulacak.

Kahramanmaraş'ta düzenlenen Öncü Çocuk Etkinlikleri'nde, ramazanda Hacivat-Karagöz ve Nasreddin Hoca ile animasyon gösterileri ile masal anlatımları yapılacak. Ayrıca çocuklara ramazan hediyeleri verilecek.

– KADEM ramazanda manevi içerikli çalışmalarıyla kadınların yanında olacak

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Kadın Destek Merkezi uzman ve psikologları, ramazanın manevi ortamını bölgedeki kadınlarla dayanışma içinde sürdürecek. Ramazan boyunca Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'daki merkezlerde psikolog ve sosyal hizmet uzmanları tarafından koordine edilen grup etkinlikleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak yürütülecek manevi içerikli çalışmalar hayata geçirilecek.

Bunun yanı sıra ramazan boyunca kadınların dini vecibelerini yerine getirmek için ihtiyaç duydukları seccade, Kur'an-ı Kerim, namaz kıyafeti gibi ihtiyaçların karşılanması sağlanacak.

– TÜGVA afetten etkilenen illerde "Çocuk Şenlikleri" düzenleyecek

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), depremden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te ramazan dolayısıyla "Çocuk Şenlikleri" kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Ramazan Sokağı konseptinde 10 gün boyunca Hacivat-Karagöz gösterisi yapılacak.

Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Gaziantep'te kurulan anne ve çocuk çadırlarında profesyonel gönüllülerle çocuklara psikososyal destek verilerek, eğlenebilecekleri oyun alanları sunulacak.

– Yeryüzü Doktorları'ndan depremzedelere kumanya ve hijyen kiti desteği

Yeryüzü Doktorları Derneği, ramazanda başta deprem bölgesi olmak üzere dünyadaki kriz bölgelerinde yardım çalışmaları yürütecek. Hem deprem bölgesine hem de insani krizin yaşandığı ülkelere zekat ve fitre bağışları ulaştırılacak.

Depremden en çok etkilenen illerden Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da sağlanan birinci basamak sağlık hizmetlerinin yanında bölgeye kumanya kolisi, hijyen kiti gibi temel ihtiyaçları karşılamaya yönelik insani yardım malzemeleri gönderilecek.

– Cansuyu Derneğinin 12 aşevinden 108 bin kişi faydalanacak

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, ramazan çalışmaları kapsamında deprem bölgesine ilk etapta 5 bin gıda kolisi gönderdi. İftar ve sahurda hizmet verecek afet bölgesindeki derneğe ait 12 aşevinden günde 108 bin kişilik yemek çıkacak.

Mirasımız Kudüs Derneği, bu yıl ramazanda hem deprem bölgesinde hem de Kudüs'te "Gücümüz Kardeşliğimiz" sloganıyla yardım faaliyetleri yapacak.

Hatay Kırıkhan'da konteyner Kudüs Mahallesi kurmak için çalışmalarını sürdüren dernek, depremden etkilenen illerde kumanya ve hijyen seti dağıtacak, zekat ve fitreleri depremzedelere ulaştıracak, iftar organizasyonları düzenleyecek.

Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Vakfı, depremden etkilenen 11 ilde kuracağı çadırlarda sahur ve iftar verecek. Bunun yanı sıra başta Batman, Siirt ve Bingöl olmak üzere depremzedelerin göç ettiği illerde iftar ve sahur çadırları kuracak.

Ayrıca dernek, bağışçılarının desteğiyle bölgede kumanya, fitre ve zekat ile bayramlık dağıtımında bulunacak.

Umuda Koşanlar Derneği, ramazan çalışmalarında deprem bölgesine öncelik verecek. İftar, kumanya dağıtımı ve sahur programları gerçekleştirecek dernek, fitre, zekat, sadaka ve bağışları deprem bölgesinde zor koşullarda yaşam mücadelesi veren vatandaşlara ulaştıracak. Çocuklara da bayramlık ve çeşitli hediyeler dağıtılacak.

15 Temmuz Derneği, şehit aileleri ve gaziler için her yıl İstanbul ve Ankara'da düzenlenen iftar programını bu sene Kahramanmaraş ve Kilis'te gerçekleştirecek. Deprem bölgesinde kurulacak iftar sofrasında dernek yöneticileri, şehit aileleri, gaziler ve depremzedeler ramazan bereketini birlikte yaşayacak.

YediHilal Derneği, 70 şubesi ile 2014'ten bu yana düzenlediği cami merkezli yer sofrasında Medine usulü iftarları sürdürecek. Dernek, Kahramanmaraş'ta 7 çadırlık EDE Gençlik Merkezi'nde ramazana özel sohbetler, dinletiler ve etkinlikler düzenleyecek.

İnsan Vakfı, ramazan yardımlarında deprem bölgesini önceleyerek iftar ve sahur ikramlarında bulunacak, fidye ve fitre desteklerini afetzedelere ulaştıracak.

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, saha ekipleri ve gönüllülerle Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep ve Malatya'da kurulan aşevlerinde depremzedeler için iftar ve sahur verecek, bölgede gıda dağıtımları yapacak.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.