Tedbirlerin hafifletildiği dönemde de Kovid-19'la mücadelenin anahtarı aşı olacak - Haber 1Haber 1

Tedbirlerin hafifletildiği dönemde de Kovid-19'la mücadelenin anahtarı aşı olacak

Tedbirlerin hafifletildiği dönemde de Kovid-19'la mücadelenin anahtarı aşı olacak

03 Mart 2022 - 14:20

ABONE OL

ANKARA (AA) – AHMET SERTAN USUL – Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, tedbirlerin hafifletildiği dönemde Kovid-19'la mücadelenin anahtarının yine aşı olacağını belirterek, "Bu süreçte özellikle hatırlatma dozu olmayan 65 yaş üstündekilerin ve hiç aşı olmamış vatandaşlarımızın da bir an evvel aşılarını olmaları her şeyin başı." dedi.

İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınıyla mücadelede kısıtlamaların hafifletilmesiyle yeni bir döneme girildiğini, toplumsal tedbirlerin yerini bireysel önlemlerin aldığını belirtti.

Bu dönemde sosyal hayatın daha rahat olacağının, aşılanmanın daha da önem kazanacağının altını çizen İlhan, "Yeni dönemde Kovid-19 salgınıyla mücadelenin anahtarı yine aşı olacak. Bu süreçte özellikle hatırlatma dozu olmayan 65 yaş üstündekilerin hatırlatma dozlarını ve hiç aşı olmamış vatandaşlarımızın da bir an evvel aşılarını olmaları her şeyin başı." dedi.

– "Maskenin kullanılmasında mesafe kavramı yeni dönemin anahtarı olacak"

İlhan, maske takma zorunluluğunun açık alanlarda kaldırıldığına, kapalı ortamlarda ise sosyal mesafe ve havalandırmaya göre uygulanacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kapalı alanlarda sosyal mesafeye uyum oldukça önem taşıyacak. Örneğin, hastane veya aile sağlığı merkezine tedaviye gittiğinizde doktor muayenesi sırasında sosyal mesafe uygulanamayacağından maske takılması gerekecek. Toplu taşıma araçlarında yan yana oturulduğunda yeterli mesafe olmadığından kişilerin maske takması gerekecek. Yine uçağa binildiğinde yanınızda başka kişiler oturduğu için maske takılması gerekecek. Kalabalık ortamlarda da kişiler arasındaki mesafe korunamayacağından maske takılması uygun olacaktır. Yani maskenin kullanılmasında mesafe kavramı yeni dönemin anahtarı olacak."

Maske kuralı gevşetilse de vatandaşların dışarıya çıkarken mutlaka yanlarında maske bulundurmaları gerektiğini vurgulayan İlhan, "Kovid-19 sebebiyle 65 yaş üzerindekiler, kronik hastalığı olanlar, özellikle 70'li yaşları üst sınırındakiler daha çok vefat ediyorlar. Bu nedenle özellikle 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan birinin yanına gideceksek hem bizim hem de onların maskelerini takmaları gerekecek." diye konuştu.

– "Kovid-19 tüm dünyada dolaşıma devam ediyor"

Prof. Dr. İlhan, Kovid-19'un Omicron varyantının hastalık yapma etkisinin düşük ama bulaşıcılığının yüksek olduğunu ve hala yayılmayı sürdürdüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kovid-19 tüm dünyada dolaşıma devam ediyor, hayatımızdan çıkmış değil. Bu yüzden virüse karşı önlemler devam ediyor. Hepimiz bireysel sorumluluk gereği virüsün dolaşımını engellemek ve hastalıktan korunmak için en başta aşı olmamız gerektiğini, kalabalık ve mesafeye uyulmayan yerlerde virüsün bulaşmasını engellemek için maske takmamız gerektiğini unutmamalıyız."

– "Çocukların durumunu, veliler ve okullarımızın takip etmesi çok önemli"

Artık hastalık belirtisi olmayanlardan PCR testi istenmeyeceği için semptom gösterenlerin sorumlulukla hareket etmeleri gerektiğini dile getiren İlhan, kişilere, Kovid-19 şüphesi varsa kalabalık yerlere girmekten kaçınmaları ve test yaptırmaları uyarısında bulundu.

İlhan, okullardaki uygulamanın da hasta çocukların izolasyonu, diğer çocukların ise eğitime devamı şeklinde ilerleyeceğini hatırlatarak, "Okula giden çocukların durumunu, velilerimizin ve okullarımızın takip etmesi çok önemli. Eğer çocuklarda Kovid-19 belirtilerine benzer şikayetler varsa doktora gidip PCR yaptırılması en doğru eylem olacaktır." dedi.

Prof. Dr. İlhan, "Yeni dönem bireysel önlemlerin daha ön plana çıktığı, aşıların mutlaka yapılması gerektiği, tedbirin elden bırakılmaması gereken durumlarda da maske takılması gereken bir süreç. Tüm vatandaşlarımızın daha rahat bir döneme girdiğimiz bu süreçte kendi sorumluluklarını daha çok almaları gerekiyor. Kişinin öksürüğü, aksırığı varsa veya şüpheli temas içinde bulunduysa maskesini takması hem kendisi hem de çevresini koruması için doğru olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.