Büyükelçi Eler, nükleer santral inşası kapsamında Türkiye ile UAEA'nın yakın işbirliği içinde olduğunu söyledi - Haber 1Haber 1

Büyükelçi Eler, nükleer santral inşası kapsamında Türkiye ile UAEA'nın yakın işbirliği içinde olduğunu söyledi

Büyükelçi Eler, nükleer santral inşası kapsamında Türkiye ile UAEA'nın yakın işbirliği içinde olduğunu söyledi

05 Haziran 2023 - 20:43

ABONE OL

VİYANA (AA) – Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Eler, Türkiye'nin, ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşası kapsamında Ajans ile yakın işbirliği içinde olduğunu bildirdi.

Eler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) Yönetim Kurulu Toplantısı'nın ilk gününde ele alınan konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Büyükelçi Eler, 5-9 Haziran tarihlerinde düzenlenecek UAEA Yönetim Kurulu olağan oturumunda 25-29 Eylül 2023'te düzenlenecek 67. Genel Konferans kapsamında görüşülecek Ajans çalışmalarına ilişkin belgelerin yanı sıra Ukrayna'daki durum, İran'ın nükleer programı ve AUKUS girişimi gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Eler, Türkiye'nin, ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşası kapsamında Ajans ile yakın işbirliği içinde olduğunu, bu doğrultuda UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi’nin 27 Mart’ta düzenlenen santralin ilk nükleer yakıt teslim törenine katıldığını hatırlattı.

– Grossi, teşekkür belgesi takdim etti

Türkiye'nin, nükleer güvence denetimine ilişkin COMPASS adı verilen girişiminin pilot ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Eler, söz konusu girişiminin pilot aşamasının Türkiye tarafından başarıyla tamamlandığını söyledi.

Eler, bu nedenle UAEA Başkanı Rafael Grossi'nin 2 Haziran'da düzenlenen törende teşekkür belgesi takdim ettiğini ve belgeyi Türkiye adına kendisinin aldığını ifade etti.

Geçen yıl UAEA’nın Viyana’da düzenlenen 66'ncı Genel Konferansı'nda yapılan seçimler neticesinde, Türkiye'nin 2022-2024 dönemi için UAEA Yönetim Kurulu'na seçildiğini anımsatan Eler, "Türkiye'nin UAEA Yönetim Kurulu üyeliği, Ajans'ın mevcut konjonktürde önemi daha da artan çalışmalarına ve amaçlarına katkı sağlamaya dair güçlü iradesini ortaya koymaktadır." dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.