Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yapılanları anlattı - Haber 1Haber 1

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yapılanları anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yapılanları anlattı

31 Aralık 2022 - 20:56

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla 2022’de Türkiye’ye kazandırılan hizmetleri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye kazandırılan hizmetlere ilişkin son paylaşımlarında, yaş çay alımında yüzde 73, desteklemelerinde yüzde 130 artış yaptıklarını anlattı.

Çiftçilere IPARD projeleri kapsamında 1,8 milyar lira hibe verdiklerini aktaran Erdoğan, “Çiftçilerimize 40 milyar TL destekte bulunduğumuz, tüm zamanların bitkisel üretim rekorunu kırdığımız 2022 yılında tam 26,8 milyar dolar tarım ürünü ihracatı gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, canlı popülasyonunu korumak ve artırmak için su kaynaklarına 84 milyon yavru balık bıraktıklarını bildirdi.

Korunan alan sayısını 638’e yükselttiklerine işaret eden Erdoğan, kimyevi gübre çeşitlerinde ve karma yemde indirimler uyguladıklarını, fiyatları 2023’ün Nisan sonuna kadar sabitlediklerini, 257 milyon fidan ürettiklerini kaydetti.

– Kültür sanat yatırımları

Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan 1121 kültür varlığının ait olduğu topraklara getirilmesini sağladıklarını ifade eden Erdoğan, arkeolojik kazılardan elde ettikleri 10 bin 500 eseri müzelere kazandırdıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 38 özel müzeyi hizmete aldıklarını, müzelerdeki 22 bin 272 eserin restorasyon ve konservasyonunu sağladıklarını, dünyanın sayılı müzelerinden olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ni yenilediklerini aktardı.

Sinema sektörüne 92 milyon 198 bin lira destek sağladıklarını belirten Erdoğan, “Sinemaya gitmeyen çocuk kalmasın dedik, 1 milyon yavrumuzu sinemayla tanıştırdık.” ifadesine yer verdi.

Erdoğan, 5 farklı ilde milyonlarca kişinin katıldığı toplam 7 Kültür Yolu Festivali düzenlediklerini, medeniyet mirasına sahip çıkmayı sürdürerek ülkede 96, yurt dışında 3 vakıf kültür varlığının restorasyonunu yaptıklarını, 35 farklı kültür projesine 112 milyon lira destek verdiklerini anlattı.

Türkiye’yi 51,5 milyonu aşkın ziyaretçi ve 46 milyar dolar gelir ile turizmde zirve noktasına ulaştırdıklarına dikkati çeken Erdoğan, 474 özel tiyatroya 41,8 milyon lira destekte bulundukları bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Bursları Programı ile 172 ülkeden başvuran 4 bin kişiye burs sağladıklarını aktardı.

Erdoğan, Alevi-Bektaşi vatandaşlar ile cemevlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı kurduklarını anımsattı.

– Savunma sanayi yatırımları

Cumhuriyet tarihinin en büyük başarılarından biri olan Akıncı TİHA’nın ilk ihracat sözleşmesini imzaladıklarının altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi ile Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezi’ni hizmete aldık. Mühimmat bırakan insansız hava aracımız Boyga’yı envantere dahil ettik. HİSAR O+ radyo frekans arayıcı başlıklı test füzesi atışıyla hava savunma sistemimize yeni ve güçlü bir kabiliyet ekledik. İnsansız hava araçlarımızın GPS olmadan da görev yapabilmelerini sağlayan KERKES Projesi’ni başarıyla tamamladık.

Yeni tip denizaltılarımız Hızır Reis’i havuza çektik, Selman Reis’in ilk kaynağını yaptık. Ülkemizin ilk tank ihracatını gerçekleştirdik. Mini ve mikro İHA’ların imhası için geliştirdiğimiz Şahin 40 mm Fiziksel İmha Sistemi’ni envanterimize aldık. İnsansız deniz araçlarımız ile sürü İDA’larımızın operasyonel testlerine başladık. Hava savunma füze sistemimiz Sungur’u omuzdan atılan yeni portatif versiyonuyla Mehmetçikimizin hizmetine verdik. Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi TCG Ufuk’u hizmete aldık. Savunma sanayii ihracatında 4 milyar doları aşarak bir rekoru daha kırdık.”

– İllere yapılan yatırımlar

Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır ve Erzurum’da toplam 36,7 milyar liralık açılış yaptıklarını belirten Erdoğan, Gaziantep, Giresun, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Kütahya’da toplam 79,6 milyar liralık toplu açılış gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Erdoğan, Malatya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya ve Samsun’da 45,9 milyar liralık hizmet ve eseri vatandaşların kullanımına açtıklarını kaydederek, “Şanlıurfa’da, Tokat’ta, Trabzon’da, Van’da ve Zonguldak’ta 26,8 milyar TL yatırımı hayata geçirdik. 2022’de ziyaret ettiğimiz illerimizde toplam 189 milyar TL’lik yatırımı milletimizin istifadesine sunduk.” ifadelerini kullandı.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.