Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, UAEA'nın Avrupa Bölgesi'ndeki ilk "Destek Merkezi" oldu - Haber 1Haber 1

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, UAEA'nın Avrupa Bölgesi'ndeki ilk “Destek Merkezi” oldu

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, UAEA'nın Avrupa Bölgesi'ndeki ilk “Destek Merkezi” oldu

26 Eylül 2023 - 17:30

ABONE OL

VİYANA (AA) – Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) kanserle mücadele amacıyla hayata geçirdiği "Umut Işıkları" (Rays of Hope) girişimi kapsamında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ajansın Avrupa Bölgesi'ndeki ilk "Destek Merkezi" (Anchor Center-AC) oldu.

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi'nde düzenlenen imza törenine UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Türkiye’nin BM Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Eler, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkanı Abdulkadir Balıkçı'nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Grossi, etkinlikte yaptığı konuşmada, kanser alanında umut ışığı olabilmek için hem Ajansın hem de üye ülkelerin ortaya koyduğu ortak çabanın önemine işaret ederek bugünkü toplantının istatistik verilerle konuşmanın ötesinde harekete geçildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Umut ışığı olabilmenin yolunun ortak çaba ile mümkün olacağını belirten Grossi, "Umut ışığı olmak herkesin masaya bir şeyler koyduğu ortak bir çabayla mümkün olur. Bütün bunlar hiçbir şeyi olmayanlar için, onlar için çalışıyoruz. Bazılarının da her şeyi var ve yardım etmek istiyorlar, işte onlar burada." dedi.

Etkinliğe gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Grossi, Avrupa Bölgesi'nde Türkiye, Afrika ve Asya bölgelerinde Mısır, Fas, Ürdün ve Pakistan'ın Destek Merkezi olarak onaylanması nedeniyle bu ülkelere teşekkür etti.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm da umut ışığı olmanın gelişmiş teknolojileri dünyanın çeşitli bölgelerinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktan geçtiğini, böylelikle hiçbir sınamanın insanlığın ortak çabası karşısında varlık gösteremeyeceğini kaydetti.

Granholm, tedavi ve terapi olanaklarına herkesin eşit düzeyde erişim şansının bulunmadığına işaret ederek orta ve düşük gelirli ülkelerde kanserden hayatını kaybedenlerin oranının yüzde 70 seviyelerinde olduğunu, bu ülkelerin kanserle mücadele alandaki küresel çabaların yalnız yüzde 5'ine ulaşabildiklerini, bunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Anacak da Ege Üniversitesinin UAEA'nın "Rays of Hope" girişimine destek kapsamında yürüttüğü çalışmalar ile Türkiye'nin radyoterapi alanındaki bilgi birikimi ve güçlü altyapısı hakkında davetlileri bilgilendirdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.