Kadir Topbaş'a böyle veda edildi - Haber 1Haber 1

Kadir Topbaş’a böyle veda edildi

Kadir Topbaş’a böyle veda edildi

14 Şubat 2021 - 16:39

ABONE OL

Coronavirüse yakalandığı için uzun süredir hastanede tedavi gören ve bugün vefat eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı eski Kadir Topbaş son yolculuğuna uğurlandı. Fatih Camii’ndeki cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Kadir Topbaş için bir dönem belediye başkanlığı yaptığı Beyoğlu Belediyesi’nde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane Yerleşkesi’nde cenaze töreni düzenlendi. Topbaş’ın cenazesi, daha sonra Fatih Camisi’ne getirildi. Taziyeleri Topbaş’ın eşi Özleyiş Topbaş ile çocukları Hüseyin Ersan Topbaş, Mustafa Ömer Topbaş ve Kübra Kavurmacı kabul etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YOL ARKADAŞINI ANLATTI…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cenaze namazının ardından bir konuşma yaptı. Kadir Topbaş ile yol arkadaşlığının Çarşamba’da İstanbul İmam Hatip Okulu’nda başladığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

 “İmam hatip okuluna girdiğimizde Kadir Abimiz benim 4-5 sınıf önümdeydi ve o zamanlar aynı zamanda oranın da kantinine bakarlardı. Orada başlayan yol arkadaşlığımız daha sonra davada da beraber sürdü. İstanbul’da Beyoğlu Belediye Başkanlığı, ardından İstanbul Belediye Başkanlığı ve bu süreç içerisinde devam eden bu yol arkadaşlığımız böyle geldi. Hepimizin mukadder akıbeti olan Rabbimden geldik tekrar Rabbimize döneceğiz, bundan kaçış yok. Şu anda hizmetinde bulunduğu İstanbul’umuzda Fatih Camisi’nin musallasından inşallah uğurluyoruz Hakka.”
TOPBAŞ’IN CENAZESİ, FATİH CAMİİ’NİN HAZİRESİNE DEFNEDİLECEK

Topbaş’ın cenazesi, Fatih Camisi’nin haziresine defnedilecek. Orada da çok değerli arkadaşları olacak. O arkadaşlarıyla beraber de inşallah Rabbim sevgili Habibi’nin livaül hamd ismiyle müsemma sancağı altında buluşturur. Hep birlikte bizleri buluşturur inşallah. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Malum büyük bir musibetle karşı karşıyayız. İşte bu koranavirüs belası birçok yol arkadaşlarımızı bizden ayırdı, ayırıyor ve büyük bir mücadele bu süreç içerisinde veriliyor. Rabbim yar, yardımcımız olsun. Tüm şehitlerimize Rabbim sevgili Habibi’ne komşu eylesin. Şu anda hasta yatağında medet bekleyenler var, Rabbim onlara da inşallah yardımını göndersin. Hep birlikte bir Fatiha ile Kadir Ağabeyimizi uğurlayalım inşallah.”

Kadir Topbaş’ın cenazesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerinin omuzlarında camiden uğurlandı. Topbaş’ın cenazesi, Fatih Camisi Haziresi’ne defnedildi.

 

Son dakika... Kadir Topbaşa veda Cumhurbaşkanı Erdoğandan cenaze töreninden açıklamalar

“KADİR AĞABEYİMİZ, TEBESSÜMÜ İLE GÖNÜLLERİMİZE CİLA ÇEKMİŞTİR”

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, törende yaptığı konuşmada Topbaş’ın ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi, şunları söyledi:

“İstanbul’umuza gece gündüz demeden hizmet eden Kadir ağabeyimizi uğurlamak için geldik. Mekanı cennet olsun, derecesi ali olsun diyoruz. Cenab-ı Allah hepimize sayılı nefes vermiş. Kadir ağabeyimiz o güzel tebessümüyle gönüllerimize her zaman cila çekmiştir. Onun tebessümü hep içimizi ısıtmıştır.”

“KADİR TOPBAŞ, İSTANBUL’A YAPTIĞI HİZMETLERLE TEVECCÜH GÖRMÜŞTÜR”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da konuşmasında Topbaş’ın İstanbul’a uzun yıllar hizmet ettiğini, kendisine büyük bir teveccüh olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“İstanbul gibi bir şehri yönetmek üzere vatandaş tarafından görevlendirilmek büyük bir onurdur, herkese nasip olmaz. Maalesef Kovid-19 tedavisinin ardından kaybettiğimiz Kadir Topbaş beyefendiyi hep beraber uğurlayacağız.  Kadir Topbaş, hem İstanbul hem de İBB kurumu için çok kıymetli bir yere sahiptir. Vatandaşımızın kendisine gösterdiği büyük bir teveccüh vardır, bunda hiçbir kuşku da yoktur. Topbaş, İstanbul’a yaptığı hizmetlerle teveccüh görmüştür. İBB fertleri kendisini her zaman şükranla anacaktır. Kadir ağabey kimliğiyle siyasette de çok farklı bir davranış biçimine sahipti. Kimsenin kalbini kırmamaya özen göstermiştir. İstanbul’a bize göre 20 yıl hizmet etmiştir. Allah razı olsun, mekanı cennet olsun.”

 

Son dakika... Kadir Topbaşa veda Cumhurbaşkanı Erdoğandan cenaze töreninden açıklamalar

 

Konuşmaların ardından İstanbul İl Müftüsü Mehmet Emin Maşalı dua etti.

BEYOĞLU BELEDİYESİ’NDE TÖREN

Kadir Topbaş’ın cenazesi Beyoğlu’na getirildi. Burada Topbaş için İlk başkanlık yaptığı Beyoğlu Belediyesi’nde tören düzenlendi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız, ‘Bugün hüzünlüyüz. Hepimizin abisi Kadir Topbaş’ı ebediyete uğurluyoruz. İstanbul’un ve Beyoğlu’nun Kadir abisiydi. Biz de onu öyle hatırlayacağız. Ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun’ dedi.

KADİR TOPBAŞ KİMDİR?

Topbaş, 8 Ocak 1945’te Artvin’de doğdu. Topbaş, 1972’te Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden, 1974’te de Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden mezun oldu. Bir süre serbest mimar olarak çalışan Topbaş, Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

Topbaş, 40 yılı aşkın siyasi hayatında,1994-1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yaptı.

Danışmanlığı süresince, Büyükşehir Belediyesine bağlı olan saray, kasır ve tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına katkı sağlayan Topbaş, 1999’da Fazilet Partisi’nden Beyoğlu Belediye Başkanlığına seçildi ve Beyoğlu’nda kapsamlı bir dönüşümü hedefleyen “Güzel Beyoğlu Projesi”ni geliştirerek uygulamaya koydu.

Kadir Topbaş, 2004’te Adalet ve Kalkınma Partisinden (AK Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi. Aynı yıl Marmara Belediyeler Birliği Meclisi tarafından birlik başkanı olarak seçilerek, bu görevi 2009’a kadar yürüttü.

Ayrıca Topbaş, 2009’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tekrar seçilerek İstanbul tarihinde üst üste seçim kazanan ilk büyükşehir belediye başkanı oldu.

2009’da ve 2014’te Türkiye Belediyeler Birliği’ne başkan seçilen Topbaş, 2010 ve 2013’te da UCLG’ye başkan seçilerek Türk yerel yönetim tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

2014’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tekrar seçilen Topbaş, İstanbul tarihinde üst üste 3 kez seçim kazanan Büyükşehir Belediye Başkanı olma başarısını gösteren ilk kişiydi.

Özleyiş Topbaş ile evli olan Topbaş, üç çocuk babasıdır.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.