Kosova Cumhurbaşkanı Osmani: "Vucic'e yönelik yaptırımlar uygulanmadan önce görüşmeye gerek yok" - Haber 1Haber 1

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani: “Vucic'e yönelik yaptırımlar uygulanmadan önce görüşmeye gerek yok”

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani: “Vucic'e yönelik yaptırımlar uygulanmadan önce görüşmeye gerek yok”

05 Ekim 2023 - 17:19

ABONE OL

PRİŞTİNE (AA) – Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kosova'nın kuzeyinde yaşanan son gelişmeler nedeniyle Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'e yaptırımlar uygulanmadan önce kendisiyle görüşmeye gerek olmadığını söyledi.

İspanya'nın Granada kentinde düzenlenen 3. Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısına katılan Osmani, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Umuyorum ki Sırbistan'a karşı nasıl sert önlem ve yaptırımların uygulanabileceğini, böylece bir daha böyle bir saldırganlık eyleminde bulunmaya teşvik edilmeyeceklerini ve cesaretlendirilmeyeceklerini birlikte tartışmak üzere benzer düşüncelere sahip Avrupalı liderlerle konuşma fırsatımız olur." dedi.

Kosova ile Sırbistan arasındaki sınırın güvenliğinin sağlanması için Avrupalı liderlerden destek isteyeceklerini vurgulayan Osmani, şu ifadeleri kullandı:

"Sırbistan'ın terörist ve paramiliter gruplar aracılığıyla bu eylemi gerçekleştirdiği ve Kosova'yı tehlikeye atarak tüm Avrupa kıtasını tehlikeye attığı 24 Eylül'den bu yana hiçbir şeyin olağan şekilde yürüyemeyeceğini anlamamız gerekiyor. Sırbistan'ın, 24 Eylül'de yaptığı gibi, Sırbistan liderliğinin talimatıyla terörist gruplar aracılığıyla bu askeri silahların Kosova'ya girmesine izin verdiğini hayal edebilirsiniz, yarın aynı askeri silahlar Berlin'de, burada İspanya'da, Londra'da veya herhangi bir yerde teröristlerin eline geçecektir."

Osmani, AST toplantısı kapsamında Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüşme olasılığıyla ilgili soruya "Vucic'e yönelik yaptırımlar uygulanmadan önce görüşmeye gerek yok. Önce yaptırım, gerisini sonra konuşabiliriz." dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan İspanya'nın da Sırbistan'a yönelik yaptırımlara katılacağını umduğunu sözlerine ekledi.

– Kosova'nın kuzeyinde 24 Eylül'de yaşananlar

Kosova'nın kuzeyinde aylardır süren gerginlik, 24 Eylül sabahı çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırpların ateş açması sonucu bir polisin ölmesiyle yeniden tırmanmıştı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, "profesyonel bir terörist/suç yapılanması" olarak nitelendirdiği yaklaşık 30 kişilik ağır silahlı grubun Kosova polisine saldırdığını açıklamış, olaydan Sırbistan'ı sorumlu tutmuştu.

Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisince kuşatılmış ve bölgede gün boyunca çatışmalar sürmüştü.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Banjska'da düzenlenen operasyonda en az 3 saldırganın öldürüldüğünü, 2'si saldırgan, 4'ü saldırıyı telsiz bağlantılarıyla destekleyen olmak üzere 6 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, bir Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplarca yapıldığını doğrulamıştı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.