TİKA'dan Kosovalı arıcılara destek - Haber 1Haber 1

TİKA'dan Kosovalı arıcılara destek

TİKA'dan Kosovalı arıcılara destek

23 Mayıs 2024 - 18:01

ABONE OL

PRİŞTİNE (AA) – Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA), Kosova'nın başkenti Priştine'deki arıcılar için düzenlenen "Kosova'da Ana Arı ve Arı Sütü Üretimi Eğitim Projesi – Sürdürülebilir Arıcılığın Geliştirilmesi Programı" tamamlandı.

TİKA ve Kosova Arıcılar Birliği işbirliğince düzenlenen eğitimin sertifika törenine, TİKA Priştine Koordinatörü Fulya Aslan, Kosova Arıcılar Birliği Başkanı Süleyman Zogyani ile eğitmen ve arıcılar katıldı.

TİKA Priştine Koordinatörü Aslan, burada yaptığı konuşmada, gerçekleştirdikleri projeyle verimli üretimin artması ve bölgeye hastalık ile parazit girişlerinin engellenmesini sağladıklarını söyledi.

Kosova'nın çok güzel iklim şartlarıyla floraya sahip olduğunu ve arı sütü eğitimiyle de bu alanda ürün çeşitliliğin sağlanmasını amaçladıklarını belirten Aslan, "Ana arı üretimi konusunda 17 arıcıya, arı sütü üretimi konusunda 11 kadın arıcıya eğitim programı düzenlemiş olduk. Arıcıların yurt dışından ithal ettikleri ana arıları kullanmak yerine, koşullu ortamlarda, modern tekniklerle uygulamalı olarak kendi arılarını yetiştirmeyi öğretmeyi amaçladık." diye konuştu.

Eğitim sayesinde kadınların güçlendirilmesini ve üretim sektörüne katkıda bulunulmasını da sağladıklarını söyleyen Aslan, benzer eğitimlerin ileriki dönemde de verileceğini kaydetti.

Arıcılar Birliği Başkanı Zogyani de verilen eğitimin çok büyük olduğunu ve Kosova'nın böyle desteklere ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Bu eğitimle ülkeye sahte ve ithal ana arıların getirilmesinin durdurulacağına inandığını söyleyen Zogyani, "Artık bu projeyle Kosovalı arıcıların hem kaliteli hem de yerli ana arı üretme imkanına sahip olduğuna inanıyorum." dedi.

Tören, 10 gün süren eğitimde başarılı olan katılımcılara sertifikaların dağıtılmasıyla sona erdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.