Tüp bebekte imkansızı başaran çift - Haber 1Haber 1

Tüp bebekte imkansızı başaran çift

Tüp bebekte imkansızı başaran çift

24 Kasım 2021 - 8:32

ABONE OL

Doğurganlık tedavisini tabu olmaktan çıkardılar! nasıl mı? Tüp bebek tedavileri uzun ve yorucu bir yol. Ama bir bebeği kucağına almak isteyen çiftler, ne kadar zor olursa olsun bu süreci yaşıyor. Vefa ve Güler Uzuner çifti de çok uzun bir dönem beklediler. Doğurganlık tedavilerini tabu olmaktan çıkaran çift, tüp bebek deneyimlerini paylaştılar. Çocuk sahibi olmakta sebat eden Uzuner çifti, tüp bebek tedavisi yoluyla bebeklerine kavuştular. Yıllar sonra çocukları bir kardeş isteyince ikinci bir tüp bebek denemesi daha yaşadılar. Ve 12 yıl sonra 2. bebeklerine de sahip oldular.

Çiftler, bebek sahibi olmak için çaresizlerse, daha fazla tüp bebek girişimleri gündeme gelebiliyor. Dördüncü veya dokuzuncu tüp bebek denemesinden sonra da çocuk sahibi olma şansı mümkün. Umutsuzca bebek isteyen ve bunun imkanlarını karşılayabilen aileler daha fazla girişimde bulunuyor. Güler ve Vefa Uzuner çifti de tüp bebek tedavisi yoluyla çocuk sahibi olmaya çalıştı. Dört denemeden sonra da umutlarını yitirmediler. Ve dördüncü turdan sonra bebek sahibi oldular. Anne Uzuner, annelik yaşı ilerlemesine rağmen 12 yıl sonra bir kez daha hamile kalmayı diledi. Çünkü ilk çocuğu “kardeş” istemişti. Fakat yumurta sayısı çok düşüktü yaşından dolayı. Gerekli tedavilerden sonra yeniden tüp bebek yöntemiyle hamile kaldı. Tüp Bebek Uzmanı Dr. Seval Taşdemir, “Annelik yaşı ilerleyen kadınların bebek sahibi olmada başarı şansları yumurtalık tedavisinden sonra artabiliyor” diyor.

 

 

Kısırlığın ana nedenlerinden biri
35 – 40 yaş ve üzerindeki kadınların sorunsuz bir şekilde hamile kalabilmelerinin kolay olmadığını söylüyor Op. Dr. Seval Taşdemir. Bunu “Kadının yumurta hücreleri onunla birlikte yaşlanır” ifadesiyle açıklıyor ve ekliyor: “Yumurta ne kadar yaşlıysa, olgun yumurtanın sağlam kromozoma sahip olma olasılığı da o kadar azalır. Ve bu kısırlığın veya düşüklerin ana nedenlerinden biridir. Fakat hastalıklara, işlev bozukluklarına veya ileri yaşa rağmen çocuk sahibi olabilmek için çok sayıda tedavi seçeneği vardır”. Erkeklerdeki kısırlık problemlerine de değinen Taşdemir şöyle diyor; “Erkek kısırlığının birçok olası nedeni var. Yetersiz sperm konsantrasyonu veya kalitesi bu sorunlardan biri. Ayrıca zayıf sperm hareketliliği de olabiliyor.”

 

 

Zorlu hasta grubu
Güler Uzuner, “Çocuk sahibi olmakta zorlanacaksınız” cümlesini çok duydu jinekologlardan. Teşhis çikolata kistiydi. Kadınlarda en sık görülen bir üreme hastalığıydı. Uzuner çifti için uzun bir dönem başladı. Bebek istiyorlardı ama bu doğal yoldan olmuyordu. Tam 4 kez tüp bebek tedavisi denemesi yaptılar başarılı olamadılar. Çünkü babanın da spermlerinde problem vardı. Bundan dolayı baba adayının sperm sayı ve kalitesi de incelendi. Fertijin Tüp Bebek Merkezi’nden Op. Dr. Seval Taşdemir’e göre, “Zorlu hasta grubuna giren ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için de her zaman şans var”. Dr. Taşdemir, “4’ten fazla başarısız tüp bebek girişimlerinden sonra da bebek sahibi olabilmek mümkün. Çiftin normal yolla çocuk sahibi olup olamayacağı tanısı birçok laboratuvar ve genetik test sonuçlarına dayanarak veriliyor. En uygun çözümü bulmak için bu sonuçları yorumlamak önem taşıyor” diyor.

 

 

Özel bir sperm seçim tekniği
Güler ve Vefa Uzuner çiftinin tedavisinde DNA hasarına sahip olmayan spermlerin seçilmesini sağlayan özel bir “sperm seçim tekniği” kullanıldığını söyleyen Jinekolog Taşdemir, sözlerine şöyle devam ediyor; “İlk başvurduklarında 13 yıllık evli olan çiftin baba adayında ileri sperm düşüklüğü, anne adayında ise endometriozis (çikolata kisti) hastalığı söz konusuydu. Yani her iki eşte de infertilite (kısırlık) nedenleri bulunuyordu. Çiftimiz bizim için zorlu hasta kategorisindeydiler. Her kadın doğduğu andan itibaren kendisine ait belli ve değiştirilemeyen bir yumurta sayısına sahiptir. İlk doğduğunda 600.000 yumurtaya sahip olan kadınların yaşı ilerledikçe bu sayı azalır. Özellikle 40 yaşından sonra bu olay hızlı bir şekilde gerçekleşir. Ortalama 45-50 yaş civarında yumurtalar iyice tükenir ve menopoz dönemi başlar, yumurtalıklar fonksiyonlarını sürdüremez.”

 

 

Doğurganlığı azaltabilecek her neden incelenmeli

Çiftlerin bir bölümü hemen çocuk sahibi olabilirken bir başka grup uzun yıllar bekleyebiliyor. Tüp Bebek Uzmanı Dr. Seval Taşdemir bir adet döngüsünde istatistiksel olarak gebe kalma şansının yaklaşık yüzde 20 olduğunu vurgulayarak şu bilgiyi paylaşıyor; “Doğurganlığı azaltabilecek her noktanın ayrı ayrı ele alınması gerekir. Aynı zamanda, erkek partnerlerde sperm sayı ve kalitesi de incelenir bu süreçte. Kadınlarda yumurtalıklar, hormon profili, adet döngüsü sırasında hormonal seviyelerin durumu, hipofiz bezi, tiroit bezi veya böbrek üstü bezleri gibi hamileliği etkileyebilecek tüm bezlerin işlevine dair testler, incelemeler yapılıyor. Erken menopoza giren kadınlarla, 40 yaş üstü anne adaylarının her birinin durumunu değerlendirilip, hastaya yani kişiye özel tedavi yapmak oldukça önemlidir.”

Genetik inceleme
Uzuner çiftinin Tüp Bebek Vakasında Op. Dr. Seval Taşdemir şu yorumu yapıyor; “Çiftimizi tedaviye almadan önce Vefa Bey’e sperm kalitesi ve sayısını arttıran destekleyici tedaviler uyguladık. Ayrıca sperm seçiminde ‘mikroçip’ dediğimiz DNA hasarına sahip olmayan spermlerin seçilmesini sağlayan özel bir sperm seçim tekniği kullanıldı. Çiftimizi genetik inceleme, bağışıklık tedavisi, rahim içerisinin histeroskopi ile temizlenmesi vb. birçok ön tedavilerden geçirdik ve ardından tüp bebek tedavisine aldık. Tüp bebek tedavisinde de lazer tekniği, blastokist transferi gibi ileri yöntemleri uyguladık. Bunların sonucunda ilk bebeklerini sağlıkla kucaklarına aldılar.”

Yumurta hücreleri anneyle birlikte yaşlanır
Uzuner Çifti uzun bir zaman sonra hayatlarına 2. bir bebeği de almak istiyorlar. Ama annenin yumurta sayısı oldukça düşük çıkıyor. Yumurta kalite ve sayısını arttırmak amacıyla uygulanan destek tedavisini ise Tüp Bebek Uzmanı Dr. Taşdemir şöyle anlatıyor; “Aradan 12 yıl geçmesinin ardından abinin kardeş istemesinin üzerine çiftimiz yine kliniğimize başvurdu. İkinci bir tüp bebek uygulamasını da gerçekleştirdik. Ancak aradan geçen 12 yılda Güler Hanım’ın yaşının ilerlemiş olması nedeniyle yumurta rezervlerinin ileri derecede azalmış olduğunu tespit ettik. Bu nedenle hastamıza yumurta kalite ve sayısını arttırmak amacıyla destek tedavisi uyguladık. Ve bu tedaviler sonucunda gereken sayıda yumurtayı elde ettik. Aynı zamanda elde edilen embriyolar arasından sağlıklı olanlarının seçilmesi için genetik inceleme (PGD) yöntemini de gerçekleştirdik. İkinci tedavide karşımıza çıkan dezavantajlı durumlara karşın, tüp bebek tedavisinde umut var. Çünkü her geçen gün yeni teknolojilerin ortaya çıkması ile zorlu hasta grubunda görülen çiftlerde ikinci kez de başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Aile erkek bebeklerine kavuşmalarından 12 yıl sonra kız bebeklerini de kucaklarına almanın mutluluğunu yaşıyor.”

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.