Türk tiyatrosu, büyük ustasını kaybetti... - Haber 1Haber 1

Türk tiyatrosu, büyük ustasını kaybetti…

Türk tiyatrosu, büyük ustasını kaybetti…

31 Ağustos 2021 - 12:25

ABONE OL
Türk tiyatrosunun büyük ustası Ferhan Şensoy, vefat etti. Şensoy’un vefatı, tiyarto dünyasını hüzne boğdu…
Ferhan Şensoy’un vefatı nedeniyle sanat dünyasından peşpeşe açıklamalar geldi. Kurucusu olduğu Ortaoyuncular hesabından açıklama yapıldı. Açıklamada, “Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy’u, dün gece, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağolsun…” denildi.

 

ESKİ EŞİ DERYA BALKAN VE KIZLARINDAN DUYGUSAL PAYLAŞIM

Ferhan Şensoy’un eski eşi, oyuncu Derya Baykal, Ferhan Şensoy’un ardından, “Ustamı, kızlarımın babasını kaybettik çok üzgünüz… #ferhanşensoy” notunu paylaştı.

Ferhan Şensoy’un kızı Derya Şensoy ise, “Çok ama çok üzgünüm. Seni çok seviyorum babacım” diye yazdı.

Ferhan Şensoy’un diğer kızı Müjgan Ferhan Şensoy da, “Babam uçtu göklere…” diye yazdı.

ORHAN AYDIN: CAN DOSTUMU YİTİRDİM

Usta tiyatrocu Orhan Aydın da Şensoy’un vefatının ardından üzüntüsünü “Tiyatromuz canını,sevinçli aklını,ruhunu kaybetti ben ise yol arkadaşımı, can dostumu yitirdim. Toprağın çiçekler kokacak canım #FerhanŞensoy asla unutulmayacaksın.. asla” sözleri ile paylaştı..

FAZIL SAY: “BÜYÜK USTA”YI KAYBETTİK

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say ise “Türk halkının başı sağolsun. Bir üstün yetenekli, “büyük usta”yı kaybettik. Nurlar içinde uyusun Ferhan Şensoy. Çok üzgünüm…” mesajını paylaştı.

BÜLENT PARLAK: HAYATIN EN KÖTÜ GÜNLERİNDEN BİRİ

Oyuncu Bülent Emrah Parlak da “Hayatın en kötü günlerinden biri ! Bu mesleği seçme sebebim, ilk yol göstericim, aslan gibi dimdik durabilen, cesur Usta FERHAN ŞENSOY’u kaybettik” diye yazdı.

MERT FIRAT: MEDARI İFTİHARIMIZ, USTAMIZ

Oyuncu Mert Fırat da Ferhan Şensoy için, “İlham olduğun, çığır açtığın meslek hayatımızın medarı iftiharı, ustamız, dik duruşunla, hiç durmayan üretme azminle bizlere hep ışık oldun. Yattığın yer incitmesin, devrin hep daim oldu daim olacak… #FerhanŞensoy” diye yazdı.

ŞEVKET ÇORUH: USTAMIZI KAYBETTİK

Oyuncu Şevket Çoruh da “Ustamızı kaybettik” mesajını paylaştı.

TOLGA ÇEVİK: GERÇEK BİR DONKİŞOT

Oyuncu Tolga Çevik, Ferhan Şensoy’un ardından, “Çok ama çok üzüldüm. İnanılmaz yazar, şahane tiyatrocu, eşsiz meddah, bir ağabey, muhteşem bir zeka, gerçek bir Don Kişot. Gitti Düşbüküm. Nur içinde yat” dedi.

AHMET MÜMTAZ TAYLAN: KÜL YUTMAZ MİZAHIYLA TİYATROMUZUN DAĞARCININ…

Oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan da, “Kül yutmaz mizahıyla tiyatromuzun dağarcığının gelişmesine unutulmaz katkıları olmuş bir ustayı kaybettik. Çok daha güzel günler görmeyi hak ediyordu. Nur içinde yatsın” diye belirtti.

CEM DAVRAN: MAHALLEMİZİN EN ŞIK DELİKANLISI

Oyuncu Cem Davran da “Başınız sağ olsun, sabır diliyorum. Mahallemizin en şık delikanlısı, en güzel ağabeyi; devrin daim olsun. Çok üzgünüm, çok” derken, “Çok saçma, çok acayip, çok şaka sanki, bu olur mu ya durup dururken şimdi?” diye yazdı.

HAZAL KAYA: NE BÜYÜK BİR KAYIP

Oyuncu Hazal Kaya, “Ah ne büyük bir kayıp…Çok üzgünüm…Başımız sağ olsun” diye yazdı.

PERRAN KUTMAN: ADAM GİBİ ADAM

Usta sanatçı Perran Kutman da “Adam gibi adam… Yürekli adam… Ayaklarının üstünde duran bir adam… Çok güzel adamı kaybettik, çok üzüntülüyüm. Çok üzgünüm” mesajını paylaştı.

NİLGÜN BELGÜN: ÇOK AMA ÇOK ÜZGÜNÜM

Oyuncu Nilgün Belgün ise “Ah Ferhan Şensoy’u kaybetmişiz çok ama çok üzgünüm. Mekanı cennet olsun canım arkadaşımın” diye yazdı.

“İÇİMDE UKDE KALDI”

Ferhan Şensoy, geçen Haziran ayında verdiği bir röportajda son dönemde giderek ağırlık kazanan dijital işlerin çok ilgisini çekmediğini söyleyerek “Şahları da Vururlar’ı yeniden oynamak istiyorum. İçimde ukde kaldı” demişti.

SON MEKTUBUNDA NE YAZMIŞTI

Mart ayında yakın dostu, usta oyuncu Rasim Öztekin’i kaybeden Ferhan Şensoy, sağlık durumu elvermediği için Öztekin’in anma törenine katılamamıştı. Ferhan Şensoy’un kızı Derya Şensoy, gözyaşları içinde kürsüye çıkarak babasının Rasim Öztekin’e yazdığı mektubu okumuştu.

Şensoy, mektubunda şunları yazmıştı:

“Kavuğumu ona devrettim. Orta oyuncularda çok başarılı bir dönem yaşadı. Kimi rahatsızlıklarından ötürü sahneyi bıraktı, kavuğu Şevket Çoruh’a devretti. Günü geldi uçtu gitti gökyüzüne. Kavuklu fotoğrafı asılı durur Ses 1885’te. Bir gün ben de uçup geleceğim gökyüzüne. Buluşuruz gökyüzünde neşeli bir meyhanede.

KÜLTÜR BAKANLIĞI DA AÇIKLAMA YAPTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı da Ferhan Şensoy’un vefatının ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Ortaoyuncular Tiyatrosunun kurucusu, oyuncu ve yazar #FerhanŞensoy’un vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Kederli ailesine sabır, sevenlerine başsağlığı diliyoruz” denildi.

KILIÇDAROĞLU: ÜLKEMİZ, BÜYÜK BİR SANATÇISINI KAYBETTİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ferhan Şensoy’un ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yayımladı.

Kılıçdaroğlu, “Tiyatromuzun kıymetli üstadı #FerhanŞensoy’un vefatını derin bir üzüntü ile öğrendim. Ülkemiz büyük bir sanatçısını kaybetti. Ailesine, sevenlerine, sanat camiasına, ülkemize başsağlığı diliyorum” diye belirtti.

ÜÇ BÜYÜKLERDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Galatasaray Lisesi’nde okumuş bir isim olan Ferhan Şensoy’a, Galatasaray Kulübü de bir mesaj yayımladı. Galatasaray, “Bu topraklarda tiyatroyu milyonlara sevdiren, yüzlerce genç yetiştiren, izi asla silinmeyecek oyunlara imza atan Galatasaray Lisesi’nin müthiş öğrencisi Ferhan Şensoy’u kaybetmenin üzüntüsünü taşıyoruz. Ailesine, sevenlerine, camiamıza ve sanat dünyamıza başsağlığı dilerizdenildi.

Fenerbahçe Spor Kulübü de Şensoy’un ardından, “Türk sinema ve tiyatrosunun usta sanatçısı Ferhan Şensoy’a Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı dileriz. #FerhanŞensoy” notunu paylaştı.

Beşiktaş’tan da Şensoy’un ardından bir mesaj geldi.

Beşiktaş tarafından yapılan paylaşımda, “Türk sinema ve tiyatrosunun değerli sanatçısı Ferhan Şensoy’un vefat ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve sanat dünyasına başsağlığı dileriz” denildi.

KAVUĞU RASİM ÖZTEKİN’E BÖYLE DEVRETMİŞTİ

Türk tüyatrosunun en komik oyuncusu nişanesi olan Kavuk, Kel Hasan Efendi’nindi. Kel Hasan Efendi, Kavuk’u ilk olarak kendi öğrencisi de olan İsmail Dümbüllü’ye vermişti.

İsmail Dümbüllü ise 1968 yılında yeteneğinin nişanesi olarak Özkul’a düzenlenen bir törenle Kavuk’u devretmişti.

Usta isim yaklaşık 21 yıl Kavuk’u taşıdı. O süre zarfında birçok filmde insanları güldürdü, ağlattı, düşündürttü, duygulandırdı. 1989 yılında ise Kavuk’u Ferhan Şensoy’a devretti.

Ferhan Şensoy, İsmail Dümbüllü’nün Münir Özkul’a devrettiği, bir geleneğin de sembolü olan Hasan Efendi’nin kavuğunu, usta oyuncu Rasim Öztekin’e devretmişti. Öztekin de kavuğu Şevket Çoruh’a devretmişti.

FERHAN ŞENSOY’UN HAYAT ÇİZGİSİ…

Ferhan Şensoy 26 Şubat 1951’de Samsun Çarşamba’da dünyaya geldi. Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu olan usta isim Türk Tiyatrosu’nda kendine özgü bir yer edindi. Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 1987 yılından beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunu olan Şensoy, Kel Hasan Efendi’den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu’nu Münir Özkul’dan devralmış ve Rasim Öztekin’e devretmişti. Galatasaray Lisesi’nde de bir süre okuyan Şensoy, 1970 yılında Çarşamba Lisesi’nden mezun oldu.

1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşayan Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada’da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken Montreal’de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975’te En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal’de Theatre De Quatre – Sous’da da, yönetmenliğini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı. Aynı yıl Türkiye’ye döndü.

Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu’nda oyunculuk yapan Şensoy, yine 1976 senesi içinde, TRT’ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda çeşitli skeçler yazdı. Stardust Gece Kulübü’nde yazdığı Dedikodu Şov isimli bir kabare gösterisini, Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası’yla sahneleyen Şensoy, aynı kulüpte, Arda Uskan’ın yazıp Fuat Güner’in müziklerini yaptığı Kukla ve Kuklacı Kabare gösterilerinde rol aldı.

1978’de ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nun yayınlanmasının ardından, yönetmenliğini Temel Gürsu’nun yaptığı Kızını Dövmeyen Dizini Döver ile ilk kez bir film çalışması yapan Şensoy, aynı yıl Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu’nu kurdu ve kendi eseri olan İdi Amin Avantadan Lavanta oyununda rol aldı ve yönetmenlik yaptı. Onlarca ödül alan sanatçı aynı zamanda çok sayıda kitap kaleme aldı. Televizyon dizileri ve sinema filmlerinde de yer aldı.

1988’de Derya Baykal ile evlenen Ferhan Şensoy 2004 yılında boşandı. Müjgan Ferhan Şensoy ve Derya Şensoy adlı iki kızı var.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.