Yargıtay, "Ne biçim avukat, iş bilmiyor" sözünü hakaret saymadı - Haber 1Haber 1

Yargıtay, “Ne biçim avukat, iş bilmiyor” sözünü hakaret saymadı

Yargıtay, “Ne biçim avukat, iş bilmiyor” sözünü hakaret saymadı

11 Ekim 2021 - 13:33

ABONE OL

ANKARA (AA)  – Yargıtay 4. Ceza Dairesi, “Bu ne biçim avukat, bu avukat iş bilmiyor.” sözünü hakaret kabul eden yerel mahkemenin kararını bozdu.

Çankırı’da yaşayan kişi, bir avukata yönelik, “Bu ne biçim avukat, bu avukat iş bilmiyor.” ifadelerini kullandı.

Şikayet üzerine açılan davada Çankırı 2. Asliye Ceza Mahkemesi, kullandığı söz nedeniyle sanığa “hakaret” suçundan ceza verdi.

Temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değerin, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olduğuna işaret edilen kararda, “hakaret” suçunun oluşabilmesi için davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik olması gerektiği belirtildi.

Kararda, kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözün “hakaret” suçu bağlamında değerlendirilemeyeceği, ifadelerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiili, olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerektirdiği vurgulandı.

Sanığın kullandığı, “Bu ne biçim avukat, bu avukat iş bilmiyor” sözünün, onur, şeref ve saygınlığı rencide edici boyutta değil, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu belirtilen kararda, bu nedenle “hakaret” suçunun unsurlarının oluşmadığı kaydedildi.

Kararda, sanığın beraati yerine mahkumiyetine hükmedilmesinin bozmayı gerektirdiği ifade edildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.