Antik Ege’ye ruhsal bir yolculuk yapmak ister misiniz? - Haber 1Haber 1

Antik Ege’ye ruhsal bir yolculuk yapmak ister misiniz?

Antik Ege’ye ruhsal bir yolculuk yapmak ister misiniz?

19 Kasım 2022 - 16:59

ABONE OL

Mimar, sanatçı Aydan Uğur Ünal’ın Aydansabb adını verdiği farklı bir stil ile yarattığı yağlıboya eserleri 19 Kasım’da İtalya’nın Floransa şehrindeki Luigi Bellini Müzesi’nde açılan ANTİK EGE solo sergiyle sanatseverlerle buluştu. Sergi, 29 Kasım’a kadar ziyaret edilebilir.

1756’dan beri sanat koleksiyonu yapan Bellini ailesine ait Sanat Müzesi, eşsiz sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Müze, ayrıca günümüzde de aile geleneğine bağlı olarak Sveva Bellini küratörlüğünde dünya çapında gelişmekte olan günümüz resim sanatçılarına da kapılarını açıyor,  sergilerine yer veriyor.

Galeri Il Collenista’nın öncülüğünde Maggazino N.5 salonlarında açılan Antik Ege Sergisi, Aydan Uğur Ünal’ın bakış açısıyla Antik dönemde Asya minördeki İstanbul’dan Ege antik kentlerine mitolojik dünyada gezintilere çıkılıyor.

Aydan Uğur Ünal’ın Luigi Bellini Müzesi’nde açılan ANTİK EGE adlı Solo Sergisi’nde yer alan eserler, bir tiyatro izlermişçesine Kutsal Kase’den kahinlerine dünyanın en eski antik şehirlerindeki yaşamı sunuyor. Müzenin atmosferine uyarak izleyicilerinin ruhlarında nostaljik bir rüzgar estiriyor. Sergi ile aynı zamanda Türkiye’nin kültürel geçmişinde uluslararası düzeyde görünürlüğünün arttırılması da sağlanıyor.

Sanatçı Aydan Uğur Ünal, İtalya’da kurguladığı Antik Anatolian Projesi kapsamında ilk sergisini Vatikan Cancelleria Sarayı’nda “Antik İstanbul” adıyla Mart ayında açtı. Bu sergisinde AydanSabb yağlıboya eserleriyle İstanbul’un gizemli geçmişini anlattı.

Sanatçı 19 Kasım’da projesinin ikinci ayağı olan Luigi Bellini Müzesi’nde bu yıl açtığı ikinci sergisiyle izleyicilerini İstanbul’dan alıp Ege’deki Kahin şehirlerine götürüyor.

Sanatçının Floransa Luigi Bellini Müzesi’nde Elena Grandini küratörlüğünde 19 Kasım’da açılan sergisi 29 Kasım’a kadar görülebilecek. Sanatçı Antik Ege solo sergisinde izleyicilerini kendine has Aydansabb tekniğiyle Leibniz’in Barok dünyasında bir düş yolculuğuna davet ediyor.

BAROK RUH’UN LABİRENTLERİ

Aydan Uğur Ünal, resimlerini Aydansabb New Surreal Barocco adını verdiği ve Alman matematikçi ve filozof Gottfried Wilhelm Leibniz’in filozof Giles Deleuse’nin yorumladığı Barok felsefesine yeni bir bakış açısıyla yapıyor. Sanatçı Ünal, “Bu şekilde izleyicilerimi, resimleri konularında, renklerle seslenen bir tiyatro izlermişçesine bir hayal yolculuğuna çıkarmayı amaçlıyorum” diyor.

Barok sanatta, üst kat yani ruh katı sanatçının resimlerinin detaylarında yer alıyor ve renk tonlarıyla işlenen kıvrımlar ile aralarında saklanan olayların quantum olasılıklarının formlaşmaya başlamış halleri şeklinde izleniyor. Yani resim detayları Barok tarzın ortak ruh labirentleri olarak öne çıkıyor.

Sanatçının resimlerine uzaktan bakıldığında ise Barok’ta alt kat olan madde katı görülüyor. Resimlere uzaktan bakış ile, resim detaylarındaki renklerden oluşan ruh kıvrımları gruplanarak maddenin pillelerine dönüşüyor. Ve olası dünyadaki resim konusunun ana fikri formlar halinde maddeleşerek süreklilik labirentimizin içinde örülmeye başlıyor.

Sanatçı Ünal, bu felsefi resimleri ile, ziyaretçileri bir renk tiyatrosuna dönüşerek ruh dünyamızı bambaşka atmosferde Antik Anadolu’nun gizemli dünyasında kaybolmaya davet ediyor.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.