Eyüpsultan Belediyesi kültür sanat sezonu açıldı - Haber 1Haber 1

Eyüpsultan Belediyesi kültür sanat sezonu açıldı

– Yücel Arzen’in konser verdiği açılışta, araştırmacı-yazar Beşir Ayvazoğlu da onur konuğu olarak konuşma yaptı

Eyüpsultan Belediyesi kültür sanat sezonu açıldı

07 Ekim 2023 - 12:05

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Eyüpsultan Belediyesinin 2023-2024 kültür sanat sezonu, Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Eyüpsultanlı sanatçı ve sanatseverlerin katıldığı etkinliğe onur konuğu olarak araştırmacı-yazar Beşir Ayvazoğlu da yer aldı.

Törende konuşan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, 2023-2024 sezonunda kültür sanata dair etkinliklere devam edeceklerini belirterek, "Herkesin her şeye çok kolay ulaştığı dijital çağda biz ısrarla yazıya, sanata değer vermeye, geçmişle geleceği buluşturmaya devam ediyoruz. Böyle kullan at sistemiyle medeniyetleri yaşatamayız." dedi.

Köken, insanları kültür sanatın değerini yeniden düşünmeye ve anlamaya davet ettiklerinden bahsederek, "Gelenekleri yaşama ve yaşatma konusu bazıları tarafından gericilik olarak algılanabilir. Ancak binalar bile temelden yukarıya doğru gittikçe güzelleşmeye başlıyor. Şehirlerin de tıpkı insanlarda olduğu gibi ruhları vardır, bu bilinçle şehirleri yeniden inşa ve ihya etmek konusunda başlangıç yapmamız lazım. Geçmişle barışık, geleceğe ışık tutan bir anlayışı ayakta tutmaya gayret ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürü İrfan Çalışan da Eyüpsultan'da 2023 yılında düzenlenen kültür sanat faaliyetlerine değinerek, 2024 yılında gerçekleştirmeyi planladıkları etkinliklere dair bir projeksiyon sundu.

Yazar Beşir Ayvazoğlu ise çocukluk yıllarında Eyüpsultan denildiğinde akla Pierre Loti Tepe'sinin geldiğini belirterek şöyle konuştu:

"İlk defa 1969 yılında Milli Eğitim Bakanlığı 1000 temel eser diye bir seri yayınlamaya başlamıştı. Bunların arasında da Yahya Kemal'in 3 kitabı vardı. Aziz İstanbul eserlerinde iki yerde Eyüpsultan'dan bahsediyordu, onları okuduğumda çok etkilenmiştim. Aynı dönemde yani 1969 senesinde, bir okul gezisiyle ilk kez İstanbul'a geldim. Tabii İstanbul'a gezmeye geldiğinizde Eyüpsultan'a da getirirler. İlk kez Eyüpsultan'ı o zaman görmüştüm. Gerçekten manevi iklimiyle iz bırakan bir semt olduğu hissediliyordu."

– Eyüpsultan Belediyesi'nin düzenlediği sempozyumlar çok önemli

Yahya Kemal'in metinlerinden hareketle Eyüpsultan'ın Türk edebiyatında nasıl bir yer aldığını araştırdığı aktaran Ayvazoğlu, "Araştırmalarımın sonucunda ulaştığım kanı aslında edebiyatımızda Eyüp'ün yok olduğu idi. Ama meselenin peşini bırakmadım ve araştırmaya devam ettim. Ancak yine ciddi bir sonuca ulaşamadım, edebiyatımızda Eyüp'ün yerinin son derece zayıf olduğunu gördüm." ifadelerini kullandı.

Beşir Ayvazoğlu, bununla birlikte Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürülüğü'nü düzenlediği sempozyumlardan ötürü tebrik ederek, "15 yıldır devam eden sempozyumlar devasa bir birikim oluşturdu. Yani Eyüpsultan Belediyesi'nin kültür işleri başka hiç bir şey yapmasa, sadece bu sempozyumları düzenlemiş ve kitaplarını basmış olsaydı bile büyük bir iş yapmış olurdu." diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından AK Parti İstanbul Milletvekili ve sanatçı Yücel Arzen, orkestrasıyla birlikte konser verdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.