Sanat tarihçisi Fatih Sarımeşe'nin kitabı piyasada - Haber 1Haber 1

Sanat tarihçisi Fatih Sarımeşe’nin kitabı piyasada

Sanat tarihçisi Fatih Sarımeşe’nin kitabı piyasada

15 Ocak 2022 - 0:36

ABONE OL

Esenyurt Üniversitesi Öğretim Görevlisi, sanat tarihçisi Fatih Sarımeşe, Şeyh Muhammed Kazım Aydın Türbesi’ni detaylı şekilde ele alan kitabı piyasaya çıktı.

Türkiye çok farklı medeniyetlere mekan olmuş bir ülke. Türkiye, bu farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi eserler ve manevi önderlerin türbeleri ile öne çıkıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli İslam alimlerinden Şeyh Muhammed Kazım Aydın, bu manevi önderlerden biri. Sanat tarihçiçi, Esenyurt Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatih Sarımeşe, Şeyh Muhammed Kazım Aydın’ın türbesini detaylı olarak ele alan bir kitaba imza attı. Kitapta türbenin inşa süreci, mimarisi ve süsleme özellikleri ayrıntılı bir şekilde incelendi.

Şeyh Muhammed Kazım Aydın Türbesi, mimar Hüsrev Tayla tarafından tasarlanmış. Türbe mimari ve süsleme detaylarıyla Osmanlı mimarisinden etkiler taşıyor. Betonarme sistemle inşa edilen türbe, Şanlıurfa’dan getirilen nahit taşlarıyla kaplandı. Türbenin inşa ve ayet kitabeleri meşhur Hattat Hasan Çelebi tarafından yazıldı. Türbe içindeki çiniler, Kütahya’da üretildi. Ahşap işçiliği, kalem işi işçiliği, maden işçiliği ve alçı işçiliği ile Osmanlı mimarisini yaşatan türbe 20. yüzyılın sonlarında inşa edilmesine karşılık inşa edildiği bölgede simgesel bir yapı olmayı başardı. Türbenin inşaatında görev alan kişiler tamamen gönüllülük esasında çalışmış, yani herhangi bir maddi gelir kabul etmemiş. Bu isimlerin unutulmaması için kitabın sonunda verilen ekler bölümünde türbenin banileri ve türbe inşaatında çalışan kişilerin isimleri liste halinde veriliyor.

Kesit Yayınları tarafından piyasaya çıkarılan kitap, 176 sayfadan oluşuyor. Kitabı, D&R mağazalarından ve internet sitelerinden edinebilirsiniz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.