Türk sinemasının usta oyuncusu Fatma Girik vefat etti - Haber 1Haber 1

Türk sinemasının usta oyuncusu Fatma Girik vefat etti

Türk sinemasının usta oyuncusu Fatma Girik vefat etti

24 Ocak 2022 - 10:26

ABONE OL

Yeşilçam’ın usta oyuncusu Fatma Girik, İstanbul’da tedavi gördüğü Liv Hospital Ulus’da, 79 yaşında hayatını kaybetti.

İSTANBUL (AA)- Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Girik’in vefatına ilişkin, sosyal medya hesabında, yaptığı açıklamada, “Yeşilçam’ın ve Şişlimizin büyük değeri, ilçe başkanlığı yaptığım dönemde birlikte çalışmaktan onur duyduğum eski Şişli Belediye Başkanımız, sevgili Fatma Girik’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da 12 Aralık 1942’de dünyaya gelen usta oyuncu, 1957’de “Leke” filmi ile adım attığı sinemada, 180 kadar yapımda rol aldı.

Hastaneden açıklama

Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden Fatma Girik’in, tedavi gördüğü hastanede, çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.

Liv Hospital’dan yapılan yazılı açıklamada, sanatçının vefat nedenine ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“Türk sinemasının çınarı ve değerli oyuncusu Sayın Fatma Girik, Kovid 19’a bağlı viral pnömoni tedavisi görmekteyken gelişen, çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti. Liv Hospital ailesi olarak Türk sinemasının dev oyuncusunu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Fatma Girik’in ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.”

Yarın tören düzenlenecek

Yeşilçam’a gönül veren, 180’in üzerinde filmde başrol oynayan sanatçı Fatma Girik Bodrum’da toprağa verilecek.

Sanatçı için yarın 10.00’da Şişli Belediyesinde, 11.00’de ise Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek iki törenin ardından Teşvikiye Camisi’nde öğle namazını müteakip cenaze namazı kılınacak.

Fatma Girik’in cenazesi daha sonra Bodrum’a götürülerek, Memduh Ün’ün yanına defnedilecek.

TBMM Başkanı Şentop’tan, Fatma Girik için taziye mesajı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, hayatını kaybeden oyuncu Fatma Girik için baş sağlığı mesajı yayımladı.

Şentop, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, “Sinemamızın unutulmaz filmlerinin büyük oyuncusu Fatma Girik’e Allah’tan rahmet diliyorum. Sinemamızın, sevenlerinin ve ailesinin başı sağ olsun.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diledi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren usta oyuncu Fatma Girik için taziye mesajı yayımladı.

Oktay, sosyal medya hesabındaki paylaşımında “Türk Sineması’nın dört yapraklı yoncasından Fatma Girik hanımefendiyi kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok kıymetli sanatçımıza Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’dan taziye mesajı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hayatını kaybeden usta oyuncu Fatma Girik için baş sağlığı mesajı yayımladı.

Ersoy, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, Türk sinemasının kıymetli isimlerinden Girik’in vefatını üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

Ülke sinemasının bir dönemine damga vuran sanatçıya Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine sabır dileyen Ersoy, “Halkımızın ve Türk sinemasının başı sağ olsun.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, “Hayatını kaybeden Türk sinemasının değerli sanatçısı Fatma Girik’e Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza baş sağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik mesajında, “Sinemamızın değerli sanatçılarından Fatma Girik’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Asla unutmayacak bir sanat mirası bıraktı. Girik’e Allah’tan rahmet diliyoruz. Herkesin başı sağ olsun.” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da mesajında şunları kaydetti:

“Sinemanın unutulmaz isimlerinden Fatma Girik’in vefat haberini üzülerek öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve sanat dünyamıza baş sağlığı diliyorum.”

MHP Genel Başkanı Bahçeli: O sinemanın mavi bakan gözüdür

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren oyuncu Fatma Girik için taziye mesajı yayımladı.

Bahçeli, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, sanatçıların bir milletin ruh kökünü telif eden, saklı kalmış hissiyat ve özlemlerine tercüman olan edip, edep ve eser müellifleri olduğunu belirtti.

Sanatın, sanat için değil de insan ve toplum için yapılması halinde gerçek hüviyetiyle buluşacağını, gelişmiş bir hürriyet ve hüsnüniyetle billurlaşacağını kaydeden Bahçeli, “Esasen sanatçı bir adım önde olan, olması gereken, topluma rol modellik yapan örnek şahsiyettir. Sanatçı ayıran değil birleştiren, uzaklaştıran değil yakınlaştıran, kutuplaştıran değil kucaklayan, göz ile gönül arasında köprüler kurmayı başaran ortak ve simgesel değerdir. Yeşilçam, Türk sinemasının yüz akı, yüksek arkıdır. Siyah beyazlı yıllarımızın pek çok sahnesi canlı bir resim gibi hatıralarımızın duvarında asılıdır.” ifadelerini kullandı.

Düşüncesi ve siyasi eğilimi ne olursa olsun milletin gönlünde taht kuran sanatçıların kendilerinin gurur kaynağı olduğuna işaret eden Bahçeli, şunları kaydetti:

“Sanatçı, eserleriyle konuşan, filmleriyle seslenen, verdiği mesajlarıyla öne çıkan, bizi bize anlatan, belki de hepimize ayna tutan bir mertebenin sahibidir. Yeşilçam’ı bir nehre benzetirsek, on yıllar boyunca bu nehirde ıslanan, bu nehirden akan pek çok isim olmuştur. En güzel filmleri izledik. En çarpıcı hikayelerde kendimizi bulduk. Bazen hüzünlendik, bazen gülümsedik, bazen de ibret aldık. Ama oynadıkları karakterlerle bütünleşen sanatçılarımızı hiç unutmadık. Bunlardan birisi de Sayın Fatma Girik’tir. O sinemanın mavi bakan gözüdür.

Sayın Fatma Girik, 79 yıllık bir hayatı tamamlayarak ebediyete irtihal etmiş, geride çok sayıda anı, iz ve eser bırakarak aramızdan ayrılmıştır. Dört yapraklı yoncadan birisi kopmuştur. Oynadığı roller ise geleceğe yazılmış bir mektup olarak miras kalmıştır. Sayın Fatma Girik’e Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, ailesine ve sanat camiasına sabır ve baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Türk sinemasına emek verip gelişmesi için sorumluluk üstlenenler arasında vefat etmiş olanlara rahmet, hayattakilere de sağlıklı ömürler temenni ediyorum.”

“Gerçekten çok üzgünüm”

Türk sinemasının önemli isimleri, Fatma Girik’in tedavi gördüğü hastanede, çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirmesine ilişkin görüşlerini dile getirdi, üzüntülerini paylaştı.

Oyuncu Perihan Savaş, Fatma Girik’in gerek Şişli belediye başkanlığında, gerek yaptığı televizyon programlarında, gerekse Türk sinemasına verdiği hizmetlerle çok değerli ve çok önemli bir isim olduğunu söyledi.

Namus filminde Girik ile beraber çalıştığını anlatan Savaş, “Benim unutamadığım hala aklımda olan beni terzisine götürüp o filmde giyeceğimiz kıyafetleri hem kendine hem bana diktirmesiydi. Sette makyajımı yapardı benim, oyunculukla ilgili bilgiler verirdi. Ben onu çok izlerdim film boyunca ‘Ne yapıyor, nasıl yapıyor? Nasıl duyguya giriyor?’ diye. Her rolü oynayabilen, her rolün altından mükemmellikle kalkabilen bir oyuncuydu. Gerçekten çok üzgünüm.” diye konuştu.

“Hepimize kol kanat germiştir”

Oyuncu Bahar Öztan, ünlü oyucuyla ilgili, “Çok değerli, çok kıymetliydi, bizim onunla birlikte çok güzel anılarımız var. Kanlı Nigar filminde hepimize kol kanat germiştir. Neyi nasıl yapacağımızı öğretmişti. Gerçekten yeni doldurulamayacak bir insandı Fatma abla.” ifadesini kullandı.

Oyuncu Hülya Koçyiğit, Girik’in ölümünün kendisi için çok sarsıcı olduğunun, hala duyduğuna inanmakta zorlandığını dile getirdi. Koçyiğit, “O benim çok sevdiğim bir arkadaşımdı, başımız sağ olsun.” dedi.

“Dünyalar güzeli bir hanımefendiydi”

Oyuncu Cüneyt Arkın ise “Ne kadar iyiydi. Benim parçam gitti, yüreğim yanıyor hatıralarım gitti. O benim can yoldaşımdı.” dedi.

Fatma Girik’in mavi bakışlarının gözünün önünden gitmediğini dile getiren Arkın, “O kadar alçak gönüllüydü. Öylesine zarif, ince, dünyalar güzeli bir hanımefendiydi.” diye konuştu.

Yazar Atilla Dorsay, “Öylesine tutkuyla bağlı ki sinemaya hiç durmamış adeta. 15 yaşında mesleğe başlayan insan bu kadar tutkulu olabilir ancak.” değerlendirmesinde bulundu.

Rol aldığı filmlere ve başarılarına değinen Dorsay, Kızgın Toprak filmi için Moskova’ya gittiklerinde fotoğrafçıların yabancı meşhur bir sanatçıyı bırakıp Fatma Girik’in fotoğraflarını çekmeye başladığını anlattı. Dorsay, “Benim için çok ilginç bir izlenim olmuştu, kolay kolay unutamadım.” diye konuştu.

“Sizlere, ailesine, sevenlerine de baş sağlığı diliyoruz”

Yeşilçam’ın usta oyuncusu Fatma Girik’in vefatı dolayısıyla, tedavi gördüğü Liv Hospital’da basın açıklaması yapıldı.

Sanatçının hastalığına ve tedavi sürecine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Simru Tuğrul, “Türk sinemasının dev çınarı değerli Fatma Girik’i ne yazık ki bu sabaha karşı kaybettik.” dedi.

Tuğrul, uzun yıllardır, sanatçının çeşitli nedenlerle yatarak ya da ayakta tedavi gördüğünü aktararak, şunları söyledi:

“En son zatürre ve solunum yetmezliğine bağlı hastanemize yatışı gerçekleştirildi. Yapılan tetkiklerinde Kovid-19’a bağlı bir viral enfeksiyon olduğu görüldü. Yoğun bakımda takip ve tedavisine başladık. Ancak yapılan tedavilere rağmen kendisinde çoklu organ yetmezlikleri gelişti ve yapılan tüm müdahalelere rağmen sabah saat 7 civarında hakkın rahmetine kavuştu.”

Hastanede yattığı süreçte Girik’i şahsen tanıma fırsatı bulduklarını ve çok sevdiklerini belirterek, “Çok değerli bir insandı. Çok pozitifti, espri anlayışı müthişti. Kendisini çok seviyorduk. Allah’tan rahmet diliyoruz. Sizlere, ailesine, sevenlerine de baş sağlığı diliyoruz.” diye konuştu.

“Yürüme bozukluğu ve hafıza kaybı şikayetiyle hastaneye yattı”

Hastaneye gelen Girik’in kardeşi Günay Girik ise “Ben ablamı 2 senedir öpmedim. O, beni sürekli öpen bir insandı. Ben ablamı 2 senedir öpmedim.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ile pek çok yetkili tarafından arandığını dile getiren Günay Girik, “Hiç yalnız bırakmadılar. Telefonum hiç durmadı.” ifadelerini kullandı.

Ablasının yürüme bozukluğu ve hafıza kaybı şikayetiyle hastaneye geldiğini dile getiren Günay Girik, cenaze işlemleri için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Günay Girik, Bodrum’a gitmeden yaklaşık 20 gün önce ablasıyla vedalaştığını sözlerine ekleyerek, “Son anlarına kadar espri yapmaya devam etti ve hiç bir sorunu yoktu. Dostlar sağ olsun.” diye konuştu.

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.