Satrançta "kadın" ağırlığı - Haber 1Haber 1

Satrançta “kadın” ağırlığı

Satrançta “kadın” ağırlığı
Son Güncelleme :

07 Mart 2023 - 12:35

95 okunma

ANKARA (AA) – MUSA SAMUR – Başkanlığını Gülkız Tulay'ın yaptığı Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) lisanslı kadın sporcu ve kadın yönetici sayılarında diğer spor federasyonlarını geride bıraktı.

TSF, 379 bin 941 lisanslı kadın sporcu, 24 bin 800 kadın antrenör ve 3 bin 230 kadın hakem sayısıyla ön plana çıkarken Tulay'ın başkanlığındaki yönetiminde de 6 kadın üyesi bulunuyor.

Kadınların, sporcu, antrenör ya da hakem olarak en çok satranç sporunu tercih ettiğini söyleyen TSF Başkanı Gülkız Tulay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle AA muhabirine yaptığı açıklamada "Son 11 yıldır satrançta büyük bir değişim gerçekleştiriyoruz. Hedeflerimizden biri satranç ailesinde kadın sayısını artırmak. Kadın sporcu ve yönetici sayımızla Türkiye'de lider durumdayız. Dünyada da dikkat çeken bir noktadayız." dedi.

Federasyon yönetiminde 6 kadın üyenin yer almasıyla "bir ilki" gerçekleştirdiklerini belirten Tulay, "Herhangi bir spor branşında kadın yönetici sayısı bir veya ikidir, çoğu spor branşında ise kadın yönetici yok. Spora son yılarda kadınların sporcu olarak ilgisi arttı artık yönetici olarak da kadın sayısının artması gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.

TSF'nin 1 milyon 200 bin lisanslı sporcusunun bulunduğuna bunun 379 bin 941'inin kadın olduğuna dikkati çeken Tulay, şöyle devam etti:

"Türkiye Satranç Federasyonunun, 2012 yılında, ilk kadın başkanı oldum. 2016 yılında ise genel kurula aday olurken tek kadın başkandım. Ülkemizde kadınların ve kız çocuklarının spora ve özellikle satranç sporuna daha çok yönelmesini kendime görev edindim. Göreve geldiğimde lisanslı kadın sporcu sayısı 44 bin 332'den 379 bin 941'e ulaştı. Bu bizim gururumuzdur. Yönetimde köklü değişiklikler yaparak yönetim kurulumuzda da 6 kadının yer almasını sağladık. Her seçimde kadın yönetici sayısı arttıkça kadınlara yönelik çalışmalarımız da arttı. Federasyon bünyesinde de her üç çalışanımızdan birisi kadın."

– Zeynep ve Hena'nın enkaz altında kalan madalyaları

Tulay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde kadın satranç sporcularının özel hassasiyetiyle karşılaştıklarını söyledi.

Hatay’dan sporcular Zeynep Yolcu ve Hena Karadaş’ın madalya ve kupalarının göçük altında kaldığı bilgisinin kendilerine ulaştığını dile getiren Tulay, "Elbette, bu onları çok üzmüş. Anneleri bizimle iletişime geçti ve hemen kupa ve madalyalarının yenilerini onlara ulaştırdık. Bunun gibi örnekler özellikle satranç sporunda yakın bir gelecekte kadınların daha da ön planda olacağını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

– "Kız çocuklarımız başkan olmak istiyor"

Gülkız Tulay, "Her şeyde olduğu gibi sporda da kadın bakış açısının olması gerektiğini düşünüyorum. Bugün onlarca kız çocuğumuz bizi örnek alıyor ve bize büyüdüklerinde federasyon başkanı olmak istediklerini söylüyorlar. Gelecek hayallerini satranç üzerine kuruyorlar." dedi.

Projelerinde kadınları ön planda tutmaya devam edeceklerini vurgulayan Tulay, "Türkiye’de kadınlarımızın istihdamdaki oranı, sporda, sanatta görünürlükleri artıyor. Biz de Türkiye Satranç Federasyonu olarak satranç sporunda kadınlarımız için çalışmaya, bu anlamda gerçekleştirdiğimiz projeler ile öncü olmaya devam edeceğiz. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

FİKSTÜR - Maç Yok

Tümünü Gör

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.