Bilecik'te üniversite ve lise öğrencileri kamikaze İHA geliştirdi - Haber 1Haber 1

Bilecik'te üniversite ve lise öğrencileri kamikaze İHA geliştirdi

Bilecik'te üniversite ve lise öğrencileri kamikaze İHA geliştirdi

19 Mayıs 2023 - 15:56

ABONE OL

BİLECİK (AA) – Bilecik'te, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteğiyle eğitim alan lise ve üniversite öğrencilerinin tasarladığı kamikaze insansız hava araçlarının (İHA) test uçuşları gerçekleştirildi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Yerleşkesi'nde kompozit eğitimi alan 35 lise ve 10 üniversite öğrencisi, 5 kamikaze İHA geliştirdi. Öğrencilerin tasarım ve üretimini yaptığı kamikaze İHA'ların yük taşıma, hız ve menzil kapasitelerinin artırılması için çalışmalar sürüyor.

Test uçuşları yapılan İHA'lar için düzenlenen tanıtım toplantısında açıklamada bulunan BŞEÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Öztürk, Türkiye'nin savunma sanayi teknolojilerine katkıda bulunmak amacıyla son 3 yılda 3 farklı proje geliştirdiklerini söyledi.

Baykar gibi savunma şirketlerinin üretim altyapılarına benzer kapasitede gençlerle üretim sağladıklarını anlatan Öztürk, şöyle konuştu:

"İlk prototip üretimi 3,1 kilogram olan kamikaze İHA, toplamda 4 kilogram ağırlıkla kalkış yaptı. Uçuş testleri ve taksi çalışmaları tamamlandı. Ağırlığı yüzde 20 hafifletilerek 2,5 kilograma indirilen 'Alfa Kurt' adlı kamikaze İHA vakum inflamasyon yöntemleri ve nitelikli materyal kullanılarak 1,8 kilogram ağırlığa düşürülecek. Böylece 5,5 kilograma kadar faydalı yük ve pil taşıması hedeflenmektedir."

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.