Kuzey ışıkları - Haber 1Haber 1

Kuzey ışıkları

21 Şubat 2012 - 21:01

ABONE OL

Benim gibi seyyah ruhlular bazı şehirlere gittiklerinde o şehir onların üzerine üzerine gelse de bazı şehirleri gördükleri anda “İşte burası yaşanacak şehir” derler. Benim için ilk gittiğimde çok sevip sonra defalarca gittiğim Amsterdam da böyle bir şehir.

Şehir olarak çok heyecan verici türlü renklere sahip olsa da müzelerinin yeri bir başka. Gerek Van Gogh müzesi gerekse benim çok sevdiğim “Gece Devriyesi” resminin dahi ressamı Rembrandt eserlerinin de yer aldığı Rijkmuseum beni benden alan her gittiğimde ziyaret ettiğim harika müzelerdi. Hele “Gece Devriyesi”ni ilk gördüğümde ışık oyunlarından nefesim kesildi diyebilirim.

kuzey_isiklari.jpgŞimdi içinde “Gece devriyesi” yer almasa da Rijk müzesinin bu güzel eserlerinden bir bölümü Türkiye ve Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 400. Sakıp Sabancı Müzesinin de kuruluşunun 10. Yılı münasebetiyle İstanbul’a geldi. Sabancı Holding ana sponsorluğu ve Shell gibi destekleyici kuruluşların gayreti ve dahi Türkiye-Hollanda diplomatik sponsorluğu ile gerçekleşen bu serginin açılışı için yapılan özel geceye katıldım. Birbirinden seçkin davetlinin yer aldığı geceye Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül de teşrif ettiler.

Yapılan protokol konuşmalarından öğrendiğimize göre sergi Hollanda sanatına dair Türkiye’de düzenlenen ilk kapsamlı sergi olma özelliğini taşıyor. Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer

Yaptığı konuşmada “Sergiyle, Hollanda resim sanatının Avrupa resim sanatına getirdiği yeniliği, ışığı kullanımdaki ustalığını, dönemin atmosferini ve sanata yansımasını geniş bir çerçevede ele aldıklarını dile getirdi ve “17. yüzyılda denizaşırı ticaretin getirdiği refahla, bilim ve sanat dallarında Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden biri haline gelen Hollanda toplumuna, kent ve kırsal kesimdeki yaşama, usta ressamların gözünden bakıyoruz. Denizaşırı ticaretin sanatçıları nasıl beslediğini, sanattaki izlerini takip ediyoruz” dedi.

kuzey_isiklari_1.jpgSerginin bir başka özelliğinin de eserlerin kendisi kadar Osmanlı dönemiyle kurduğu diyalog ve her iki ülkedeki sanat ortamını karşılıklı olarak ele alması olduğunu ifade edebilirim. Vermeer’in Aşk Mektubu adlı ünlü tablosu ve ‘Işığın ve gölgelerin ressamı’ olarakta bilinen Rembrandt’ın Amsterdamlı Tüccar ve Ailesi, Dr. Ephraim Bueno Portresi, Müzik Dersi ve Ölü Tavuslu Ölüdoğa tabloları sergilenmekte. Bunlarla birlikte Hollanda resminin en önemli isimlerinin bulunduğu 59 sanatçıya ait 74 tablo, 19 desen ve 18 obje de Hollanda sanatını İstanbul’a taşıdı. Frans Hals, Jan Steen ve Jacob van Ruisdael gibi pek çok ünlü ressamın eserlerinin de yer aldığı sergi, dünya resim tarihinin en heyecan verici dönemlerinden biri olan Hollanda Sanatının Altın Çağı’nı tüm ihtişamıyla gözler önüne seriyor.

Bana düşen hem kendi şehrinde hem kendi şehrimde beni çok heyecanlandıran bu resimleri hazır ayağınıza gelmişken 22 şubattan itibaren 10 Haziran 2012 tarihine kadar gidip görmenizi önermek. Picasso ve Rodın den sonra yaptığı bir çok eşsiz sergiye tam adı “Rembrandt ve Çağdaşları – Hollanda Sanatının Altın Çağı” olan sergiyi de ekleyen Sakıp Sabancı Müzesi Yönetimi ve gerek Sabancı Holding gerekse Shell gibi desteğini esirgemeyenleri kutlar ,ticari ortaklıkların kültürel ortaklıklara dönüşmesinin toplumların ön yargılarını aşmadaki paha biçilemez yanlarına yaptıkları katkılardan dolayı bir İstanbullu olarak teşekkür ederim.

Bugünkü güzel şeyimiz öyle böyle değil çok güzel bir şey. Emirgan’a gidip bir Boğaz havası alın bu güzel sergiyi gezin ve çınar altında bir demli çayla ilk cemrenin tadını çıkarın.

Yeni güzel şeylerde buluşmak dileğiyle

Hülya Deniz

www.twitter.com/hlydnzz
huyla@kmedya.com
huyla.denniz@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.