Atatürk kimdir? - Haber 1Haber 1

Atatürk kimdir?

Atatürk kimdir?

10 Kasım 2021 - 12:52

ABONE OL

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, dünyada hakkında en çok kitap yazılan, en çok konuşulan, en çok tartışılan, en çok takdir edilen liderlerin başında geliyor…

Bu değerlendirmeleri yapanlar, kendi pencerelerinden gördükleri Atatürk portresini çizdi…

İşte benim penceremden görünen Atatürk…

Mustafa Kemal Atatürk, Türk tarihinde gelmiş geçmiş en önemli liderlerin başında gelir.

Atatürk, sadece Türk tarihinde değil, emperyalizme karşı verdiği emsalsiz mücadele ve gerçekleştirdiği zaferle, mazlum halklara umut veren, askeri ve siyasi dehası ile düşmanlarının bile takdirini kazanarak dünya tarihine de damgasını vuran en önemli liderlerden biridir.

Atatürk, Türk halkını insanı insana, padişaha “kul”luktan kurtarıp “vatandaş”lık mertebesine çıkaran bir liderin adıdır.

Atatürk, ülkeyi padişahın ve ailesinin malı olmaktan kurtarıp milletin sahipliğine veren bir yurtseverin adıdır.

Atatürk, mutlakiyeti, saltanatı, padişahın devletini yıkarak Cumhuriyet’i, halkın devletini kuran bir devrimcinin adıdır.

Atatürk, “Milletin saltanat ve hakimiyet makamı yalnız ve ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir” diyerek demokrasi yolunu açan bir halkçının adıdır.

Atatürk, “fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür” nesiller için seferberlik başlatan bir fikir adımının adıdır.

Atatürk, cehalet dehlizinde boğuşan bir halkı, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” diyerek bilimle, harf devrimi ile ışıkla, güneşle, aydınlıkla buluşturan bir aydının adıdır.

Atatürk; yobazlık, din tacirliği ile sarmalanan bir milleti, İslam’ın bilim, akıl, sevgi ve adalet yoluyla özüne kavuşturan bir önderin adıdır.

Atatürk, laiklik devrimi ile dinin devlete, devletin dine müdahalesini önlemek suretiyle İslam’ın siyasete alet edilmesini engelleyen bir liderin adıdır.

Atatürk yokluk ve yoksullukla perişan haldeki ülkeyi demiryolları ile bir uçtan bir uca kavuşturan, fabrikalarla donatan, bankalarla milli sermayeyi oluşturan, uçak fabrikası kuran kalkınmacı bir devlet adamının adıdır.

Atatürk, “Gün gelecek Sovyet İmparatorluğu da yıkılacaktır. Orada dili ve dini bir kardeşlerimiz var. Biz onlara ağabeylik yapmalıyız, geleceğimiz oralara bağlıdır.” diyerek geleceği öngören büyük bir vizyonerin adıdır.

Atatürk Türkiye’yi işgalden, zulmetten kurtarmak için insan, silah ve teknolojinin en ileri  imkanlarına sahip emperyalistlere karşı, bir avuç inançlı vatansever ile mücadele veren, olmaz denileni olur yapan, imkansız denileni imkanlı yapan, ülkemizi bağımsızlığına, Türk halkını özgürlüğüne kavuşturan, mazlum milletlere ilham kaynağı olan bir vatanseverin adıdır.

Atatürk, ülkesinin bağımsızlığı için canını ortaya koyarak emperyalistlere karşı halk hareketini başlatan, ama başka ülkelerin toprağına, bağımsızlığına göz dikmeyen bir devlet adamının adıdır.

Atatürk, “yurtta barış, dünyada barış” diyerek iç huzura ve dünya barışına çok büyük önem veren bir devlet adamının adıdır.

Atatürk, düşmanlarının bile önünde saygıyla eğildiği, saygıyla andığı saygın bir liderin adıdır…

Atatürk, doğumunun 100. yılında UNESCO tarafından “Atatürk Yılı” ilan edildiği bir dünya liderinin adıdır.

Atatürk, 9 ülkenin askeri birlikleriyle cenazesine katıldığı, dünyanın saygıyla andığı bir liderdir.

Peki Atatürk’ün hiç hatası, yanlış politikaları yok muydu? Hatalardan, yanlışlardan münezzeh olmak sadece Allah’a aittir. Dolayısıyla Atatürk de bir insandı ve hiç kuşkusuz yanlışlar, hatalar da yapmıştır.

Atatürk, “Benim sözlerim bilim ile çelişirse bilimi dikkate alın” diyen akılcı bir liderdir. Bu sebeple Atatürk’ü tanrılaştırmaya çalışmak Atatürk’e en büyük zararı vermek demektir.

Özetle Atatürk; akılcılıktır, bilimdir, barıştır, umuttur, vizyondur.

İnançlı, yürekli Türk halkı ile emsalsiz bir mücadele vererek vatanımızı işgalden kurtarıp bize emanet eden bu büyük devrimciyi, bu büyük vatanseveri, bu büyük halkçıyı, bu büyük dehayı, vefatının 83. yılında rahmet, şükran ve minnetle anıyorum.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.