2015 Seçimlerini bir fırsata dönüştürelim - Haber 1Haber 1

2015 Seçimlerini bir fırsata dönüştürelim

29 Aralık 2014 - 10:02

ABONE OL

Yağmurlu bir sonbahar günü . İstanbul Boğazının rengi : metalik yeşil gri . Paşabahçe vapuru Dolmabahçe Camiinin yanından kalkıyor . Sağında solunda iki hücum bot . Yassıada’ya gidiyoruz. Paşabahçe vapuru şehir hatlarının en süratli prestij vapuru. 1952 İtalyan yapımı . Yanındaki hücum botlarda pırıl pırıl . Hepsi Başbakan Adnan Menderes hükümeti tarafından satın alınmış . 17 yaşındayım . Yıl 1960 . Galatasaray Lisesinde okuyorum . Yassıada’ya gidiyoruz.

Yassıada’da spor salonundan bozma mahkeme salonu . Menderes iki asker arasında getiriliyor. Neredeyse bir deri bir kemik . Sesi zor duyuluyor . Kalın sesli bir yargıç yüksek kürsüsünden onu azarlayarak konuşuyor.

İstanbul’a dönüş . Devlet radyosu her gece Yassıada mahkemelerinin tümünü yayınlıyor . Gençlik adeta radyoya kilitlenmiş hayranlık duygularıyla yargıcın azarlarını dinliyor . Yarının yargıçları hukuk fakültesi öğrencileri hukuku böyle öğreniyor .

Genç demokrasimiz daha 10 yaşında . İlk defa , 1950’de bir muhalefet partisi seçimleri kazanarak iktidar oluyor . Türk demokrasisi yıl 1 . 10 yıl sonra büyük bir trafik kazası : tüm iktidar partisi bakan ve milletvekilleri , başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan bir özel mahkemede yargılanıyor . Birçoğu idama mahkum oluyor . Üçü asılıyor . Kararı yargıçlar veriyor . Netice bir hukuk cinayeti .

Yıl 2015 . Demokrasimiz 65 yaşında . Oldukça genç . Batı demokrasilerinin gerisinde 200 -300 yıl var . Demokrasimiz artık olgunlaşma yaşlarının başında .Böyle de olmak zorunda .

2015 seçimlerini bir fırsata çevirelim . Başarabilecek miyiz ? Bu hepimize bağlı . Cumhurbaşkanına , Başbakana , Bakanlara , Muhalefet partileri liderlerine , tüm siyasetçilere , toplumun ekonomik ve sosyal plandaki yöneticilerine ama seçmenlere , sokaktaki vatandaşlara , gençlere , hepimize .

Haber 1. Com bu konuda bir öncülük yapıyor : 2015 seçimlerini bir fırsata dönüştürelim . 2014 sonunda Türk demokrasisinin verdiği görüntü çok hoş değil .Aşırı bölünmüş bir durumdayız. Kamplar kılıçlarını çekmiş . Hukuk , medya savaş düzeninde . Bu kime yarıyor ? 21. Yüzyıl zaten iyi başlamadı . Dünyada kan akıyor. Afganistan , Pakistan ,Suriye , Irak , Mısır , Libya , Ukrayna ağlıyor. Avrupa içinden çıkamadığı bir ekonomik kriz ile boğuşuyor . Amerika’da moraller bozuk .Türkiye bu istikrarsız ve bunalımlı bir dünyada genel seçimlere gidi

Çevredeki hastalıklar Türkiye’ye bulaşır mı ? Yoksa Türkiye bu bunalımların üzerinde yer alıp dünyada bir istisna oluşturabilir mi ? Bu başta siyasi aktörler olmak üzere hepimize bağlı .

PROF. DR. BENER KARAKARTAL
Siyaset Bilimci

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.